afad x'in yaptığı açıklamaya göre ege denizinde gerçekleşen depremlerin sayısı 500'ü aşmış durumda. bu büyük depremin habercisi mi?

malesef bunu bilmek mumkun değil. kimi fay hatları belli dönemlerde büyük kırılmalar yerine küçük küçük sarsıntılarla ilerler ve genellikle büyük bir depreme sebep olmazlar..

uzman açıklamaları şöyle.

prof. dr. naci görür; depremlerin afrika fay hattının anadolu fay hattına kayması nedeniyle yaşanan tektonik hareketler olduğunu söyledi. kıyıya yakın egelilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

prof. dr. ahmet ercan; depremlerin yanık dağlardan kaynaklandığını, kıyıya yakın egelilerin patlamayacağını ifade etti. yanardağın yakında patlayabileceğine dikkat çekti.

beklemediğimiz olmaz umarım...

buradan
devamını gör...
celal şengör santanori yanardağı patlarsa hepimize allah'a ısmarladık demiş.

azılı ateyiz bile allah demeye başladıysa bir mokoko durumuyla karşı karşıyayız demektir.
devamını gör...
birkaç yüz küsur.

santorini, minos ya da thera patlaması olarak bilinen olayın sebebi. milattan önce 1500'ler civarında olmuştu. minos uygarlığının kıyı şehirlerini tamamen yok ettiği biliniyor. zaten büyük ihtimalle bu patlamanın neden olduğu yıkım ve zayıflık nedeniyle uygarlığı mikenler ele geçirdi.

volkanik patlamalardaki şiddetin ölçüsü genellikle volkan patlama indeksi üzerinden değerlendirilir. bu patlamanın indekse göre 6-7 civarında olduğu tahmin ediliyor. mega diyebileceğimiz patlamaların bu sınıfta olduğunu biliyoruz.

haritada belki görmüşsünüzdür, santorini hilal gibi bir şkle sahip ve merkezinde bir yükselti var. işte bir patlama sonrası kaldera denen kısım çökünce, geriye kalan yanardağın şekli genelde böyle olur. merkezdeki yükselti de, bölgedeki çok sayıda su altı volkanından biri olan ve santorini'yi oluşturan volkanın zaman içerisinde sürekli püskürüp kayalaşması sonucu oluştu.

özetle; bugün gördüğümüz santorini'nin şekli, binlerce yıl önce gerçekleşen devasa bir patlama nedeniyle ortaya çıktı ve bunu yapan günümüzde de aktif bir yanardağ olduğu için her an yeniden patlamaması için bir neden yok. son günlerdeki depremlerin nedeni bu olabilir de olmayabilir de ama tetikte olmakta fayda var çünkü bu tür büyük patlamalar, sadece o bölgeye zarar vermekle kalmaz. külleri çok uzaklara kadar yayılır ve atmosfere de büyük ölçüde sera gazı salarlar.
devamını gör...
çeşmede deniz bir metre çekildi diye bir söylenti var. santorini'den gelen bir videoda o güzelim beyaz evlerin bulunduğu yardan aşağı büyük kayaların düştüğü görülüyor.
burada daha önce de patlamış bir yanardağ var: thera yanardağı. santorini adası şöyle bir şey:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
belirgin bir hilal şekli var. orası dağın patlama sırasında çöken kısmı. ortadaki küçük kara parçası yanardağın merkezi mi pek bilemedim. ama çöküntüye bakarak oluşan tsunaminin büyüklüğünü düşünebilirsiniz. dalga girit adasının batı ucundan girip adayı tamamen yıkamış. anadolu'nun batı kıyıları da tsunamiyle yıkılmış. dalgaların aydın'a kadar ilerlediği düşünülüyor.
tevrat'ta sözü edilen musa'nın mısır'dan çıkışı sırasında görülen alametler bu patlama öncesi ve sonrasını anlatıyor diyorlar.
buna göre, örneğin gökyüzünde kırmızı renkli bir ay görürsek şeyi tuttuk demektir. yüce manitu korusun bizi.
devamını gör...

santorini'deki volkan hareketliliğine dair ülkemizdeki sessiz rahatlığımızı anlamaya imkan yok. bu konuya bakıp "olay yunanistan'da geçiyor, bize bir şey olmaz" diyebilmek için cahillikte ermişlik mertebesine ulaşmış olmak lazım. ınsan eliyle çizilen sınırları kül yağmuru mu dinleyecek yoksa sülfür dioksit bulutu mu? komşudan anlık bilgi ve konunun seyrine göre de tedbir almak gerek. yoksa yine fıtrat diyerek ciddi etki riski taşırız. 2010 baharında ızlanda'daki volkan patlaması veı 4 seviyesindeydi. tüm iskandinavya, irlanda, ingiltere, fransa, almanya ve rusya'nın bir kısmı 8 günde 100,000'e yakın uçuş iptal edecek hale geldi. santorini için araştırmalar veı 5 kudretinde (8'e kadar ağırlaşan volkanik patlama endeksi skalasına göre) patlama üretebileceğini gösteriyor. tarihinde de bu var. şu anda santorini de yaşanan hareketlilik yunanistan ile çok yakın iletişimi ve türkiye tarafında kendimiz için tedbir almamızı gerektiriyor.

hala şakalar, espriler…
devamını gör...
ciddiye almıyorum ve bu konu ile ilgili yapılan hiç bir haberi izlemiyorum. her jeofizik mühendisinin gelir elde etmesine aşırı alan sağlayan bir sürece girdik yine.

her deprem ile alakalı bir haber geldiğinde, sayısız jeofizik mühendisi, boş buldukları her noktadan çıkıp, tonlarca teori ve olasılık üretiyorlar. youtube ve bütün online platformlar yine "santorini, yanardağ, tsunami" üçlemesine ait başlıklarla dolu tonlarca veri ile çalkalanıyor. bizim zamanımızda işinde iyi olan, tanınmış 1-2 jeofizikci vardı. su an sürüsüne bereket, bir sürü mühendis var sosyal medyada. biri konya derken, diğeri fethiye diyor. yani birbirlerinden bile bir haberler.

söyledikleri seylerin cogu, net verilere dayanmıyor. istatiksel veriler olmadan teori dahi üretilemez. konuştukları her şey sadece olasılık. insanlara hayali bir alan yaratıp, korku satıyorlar. su ana kadar, 1 tane teorilerinin dahi tuttuğunu görmedim. amcam başarılı bir jeofizikcidir. bir kere bu insanları açıp, dinlediğini görmedim ki yaşça büyük olan ve tanınmış çoğu jeofizikciden üniversite döneminde eğitim aldığını dile getirir. yani bazı şeylerinde reyting için yapıldığı görüşündeyim çünkü böyle hususlar, insanları televizyona bağlar ve izlenmede rekor kırdırır. yine bir olay var ve kullanıyorlar. bu sebeple uykularınızı kaçırmayın.
devamını gör...
mö 1500 de patlamış diyorlar da ''kimden duydunuz o tarihle yazılı kayıt mı vardı'' diyom ben de...

cahillik gibi oluyor bu yaklaşımım ama eski patlayan volkanı görmüş gibi anlatmaları beni delirtiyor

karşı argüman üretmiş olmak için konuşuyom

yoksa afrika plakasının nereye daldığını hepimiz görüyormuşuz gibi mi yapmalıyız?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"son 24 saatte ege denizinde gerçekleşen deprem sayısı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim