bir sorunsal.
günde 2 paket sigara içen bir sözlükçü olarak , bırakma konusunda ne yapmalıyım?
her neviden tavsiyelerinize açığım efem.
devamını gör...
eğer iradenize güveniyorsanız tak diye bırakmak her zaman daha kolaydır. ilk 2 hafta baş ağrısı ve kabızlık yaşarsınız muhtemelen. gereksiz bir sinir ve agresifleşme de kaçınılmaz oluyor genelde. ama direkt bırakma durumunda uzaklaşmak daha kolay oluyor. bu süre zarfında çevrenizin etkisi de önemli. sigara içilen ortamlardan uzak durmaya çalışın ve arkadaşlarınızı uyarın.

ha irademe güvenmiyorum diyorsanız yavaş yavaş bırakmaya çalışmak en sağlıklısı olacaktır. zaman ister ama daha az zorlanırsınız. ilk hafta günde 1 pakete, sonraki hafta 15 taneye, sonraki hafta 10 taneye düşürerek yaklaşık 2,3 ayda bırakabilirsiniz.
devamını gör...
birden bıraktım ben. erken yaşta başlamıştım ve bir türlü bırakmak istemiyordum. sigara içmek bazen beni rahatsız etse de genellikle mutluluk veriyordu. sanki psikolojik destek gibi bir şeydi. ne oluyorsa olsun, dur bi' sigara yakayım, diyerek kaçıyor ya da mola veriyordum bir nevi. ancak dişleri, ciğerleri, kokunu bile kötü yönde etkilediği için bir gün tanımadığım biriyle bırakalım diye karar aldık. sabah kalkıp son sigaramı yaktım. sonra bir daha içmedim. altı sene oluyor.
devamını gör...
azaltarak ya da alternatif şeyleri kullanarak değil direkt kesmeyle başlar. yemek sonrası, alkol eşliğinde, sıçarken vb aktiviteler sonrasında ya da eşliğinde içiyorsanız bir müddet zorlar. iradeli bir şekilde devam edilirse sigara içmemeye alışırsınız.
işbu giri günde bir paket sigara içen birisi tarafından girilmiştir.
devamını gör...
nereden başlanır sorusu sorulan hiçbir şeye başlanmayacağı için paradoksa dönüşen sorunsal. nasıl bir anda başlandı ise aynı şekilde bir anda bırakılabilir. illa tetikleyici bir şey istiyorsanız gerçekten iğrenç koktuğunuzu başkasını rahatsız etmemek için bırakabileceğinizi düşünebilirsiniz.

imza: 22 yıllık sigara içicisi 18 aydır içmeyen biri.
devamını gör...
dogum gununuzden baslayin yeni bu hayata ve sigarayi da birakin

mesela bugun benim dogum gunum
devamını gör...
bir sürü şey yazabilirim fakat git allan car oku diyerek işin içinden sıyrılmak istiyorum. yine de özet babında ufak bir iki kelam edebilirim.

günde 2 paket sigara içen birisi o kadar bağımlısı olduğu için 2 paket içmiyordur. daha doğrusu fiziksel bağımlılıktan ziyade psikolojik bağımlılığı fazla olduğu için ve alışkanlıklarından dolayı bu kadar içiyordur. alışkanlıklarını öğren ve bunları bitir sigarayı bırakmadan önce. bunu başkası bilemez sen bilirsin sadece. örneğin arkadaş ortamında ardarda mı yakıyorsun sigara? çoğu durumda 6 saat rahatlıkla sigara içmeden durabilirsin. arkadaş ortaminda ilk sigaradan 5 dakika sonra tekrar yaktığın sigara bağımlılıktan değil el alışkanlığından dolayıdır. önce alışkanlıklarını bitir. içtiğin her sigarayı acaba vücudum bunu gerçekten istiyor mu diye düşün.

herşeyden önce en az bir eroin bağımlısı kadar bağımlı olduğunu kabul et. sen tiryaki değilsin bağımlı bir hastasın. çoğukez bir eroin bağımlısını tvden görsen ya da bahsi açılsa ona acırsın. fakat bir eroin bağımlısından tek farkın sigaranın yasal olması. yasal olması zararsız olduğu anlamına gelmiyor. en az bir eroin bağımlısı kadar acınacak haldesin. hatta eroin bağımlısından da acınacak haldesin. sigara şirketleri öyle bir ayarlama yapıyor ki eroin bağımlısından 5-10 sene para kazanabilir ama senden 50-60 sene para kazanabilir. yasal olması sigarayı masum yapmıyor. bağımlı ve acınası bir durumda olduğunu kabul etmelisin.

günde 2 paket sigara içmeyi bırakmak kolay sanıyorsan gülerim sadece. sana pembe bir tablo sunmayacağım. sigarayı bırakırken miden bulanacak ilk 3 gün, ilk 1 hafta karnın şişecek, s.çamayacaksın. ilk hafta ayakta dahi durmaya mecalin olmayacak. ilk 3 ay sıcak bir şey içince, karbonhidrat tüketince terleyeceksin aşırı. çünkü vücudunun insülin dengesi bozulacak. diş etlerinde kanamalar olacak bir süre. sigarayı bırakınca boğaz yolundaki ve ciğerlerindeki katran çözülmeye başladığı için deli gibi öksüreceksin kara kara şeyler çıkacak balgamından.

mutlu haber şu ki bunların hepsinin bir çözümü var. miden bulanıyorsa at bir metpamid yoluna bak. kabızlık yaşıyorsan git şalgam suyu iç. mallaşma geldiyse biraz acıbiber tüket. ter basıyorsa içme anasını satim çay. git kola iç. deli gibi öksürmeye bir şey yapma ama. vücut bünyesindeki katranı atıyor. yutma onu ve tükür. sevin sadece. vücudun kendini temizliyor. gidip boğaz yumuşatıcı alma. bunların hepsinden evet 1 tane sigara yakarak kurtulabilirsin. ama mesele artık "sigaradan medet ummayacağım" meselesi. derdini diğer sigara içmeyen insanlar gibi doktora giderek çözmeyi öğreneceksin artık.

çoğu durumda sigarayı bırakmak bu kadar şiddetli durumlar oluşturmaz. günde yarım paket içen bu kadar ağır yaşayacağım diye korkmasın. hatta günde 2 paket içen birisi bile ilk bırakma deneyiminde atıyorum 1 ay içmedi. 2. bırakma deneyimide karnında falan şişkinlik yaşamaz. bu kadar ağır da yaşamaz semptomları artık. çünkü bir kere o mekanizmayı kırdın, vücudun ritmini, mikrobiyatasını bozdun. ilk sigara bırakma deneyiminde vücudundaki 20 yıllık bakteri birikimini kırdın zaten. ikinci denemende ne bozulacak da karnın şişecek? hatta şaşırırsın niye olmuyo lan diye.
devamını gör...
sigaradan.
devamını gör...
benim gibi küllükleri, çakmakları atmaya çalışmayın.
bir işe yaramıyor. yenilemek zorunda kalıyorsunuz sonra. hoş siz benden daha iradeli olabilirsiniz tabii.
kahve bana sigarayı hatırlatıyor diye kahve içmeyi kestim bir ara ama olmuyor.
bana kalırsa aklıma sigara gelmeyecek kadar depresyona girmem lazım. yoksa zor gibi.
devamını gör...
önce aylarca doz azalttım: nikotin dozu

daha ince daha kısa daha düşük nikotinli (gray) tütünler kullanarak sıklık azaltarak bırakma gününe hazırlandım: doğum günüm

soniki gündür günde üç sigara içerken bıraktım, buna rağmen çok zorlandım, psikolojik baskısı öfke patlamaları yapıyordu üç ayda azalarak kayboldu

bütün bunlara hazırlıklı olmak lazım yoksa 'nüks' çok kolay gelir

ciddi bir mücadele olarak hazırlanmalı: nikotin bağımlılığı kokain bağımlılığından sonraki en şiddetli bağımlılıkmış. eroin falan daha zayıf bağımlılıklar nikotine göre, düşün yani...
devamını gör...
sigarayı bırakma denemelerimden birinde,
birkaç günde bir fincan türk kahvesi içiyordum.

bir ton çile işkence duygusal çalkantı hepsine göğüs gerdim, iyi de gidiyordum. bir sevinç ile hadi türk kahvesinin yanında bir dal yakayım dedim.
birkaç gün sonra bir başka güzel haberi yine kahve ve sigaramla taçlandırmak istedim, taçlandırdım.
sonra günde bir kez mutlu hissettiğimi fark ettim ve her gün bir fincan kahve, bir dal sigara ile bunu kutladım.

ama mutluluk yakamı bırakmadı. artık bir gün içerisinde daha fazla mutlu oluyordum ya da mutluluğumu fark ediyordum bilemem.
böylece kahvem dört, beş fincana çıktı sigaramla beraber. mutlu olmamak için kendimi zor tutuyordum artık, kendimi bırakırsam iki paket mutluk yaşamamam için önümde hiçbir engel olmayacaktı.

mutluluğumu baskıladım. bu da daha şiddetli mutluluk atakları yaşamama sebep oldu.
hiçbir şeyi baskılamamak gerek. artık kontrolümün dışında bir mutlulukla karşı karşıya kaldım ve elimde olmadan sigaraya yeniden başladım.
bonus olarak yanına bir de kahve bağımlılığıyla döndü bana bu baskılama hareketi.

sigarayı bırakmadım.
şimdi kahveyi günde bir, hiç olmadı iki fincana düşürmek için savaş veriyorum.

tekniğim komple yanlıştı. ben kafamda kurmuşum, kafamda bitirememişim. kafamı toplayıp yeniden deneyeceğim.
irademi gördüm, yapabildiğimi gördüm. ne kadar şapşal olduğumu da gördüm görmez olaydım.
devamını gör...
hiç uğraşmayın. o sizi bırakıyor.
öyle ya da böyle.
devamını gör...
nereden derken..? ( çünkü "içmekten" başlamaktan başka seçenek gelmiyor akla.)
devamını gör...
hükümete güvenmekle başlanabilir.
bu gidişle 100 liradan aşağıya paket alamayacak hale geleceğimiz için, bence gayet mantıklı.
ben istiyorum ki, sigarayı bırakmak benim tercihimde olsun ama maalesef.
devamını gör...
#3345701 bu o kadar doğru ki.
otuz sekiz yaşında akciğer kanserinden vefat eden bir akrabam ölmeden birkaç ay önce artık sona gelip de sigara içtiği zaman midesi bulandığı için "canım istemiyor, bıraktım içmiyorum" diyordu. meğer hastalığı ona bıraktırmış.
çok genç gitti. lütfen içmeyin şunu sağlığınıza yazık.
devamını gör...
ben hiç sigara içmedim ama iki dedemde sigara ile büyük aşk yaşıyorlardı. sigarada bir yaş sınırı var galiba ya da ben öyle düşünüyorum. en azından kolay bırakabilmek için. doktorlardan biri dedem içim bırakın içsin sigara artık onun vazgeçilmez aşkı demişti. kardeşim yıllardır abi ben artık sigarayı bırakıyorum diyor bende evet bırakırsın diyorum. sonuç hep aynı ne zaman o keyif sigarasına gelse tekrardan başlıyor. şimdi burada büyük laflar edemem neden bırakamıyorsunuz bırakmak bu kadar zor mu diye? bırakmamış iki dedem halen için babam var. 45 yaş sınır gibi geliyor bana. çünkü bırakan büyüklerimde var hepsi istediklerinden değil bir inat uğruna bırakan insanlar. birde o keyif cigarası bir daha hiç yakıkmamalı ne geliyorsa onun başından geliyor gibi. tüm kuzenlerim içiyor ne zaman bıraksalar bir araya geldiğimizde keyifli günlerde tekrardan başlıyorlar.
devamını gör...
önce sigarayı bırakmak için karar almaya karar veriyoruz. sonrasında sigarayı bırakmaya karar veriyoruz. son aşamada da sigarayı bırakıyoruz.
devamını gör...
#3372653

ardından 20 dakika sonra sigarayı bıraktığımız yerden tekrar geri alıyoruz.
devamını gör...
şimdilik sigaradan başlayın diyeceğim de, başaramamış biri olarak, akıl vermeye hakkım olmadığını düşünüyorum.
umarım siz başarırsınız.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sigarayı bırakmaya nereden başlanır sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim