1. dünya savaşı'nda, 16 mayıs 1916 tarihinde britanya ve fransa arasında imzalanarak ekim ayında da rusya tarafından imzalanan gizli bir antlaşma. 1917'deki rus devriminden sonra antlaşmadaki haklarından vazgeçen rusya, osmanlı'nın parçalanmasına ilişkin bu gizli antlaşmayı, bir rus gazetesi aracılığıyla tüm dünyaya duyurmuştur.

antlaşma şartları kısaca şöyleydi:

- musul ve suriye kıyıları, adana, antep, doğu akdeniz bölgesi, mardin, diyarbakır ve urfa fransa'ya,
- güney mezopotamya, hayfa ve akka limanları, bağdat, basr britanya'ya
- erzurum, van, bitlis ve trabzon ile güneydoğu anadolu'nun bir kısmı rusya'ya verilecek.

buna ek olarak fransa ve britanya'nın elde ettiği topraklarda onların denetiminde bir arap devleti, filistin'de de uluslararası bir yönetim kurulacak, iskenderun ise serbest liman olacaktı.
devamını gör...
kpss için hazırlandığım zamanlarda aklımda kalan nadir antlaşmalardan biri.
devamını gör...
yararlı ve güzel bilgidir.
devamını gör...
ingiltere ve fransa tarafından hazırlanan, bugünkü orta doğu haritasının belirlendiği sözleşme. tabii sınırlardan çok bu iki ülkenin nüfuzunun geçtiği bölgeler belirlendi. bugün ırak, ürdün, suudi arabistan gibi ülkelerin de aralarında olduğu, sınırları cetvelle çizilmiş suni devletler ortaya çıkarıldı. arap coğrafyasının tek devlet altında bir araya gelmesine engel olmak için uygulanan bir plan olmuştur.
devamını gör...
birinci paylaşım savaşı yıllarında fransa ve ingiltere'nin ortadoğuyu cetvellerle bölüp paylaştığı anlaşmadır. bu anlaşmayla 20'ye yakın köksüz, tarihsiz arap devleti yaratılmıştır. kürt ulusu dört ayrı parçaya bölünmüştür. zamanı gelince kürt halkını bir kukla gibi oynatıp ilgili devletlerin başına bela etmek için kurulan bir oyundur aynı zamanda.
bu anlaşmaya çarlık rusya'sının onayı da alınmıştır. hatta anlaşmada aslan payı olan boğazlar rusya'ya verilmişti. lakin sovyetler birliği 1917'de bu oyunu bozmuştur. emperyalistlerle kirli anlaşmalarla alınacak tek karış toprağa tennezül edilmemiştir. bizzat dönemin sovyetler birliği dışişleri bakanı olan troçki bu durumu yazdığı makaleyle ifşa etmiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sykes picot antlaşması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim