aynı ortak alanda bulunan, farklı türlerden canlıların, birbirleriyle fayda sağlamasına simbiyoz denmektedir.
simbiyoz ilişki, canlıların ömrünün sonuna dek devam edebilir.
kabul edilir örneklerinden birisi, bitki kökleri ve mantarların ilişkisidir.
bu noktada mantarlar,bitki köklerinin yüzey alanını genişletir ve bitkinin alacağı mineral oranını da arttırır, fotosentez sürecinde mantarda ihtiyacı olan karbonhidratlara daha hızlı bir şekilde ulaşır.
bu karşılıklı faydadır, yani simbiyoz denir.
daha fazlası için burayı tıklayınız
devamını gör...
canlılar arası ekolojik etkileşimlerin bir kısmı. etkileşimin simbiyoz olabilmesi için, etkileşim halineki canlıların farklı türlere ait olması gerekir. bu yüzden homo sapiens ile homo sapiens arasında simbiyoz olmaz . ayrıca av - avcı ilişkisi ve rekabet tür içinde de olabileceği için simbiyoz olarak değerlendirilmezler. peki nelerdir bu simbiyoz örnekleri?

simbiyoz çeşidi:.. 1.tür canlı..... 2.tür canlı...
mutualizm.................yararlanır......yararlanır..
kommensalizm..........yararlanır......etkilenmez..
parazitlik....................yararlanır ......zarar görür..
amensalizm.............. etkilenmez.....zarar görür..

örnek vermek gerekirse:
mutualizm: kazan kazan durumu. insan ve kalın bağırsaklarında yaşayan ve b-k vitamini üreten bakteriler arasında mutualizm vardır. bakteri yaşayacak yer bulur, insan vitamin elde eder. ikisi de yararlandı.
ya da; azot bağlayıcı bakteriler (rhizobiumlar) ve baklagiller arasında da mutualizm vardır. bakteri yaşayacak yer bulur, baklagil topraktan daha bol azot alabilir. ikisi de yararlandı.

kommensalizm: balinaların üzerine yapışan ve onunla hareket eden bir tür deniz kabuklusu (barnacle) balinadan besin almaz, ona zarar da vermez, kabuklu yer değiştirmiş olur, fayda görür.

parazitlik: hayvanlarda, bitkilerde farkı şekillerde olabiliyor. köpek ve kene gibi. köpek konak canlı. zarar görüyor. kene kan emiyor besleniyor, dış parazit oluyor. bitkilerden örnek vermek gerekirse; badem ağacı ve ökse otu. ökse otu fotosentez yapabilir ama su ve mineralleri topraktan değil de üzerinde yaşadığı ağaçtan emer, ona zarar verir. agaç zarar gören konak canlı, ökse otu besin aşıran yarı parazit. (fotosentez ürünlerini de alsaydı tam parazit olurdu)

amensalizm için şurada yeterli açıklama var.
(bkz: amensalizm)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"simbiyoz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim