tofaş kuş serisinden şahin ve doğan modellerinin station wagon versiyonudur. bu araçların italya’daki gerçek adı fiat 131 panorama olup ülkemizde ilk defa 1981 yılında ‘murat 131 kartal’ ismiyle üretilmeye başlamıştır. 5 bijon jantı ve büyük lastik ebatıyla, geniş bagaj hacmiyle, bağımsız arka süspansiyon sistemi (şahin ve doğanda bağımsız değildi) ve bagaj içerisinde değil de aracın altında bulunan benzin deposuyla, üzerindeki portbagajıyla murat 131 ailesinin diğer fertlerinden hemen ayrılırdı.

1988 yılında murat 131 ailesinin yeni kasaya geçmesiyle birlikte kartal’da yeni kasaya geçmiş, fiat regata kalıplarından bozma yeni tasarımıyla eski haline göre daha modern bir görünüme kavuşmuştur. bu yeni kasa da çeşitli güncellemelerle 2002 yılına kadar üretilmiş olup, yerini doblo’ya bırakmıştır. aslında palio wekend demelisin dediğinizi duyar gibiyim, ancak weekend tutulmadı. kartal kullanıcılarının çoğu sonradan hafif ticariye geçtiği için doblo diyoruz.

motor hacimlerine gelirsek doğan gibi sadece 1600 cc benzinli motorla üretilmiş, 1989 senesinde 1929 cc lancia motorlu atmosferik (kara) dizel seçeneği ortaya çıkmış ancak dizel motorun çıkardığı sorunlar ve verimsizliği sebebiyle sadece bir sene üretimde kalmıştır.

1.6 bloktan ekstantrikli (murat 131’den beri gelen motordur), 92’de sl donanımla gelen üstten eksantrikli tempra motorlu kartal, 94 sonrasında ie donanımla gelen tek nokta enjeksiyonlu motorlarla donatılmış kartal ilk yıllarında dört, sonrasında ise tamamen 5 vitesli manuel şanzıman seçenekleriyle satılmıştır.

en ciddi rakibi olan renault 12 sw ve renault 12 toros sw’den konforu ve malzeme kalitesi ile ayrılır. ancak kırsalda kesinlikle renault 12 kadar sağlam değildir. parçası bol ve ucuzdur, ustası çoktur. bakımları uygundur. ie modelleri hariç karbüratörlü modeller lpg sistemi ayırmaz, ne takarsan kabul eder.

sağlamlık ve dayanıklılık olarak diğer kuş serisi araçları gibi oldukça zayıf araçlardır. en ufak bir kazada paramparça olur, hatta ortadan ikiye bile ayrılabilir. bunun sebebi metal yorgunluğu ve aracın daha önce gördüğü tamiratlardan kaynaklanmaktadır. ancak fabrika çıkışında da çok sağlam araçlar değildi bunlar. o yüzden dikkatli kullanmak gerekir. aracın tek güvenlik donanımı emniyet kemerleridir. abs, airbag gibi sistemlerden yoksundurlar.

bir çok 80’ler ve 90’lar çocukları için bir hatıradır kartal ve bagajı. o bagajda az yolculuk yapmadım, az eğlenmedim.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
1981 yılında tofaş, murat 131'i makyajlayarak kuş serisini çıkarttı. bu seri 3 isimden oluşmaktadır. şahin-doğan-kartal. burada kartal'ı konuşacağız.
kartal, tofaş serisinin station wagon modelidir. türkiye'de en çok satmış station wagon da diyebiliriz kendisine.
ilk seri kartallar, italya'da üretilen fiat 131 mirafiori panorama modelinin değiştirilmiş versiyonudur.
ilk nesil kartallarda 1600 motor ve 4 ileri vites bulunmaktadır. ve adı murat 131 kartal'dır. halk arasında "kambur kasa" olarak da tabir edilir.

ilk nesil murat 131 kartal :
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

ikinci nesil murat 131 kartal'da ise makyaj söz konusudur. bu gelen makyaj ile murat 131 kartal, çift yuvarlak farlara, 5 bijon jantlara ve iptal edilmiş kelebek camlarla beraber kapıya monte edilmiş dikiz aynalarına kavuşmuştur. ek olarak bu 5 bijon jantlar, 1. nesil fiat ducato'larda kullanılan jantlardır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

ve geldik 3. nesle. aslında bu nesilden itibaren kartallar bu kasayla ilerledi diyebiliriz. kasa değişmiştir. arka kısım biraz daha yükseltilmiş ve tavan birazcık daha yükseltilmiştir. bu kasayla birlikte plastik tamponlar, yeni panjur ve stop lambaları söz konusudur. bu kasanın bu versiyonu 1984 ile 1985 yıllarında üretilmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1986 ve 1987 yılında murat 131 kartal, minör bir makyaj geçirdi. bu makyajda jant göbekleri griye boyanmış ve iç tasarımda yeni eklentiler gelmiştir. yeni gösterge tablosu(saat ile birlikte) yeni direksiyon simidi ve yeni iç döşemeler eklenmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1987 ve 1988 yılına geldiğimizde bu kasa son bir makyaj değişikliğine uğramıştır. manasız bir şekilde 5 bijon jantlar kaldırılmış ve tamamen yerli üretim 4 bijon jantlara geçilmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

geldik 1988'e. artık kartal'ın kasası tamamen değişti. fiat regata ile çiftleştirilen murat 131 kartal, artık murat 131 takısından kurtuldu ve "tofaş" ismine kavuştu. artık tofaş kartal ismi 1988 yılından itibaren kullanılmaya başlandı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
yenilenen nesilde ön takım komple değişti, konsol tamamen değişti ve bagaj kısmı değişti. geri vites lambaları stop lambasına eklendi. ek olarak da murat 131'lerdeki içe göçük çizgi kaldırıldı ve meşhur sivri kordon muhabbeti başladı.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
1989 yılında gelince de kartal ve şahinlerde dizel motor denemesi yapıldı. ısuzu'ya ait 1.9 litrelik 73 beygirlik dizel motorlu ayrı modeller çıkartıldı. bu modeller daha çok taksiciler içindi. lakin pek tutmadı. ek olarak verdiği arızalar da söz konusuydu. bu modellerde, doğanlarda kullanılan 5 ileri şanzıman vardı.

1989 ve 1991 yılları arasında kartal için opsiyonel 5 ileri vites seçeneği gelmiştir.

1990 yılında geldiğimizde kartal ailesine yeni bir üye katıldı. kartal l. bu model, doğan l ile aynı donanım özelliklerine sahipti. sis farları, far yıkama, otomatik ön camlar, devir saatli kadran ve opsiyonel iç döşemeler eklendi
ilk seri kartal l :
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1991 yılında ise kartal, kartal l çok ufak bir makyaj daha geçirdi. bu makyajda depo kapağı kasanın içine gömüldü ve kartal l ve kartal sl için 5 kollu çelik jantlar eklendi.

kartal sl ise 1992 yılında doğan sl ile beraber çıktı. kartal l ile tek farkı motor'dur. kartal sl'lerde tempra motoru kullanılmaya başlanmıştır.

kartal sl :
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

geldik 1993 yılına. 1993 yılında kartal bir pakete daha kavuştu. kartal slx. yeni kartal slx, kartal sl'nin kozmetik olarak daha geliştirilmiş halidir. kartal l-sl'ye ek olarak : yeni jantlar, gövde rengi boyalı tamponlar, gövde rengi aynalar, far çıtaları, yeni 3 tırnak panjur, yeni tofaş logosu, 200km/h limitli gösterge paneli, renkli iç döşemeler, yeni kapı içi döşemeleri gibi özellikle eklendi. bu versiyon 1993-1996 yılları arasında üretildi.
internette net ve düzgün fotoğraflarını bulamadığım için dönemin reklamını koyuyorum :


tabi bu nesiller eklenirken boş paket düz kartallar da üretilmeye devam etti.
94 model düz kartal :
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1994-1996 yılları arasında bir kartal daha vardı. ne çok boş ne çok dolu. kartal'ın orta paketi de denebilirdi. kartal s.
kartal slx'den farkı far yıkaması, sis farı ve çelik jantları ve gövde rengi dış parçaları yoktu. onun dışında her şeyi kartal slx ile aynıydı. ek olarak iç döşemeleri biraz daha solgun renklerdi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

geldik 1997 yılına. kartal slx yine makyaj geçirdi. lakin bu makyaj biraz daha farklıydı. 1.6 enjeksiyonlu motora kavuşmuştu. dış görünümde : yeni nesil 6 kol çelik jantlar, yeni nesil panjur, yeni nesil stop farları, tavan barları, yeni iç konsola ve klimaya kavuşmuştu.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu süreçte kartal s de yenilendi aynı şekilde.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu modeller de 1999 yılına kadar üretildi.

geldik sonlara. 2000 yılında ne hikmetse kartal boşaltıldı. en dolusu kartal s ile aynı donanıma ve görünüme sahipti. artık maliyet düşürmek için miydi bilmiyorum.
son nesil kartal :
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tofaş kartal" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim