bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm
yiğit muhtaç olmuş kuru soğana
yuh yuh
mehmet emmi
almanyaya mecbur ettin
yoksulluk kader olamaz
devamını gör...
fakirin sazı dertli çalar.
devamını gör...
her muzik turunun 1 ogesi vardir. turkulerde de budur herhalde.
devamını gör...
yoksul halkın acılarından mürekkeptir türküler.
gayet doğal bir durum yani.
devamını gör...
aslında döngü tersine...yoksulluktaki türkü vurgusu olmalıydı. yoksul tango bestelemez, twist söylemez, yada pop yapmaz. blues ve caz'ın kökeni de budur yoksul hatta köle zenciler duygularını blues ve caz ile ifade etmişler, rock yada rockandroll yapan bir zenci gördünüz mü? yoksul tsm bestelemez, bestelemez derken yapamaz yani, ruh hali elvermez. kısacası türkü yakmak için bir acı bir ızdırap yada akut bir derdiniz olması lazım.
devamını gör...
türkülerin ortaya çıktığı kesim yoksul çünkü. her özelliğini olduğu gibi yoksulluğunu da elbette türkülerle ifade edecek.
türküler, etnik tüm parçalar gibi, ait oldukları toplum hakkında dil, din, örf, âdet, yaşam biçimi, kültür, ekonomik durum gibi pek çok bilgi verir.

örneğin:
(bkz: yoksulun sırtından doyan doyana / bunu gören yürek nasıl dayana)

(bkz: yiğit muhtaç olmuş kuru soğana / bilmem söylesem mi, söylemesem mi)

not: keşke salt duygulanmak yerine karanlıkları aşmak için de bir şeyler yapsa aynı toplum...
devamını gör...
ortadoğulu olarak ağlanmayı, şikayet edip "kader beni tır gibi ezdi" modunu çok sevdiğimizden.
devamını gör...
türk kültüründe yoksulluk güzellemesi sıkça karşımıza çıkar. özellikle “bir peynir, bir ekmek ile derme çatma bir evde mutlu olmak” gibi ifadeler, azla yetinmenin ve sınırlı imkânlarla bile mutlu olabilmenin sembolü haline gelmiştir. bu anlayış, maddi sıkıntılar ve imkansızlıklar içinde bile huzur, mutluluk veya içsel zenginlik bulunabileceği fikrine dayanır. genellikle küçük, mütevazı bir evde, büyük maddi beklentiler olmadan, sevgi ve huzur içinde yaşamanın idealleştirildiği bir yaşam tarzını temsil eder. ancak, yoksulluk aynı zamanda yapısal sorunlar ve eşitsizlikleri de beraberinde getirir. maddi imkânsızlıkların romantize edilmesi, bu koşullarda yaşamanın zorluklarını hafifletmez ve sosyal adaletsizlik ile yoksulluğa karşı mücadele gerekliliğini göz ardı etme riskini taşır.
devamını gör...
tüm dünya halklarının türküleri, ağıtları sanılandan çok fazla benzerlikler taşır.. çünkü kötülerle iyiler arasındaki kavga sınır, dil, din, ulus farketmeksizin hep aynıdır aslında.. bir bakarsınız çağlar öncesinin spartaküsü, bir ince memet olarak kaldırır yumruğunu yoksul bir anadolu köyünde.. ve acıyı bal eyler haykırırlar: eşkiyanın dünyaya hükümdarlığına birlikte..arjantin fadoları da, anadolu bozlak ve ağıtları da, ispanyol flamenkosu da, afrikalı kardeşlerinin zincirli gırtlaklarının haykırışları da çalınan yaşamları, sevdaları umutları üzredir.. bir ayrılık bir yoksulluk bir ölüm hüznünde hep.. ve kısa çöp uzundan hakkını alana dek de böyle olacaktır.. halk ve türkü olmanın kaderidir bu...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkülerdeki yoksulluk vurgusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim