1918-2003 arası var olmuş, son döneminde bölünmekten cılkı çıkmış ülke idi. bugünkü sırbistan, hırvatistan, slovenya, bosna hersek, karadağ, makedonya devletlerinin üstyapısı gibi bir şeydi. (bkz: balkanization)

1943 öncesi yugoslavya bir krallık iken, 2. dünya savaşında almanlara karşı savaşan komünist partizanların ülkede iktidara gelmesiyle sosyalist bir devlet oldu.
devamını gör...
sırpça güney (jug) ve slavya sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş ülke ismi. bu haliyle güney slavya anlamına gelmektedir.
devamını gör...
josip broz tito adında efsane bir devlet liderlerine sahiptiler. o ölünce de hiçbir şey eskisi gibi olmadı, dağılmaya yüz tuttu ve çok kan aktı.
tanım : eski sosyalist devlet.
devamını gör...
kendilerine has bir futbol faulü geliştirmiş olan ülke.
(bkz: yugoslav faulü)
büyüyecek pozisyonu büyümeden faul yaparak durdurmaktır kısaca.
devamını gör...
o eski, büyük traktörleriyle akıllara kazınmış devlet.
devamını gör...
zamanında yetiştirdiği sporcular ile avrupa'yı hayran bırakmışlığı vardır.
devamını gör...
ikinci dünya savaşında dış kuvvetlere muhtaç kalmadan kendi iç direniş grupları tarafından işgal güçlerden kurtulan tek devlettir.
devamını gör...
hakkında bilgi ve eleştirel görüş edinmek için (bkz: emir kustirica)'nın (bkz: underground) isimli filmin mutlaka izlenmesi gereken ülke.
devamını gör...
bu isim, yani eski ismi, o dönem çok karizmatik dururdu. parçalanmadan önce başka ülkelere futbolcu ihraç ediyordu. bizim futbolumuz bugün afrikalılar ve brezilyalılar'dan nasıl istifade ediyorsa, yıllar önce de yugoslav futbolcu ekolünden faydalanmıştı. futbolcu kumaşları gayet başarılıydı.
devamını gör...
dağılması ile başlayan yugoslavya iç savaşı bize slavların ne kadar vahşi insanlar olduğunu göstermiştir.
devamını gör...
şu an dağılmamış olsaydı muhtemelen her dünya kupasını alacak futbolcuları barındıran ülke olurdu.
devamını gör...
yıkılışı büyük ses getiren ve kanlı olan bir eski devlet.
ardılları; kosova, sırbistan, kuzey makedonya, hırvatistan, bosna hersek, slovenya.
devamını gör...
futbolcuları türkiye de iyi işler yapan eski bir ülke.
devamını gör...
asıllı olduğum dağılmış birleşmiş milletler topluluğu.
devamını gör...
yugoslavya, 1918'de ilk kurulduğunda sırp-hırvat-sloven krallığı olarak milliyetçi bir adla kuruldu. daha sonra isim ve rejim değişiklikleriyle "yugoslavya kırallığı" ve "yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti" adlarıyla birer kez daha kuruldu. 1920 trianon antlaşması'yla birlikte avusturya macaristan imparatorluğu'na bağlı macaristan krallığı'nın topraklarının önemli bir parçası ve macarların yoğun yaşadığı voyvodina bölgesi, haksız bir şekilde yugoslavya'ya verildi. yugoslavya, josip broz tito zamanında altın çağını yaşamıştır. yugoslavya'nın başkenti belgrad olup günümüzdeki mirasçısı sırbistan'dır. yugoslavya'nın anlamı "güney slavları ülkesi"dir. yugoslavya, zaten yapay bir devletti. mesela kosovalılar etnik olarak arnavut'tur. mareşal tito'nun 1980'deki ölümünden sonra iç çekişmeleri artan yugoslavya, en sonunda zırt pırt ad değiştirerek yedi parçaya bölünüp dağıldı.
eski yugoslavya, altı özerk federal cumhuriyetten* ve iki özerk bölgeden* oluşuyordu.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugosılavya kırallığı'nın ve yugosılavya federal cumhuriyeti'nin mavi-beyaz-kırmızı renklerinden oluşan üç renkli bayrağı
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugosılavya kırallığı'nın çift başlı kartallı devlet arması
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti'nin mavi-beyaz-kırmızı renklerinden ve kızılyıldızdan oluşan üç renkli bayrağı
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti'nin meşaleli ve kızılyıldızlı devlet arması
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugoslavya'nın bayrağı, idari bölümleri ve yugoslavya'daki idari bölümlerin bayrakları
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugoslavya'nın ülke sınırları
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yugoslavya'nın dağılmadan önceki ve dağıldıktan sonraki haritası
devamını gör...
3 kez farklı yapı ve idari yönetim biçimleri ile yeniden kurulmuş balkan ülkesi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
www.google.com/amp/s/www.mi...
devamını gör...
bu ülkenin bakiyesi slav halkları;
makedonlar; bulgarlara yakın ama bulgarları sevmeyen halk.
sırplar; kendilerini yugoslavyanın sahibi sanıyorlardı. balkanların içinde küçücük bir yer kaldı. hala kosova, makedonya ile sınır sorunları var.
karadağlılar; ne sırplar ne sırp değiller gibi bir şey sanırım.
boşnaklar; türk bakiyesi. türkiye ile sıkı bağları var.
hırvatlar; özellikle dalmaçyadakilerin bir italya sempatisi var. haksız da sayılmazlar, venedik in arka bahçesi gibiymiş.
slovenler; slavca konuşmasalar hemen avusturyalı olacaklar. zaten güney avusturya da sloven-avusturyalı karışık bir bölge var. fırça bıyıklı bozulacak ama avusturya genetik olarak karışık bir yer. sonuçta imparatorluk bakiyesi.
devamını gör...
dinin, daha doğrusu ortak geçmişin bir ulusun kimliğini oluşturmadaki önemini açıkça gösteren devlet. neredeyse aynı dili konuşan sırplar, boşnaklar ve hırvatlar'ın birleşmesine dayanan yapısı bu ulusların farklı inanışları yüzünden korkunç şekilde parçalandı. sebep açık, bu uluslar inançları gereği kendilerini aynı mirasın paydaşı olarak görmediler. sırplar bizans etkisindeki ortodoks bir kavim olarak kendilerini bu devletin devamı kabul ettiler*, inanılmaz bir kibirle kendilerini yugoslavya'nın sahibi saydılar. hırvatlar ve slovyenler ise güçlü katolik kilisesinin bir parçasıydı, uzun süredir ihtişamını kaybetmiş ortodoks kilisesi mensubu sırpları'ı aşağı gördüler*. boşnaklar ise müslüman bir halk olarak bu dini balkanlar'a sokan osmanlı mirasının üzerindeydi ve bu da diğer hiçbirinin kabul edebileceği bir şey değildi, dolayısıyla boşnaklar kendilerini hemen hemen aynı dili konuştukları bu uluslara değil türkiye'ye yakın hissetti. benzeri durum bulgaristan'da da oldu, bildiğin müslüman bulgar olan pomaklar'a bulgar bile denmedi; tam manasıyla kabul görmediler. türkiye ile daha sağlıklı bağları oldu çünkü ortak bir geçmişleri vardı.

türkiye'nin kuruluşunda da bu mantık baz alınmıştır, bu doğrultuda da yunanistan ile yapılan mübadele din yani ortak geçmiş esaslı gerçekleşmiştir. bulgaristan'dan buraya yapılan göçler de öyle, pomaklar geldi buraya. aynı şekilde 1930lu yıllarda iran ile de bir kürt-azeri türkü mübadelesinin gerçekleşmemesinin sebebini ben bu mantıkta görürüm, ortak geçmiş-aynı mezhep kaygısı güdülmüştür. bu mantık bizi etnik değil kültürel milliyetçiliğe götürür ancak ülkenin bütünlük içinde kalabilmesi açısından bir miktar da olsa asimilasyonu* mecburi kılar. ayrıca ülkenin milliyetçilikten kopup ümmetçiliğe savrulmaması için seküler bir müslümanlığın bir kurum aracılığıyla* halkta yayılması gerekir.

tüm bunların ışığında bence denilebilir ki atatürk etnik milliyetçi/ırkçı değil kültür milliyetçisiydi*, asimilasyoncu bir yanı da* vardı.
devamını gör...
bir zamanlar annemin gittiği, bana ''mutlu insanların ülkesiydi...'' diye anlattığı, dağılma süreci çok sancılı geçen, korkunç savaş suçlarını barındıran, gecenin bu saatinde özlemle andığım ülke...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

balkan ülkelerinde yugoslavya özlemi

90'lı yıllarda yaşanan ve yugoslavya'nın parçalanmasına neden olan savaş yüz binlerce insanın ölümüne neden oldu. aradan geçen yaklaşık 30 yılın ardından çok sayıda bölge insanı yugoslavya dönemini özlediğini belirtiyor.

yugoslavya'nın dağılmasının ardından oluşan çok sayıda ulusal devlette yaşayan insanlarla yapılan bir ankete göre, eski rejime olan özlem giderek artıyor.

merkezi abd'nin başkenti washington'da olan kamuoyu araştırma şirketi gallum tarafından yapılan çalışmanın sonuçları sırp televizyon kanalı n1 tarafından yayınlandı. buna göre yugoslavya'ya en çok özlem sırbistan'da görülüyor. bu ülkede ankete katılanların yüzde 81'i, çok etnisiteli yugoslavya'nın dağılmış olmasını bir "hata" olarak değerlendiriyor.

etnik kökene dayalı sorunların günümüzde de zaman zaman siyasi sorunlara neden olduğu bosna-hersek'de yugoslavya hakkında olumlu düşünencelere sahip olanların oranı yüzde 77 çıkarken üçüncü sırada yüzde 65 ile karadağ geliyor. yugoslavya topraklarında oluşan devletlerden kosova ise eski rejime en az özlem duyulan ülke. araştırmaya buradan katılanların sadece yüzde 10'u, dağılan sosyalist ülke hakkında olumlu fikir beyan ediyor. (arnavutlar yani)

***

eski rejime özlem duyanlar bunu en çok o dönem sahip oldukları ekonomik istikrarın yanı sıra, sosyalist yönetimin o dönem vatandaşlarına tanıdığı seyahat özgürlüğü gibi görece özgürlük ortamı ile gerekçelendiriyor. ayrıca pek çok bölgede yugoslavya'nın kurucusu tito büyük bir saygı görmeye devam ediyor.



kaynak

bugün tekrar kurulsa vatandaşlık için başvuracak yüz binler var, eski yugoslavya toprakları dışında yaşayan...

öyle değil mi reyizka?

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yugoslavya" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim