türkiye'de yıllardır insanlar terörist, vatan haini, devlet düşmanı gibi çirkin ifadelerle anılıyor. demokrasi terbiyesi olmayan ve güç sarhoşluğu içinde her geçen gün baskı unsurlarını artıran bir iktidar tarafından vatandaşlar keyfî bir biçimde ithâm ediliyorlar. sözde demokrasi yanlıları kendileri gibi düşünmeyen herkese bir kulp takıp onları "ötekiler" arasına sürüklüyor. ekonomik krizin derinleşmeye başlaması sonucunda güç kaybeden iktidar başta medya olmak üzere bütün iletişim araçlarıyla rüküş bir propaganda yürütmeye çalışıyor. bu propagandanın sloganı ise ya bizdensiniz ya da teröristsiniz . hakiki bir demokrasinin işlediği herhangi bir ülkede hiçbir siyasetçinin aklından dahi geçiremeyeceği ifadeleri biz her gün sıradan şeylermiş gibi duyuyoruz. yasal protesto hakkını kullanan öğrencilerden tutun da toprağını savunan ikizdere sâkinlerine kadar herkes bu ifadelerle hizâya sokulmaya çalışılıyor. yalakalık yapmayan gazeteciler, itaat etmeyen sanatçılar ve hatta aslî işini yapan muhalefet partileri de bu saldırıların dışına çıkamıyor. yalaka medya ve güdümlü hukuk sisteminin çarkları içinde sıkışan muhalif insanlara hareket alanı kalmıyor bunların neticesinde. yazılan bir yazıdan dolayı yıllarca iddianâmesi bile hazırlanmadan cezaevinde kalabileceği ihtimali belki de yazarların çoğunu sansürlerin en beteri olan otosansüre yöneltiyor. yine demokles'in kılıcı gibi üzerlerinde sallanan adaletsiz hukuk anlayışı yazarları, sanatçıları, entelektüelleri suya sabuna dokunmamaya itiyor. bu şartlar altında bu iktidarın devam edebilmesi mümkün görünmüyor. hiçbir muktedir sonsuza kadar baskı yoluyla koltuğunda oturamaz.
devamını gör...
insanların eskiden avlayıcılık yaptığı dönemde de et yediklerini biliyoruz, peki sağlıklılar mıydı? öyle varsayıyoruz, çünkü sağlıklı olmasalardı avlanamazlardi, ailelerine bakamazlardi. peki ya şimdi et yemek neden sağlıklı değil deniyor? bence üç nedeni var. birincisi işleniyorlar. ikincisi de hangi hayvanın etini yiyorsanız o hayvanla ilgili. o düzgün beslendi mi? onun sağlığı iyi miydi? bu dönemde biliyoruz ki hayvan yetiştiriciliği akıl almaz boyutta. öyle ki sera gazı sebeplerinin en büyüklerinden biri hayvan yetiştiriciliği. küresel ısınmanın ana nedenlerinden. üçüncüsü ise yediğimiz et miktarı. vücudumuzun toksik maddeleri tolare edebileceği düzeyler var ve bunu aştığımizda doğal olarak bazı semptomlar gösteririz, ödem toplarız ve yorgunluk hissederiz.
insan, yaşadığı döneme ayak uydurur ve biz de kim ne yapıyorsa onu yapmaya devam ediyoruz ama değişmesi gereken bazı şeyler olduğu çok açık. insanlar kanserden, diyabetten, kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. bunun sebebi de beslenme alışkanlıkları. bu devirde et yemeyi bırakmamız gerekiyorsa bırakmalıyız. daha az hayvan yetiştiriciliği daha temiz bir çevre demek, daha az vahşet ve daha sağlıklı bir yaşam demek. bırakın hayvanlar kendi iradeleri ile üresin. bizim onlara karışmamız doğanın dengesini bozuyor. aynı zamanda bizim dengemizi de. doğaya saygılı olmak insanlığın temel güdülerinden biri haline gelmeli. doğa için çabalayan insanlar aktivist olarak azınlıkta değil, normal insan olarak çoğunlukta olmalı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sözlük yazarlarının köşe yazıları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim