cumhuriyetimizin ilk kamu yatırımıydı. 1933 yılında kurulan iştirakin kayseri’deki ilk fabrikası 1935 senesinde sovyetler birliği’nin teknik ve maddi desteğiyle açılmıştı. ülkemizin sanayileşmesi ve büyümesi için atılmış en önemli adımlardan biri olan sümerbank, sadece iktisadî değil sosyal ve kültürel olarak da ilerici bir projeydi.
mesela sümerbank fabrikaları işçilerine kütüphane, sinema binası, spor sahası, lojman (vazife evleri denirdi), çay bahçesi ve hastane dahil her türlü sosyal imkanı sunardı. hepsini geçtim, fabrikanın hamamı dahi vardı. nazilli basma fabrikasında işçiler beethoven dinlerdi; kasetten değil ha, yine işçilerin kurduğu klasik müzik korosundan, canlı olarak… orkestrası ya da bandosu olmayan diğer fabrikalarda işçiler çalışırken radyodan klasik müzik yayını yapılırdı; tıpkı sscb’de, romanya’da, küba’da olduğu gibi.. bazen hünerli bir işçi çıkar, mikrofondan fıkra anlatır veyahut iş arkadaşlarını eğlendiren taklitler yapardı. oysa şimdilerde şartları kölelikten hallice olan modern fabrika ve plazalarda çalışıyor işçiler.

memur çocukları, kumaş kokulu sümerbank mağazalarına ailecek yapılan ziyaretleri iyi bilirler. çünkü devlet, memurlarına ve devlete bağlı kurumlarda çalışan işçilere yıllık sümerbank istihkakı verirdi. gelinlik çeyizlere sümerbank çeki konurdu. sümerbank, yatılı öğretmen okulunda okuyan öğrencilere her yıl birer çift ayakkabı yollar, kredi ve yurtlar kurumunun çarşaf ve nevresimlerini üretirdi. hatta maddi durumu olmayan başarılı öğrencilere burslar verip onları yurtdışında eğitime de gönderirdi.
bir dönem galatasaray’ın parçalı formalarını da yine sümerbank dikmişti. rahşan ecevit’in dallı güllü basma elbiseleri, karaoğlan’ın mavi gömleği hep sümerbank’tandı. dünya güzeli seçilen azra akın’ın o nefis elbisesini bile oscar de la renta filan değil sümerbank dikmişti.

o zamanlar sovyet kredisiyle başlayan bu küçük macera peyderpey büyüdü. ipliğinden tutun, nihai ürünün nakliyatına kadar çoğu işi kendi bünyesinde yapmaya başladı. sümerbank mensucatla kalmadı; porselendir, kırtasiyedir, halıdır, kilimdir, tuğladır, aklınıza ne geliyorsa üretmeye ve satmaya başladı. kendi finansmanını bile kendi bankacılık faaliyetlerinden sağlıyordu. 40 binden fazla çalışan, 500’e yakın mağaza, 41 fabrika ve 43 banka şubesiyle türkiye’nin en büyük holding teşekküllerinden biri haline geldi. eğer istenseydi bir ülkenin tüm üretimini yapacak bir yapıya ulaşabilirdi.

fakat dar gelirli ve mütevazı vatandaşın bayramlık giyim-kuşam ihtiyacını sümerbank’tan karşılaması özal’ın çok zoruna gitti. ımf ve dünya bankası her geldiğinde “halkın sırtındaki kambur” diyerek sümerbank’ı şikayet etti. neymiş, fabrika işçisi çok para alıyormuş. rahmetli çok tontondu ama hiç sevmezdi çok para alan işçiyi.

önce sümerbank’ın bir kısmı işçi düşmanı garipoğlu’na, bir kısmı da hepimizin yakinen tanıdığı albayraklar'a haraç mezat satıldı. hatta araya güzelim tümosan ihalesi de sıkıştırıldı. sonra merinos, beykoz, bergama ve malatya başta olmak üzere fabrikalar teker teker kapatılmaya başlandı. emekçi şehri olan nazilli, bir gecede emekli şehri oldu. daha sonra rüzgâr hafiften yön değiştirdi; garipoğlu sümerbank’ın kaynaklarını zimmetine geçirmek ve nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla açılan davalardan, mahkeme kararları bozula bozula, sadece 2 yıl 2 ay hapis cezasıyla yırttı. yani bir halkın 80 yıllık ortak emeği 2 yıl hapis karşılığında birkaç haramiye aktarılmış oldu. acaba biz de 2 yıl yatsak geri verirler mi sümerbank’ı?
devamını gör...
anne ve babamın emekli olduğu devlet destekli dokuma fabrikası. kapanalı yıllar oldu. ürünlerini bazı evlerde hâlâ görebilirsiniz. o kadar ki kaliteliydi.
devamını gör...
1933 yılında kurulmuş olup ticari özellikte mal üretimi yapan kuruluş. aynı isimle hem tekstil hem de bankacılık alanında faaliyet gösterir. sümerbank ismi de ulu önderimiz atatürk tarafından verilmiştir. ilk ve büyük tesisi de 1935 yılında kayseri'de açılır. hatta bu tesisin inşaatı için de 1932 yılında milli şef ismet inönü sovyetler birliği' nden 8,5 milyon lira kadar kredi almış. bu tesisin binasını da sovyetler tasarlamıştır. sonrasında da tamamlanan kompleks, kayseri bez fabrikası ve lojmanları ismini alarak, cumhuriyet dönemi ilk kamu yatırımı kimliği kazanır.

sümerbank, atatürk 'ün ekonomik devriminin bir simgesi olmuştur. demir - çelik tesisleri, çimento fabrikaları, kağıt ve selüloz sanayi, sümerbank bünyesinde kurulur ve bunlar kendi bünyesinden ayrılıp ayrı birer kuruluş olmasında önemli bir payı olmuştur.
sümerbank, özel teşebbüsün yapamadığını devletin yaptığı devletçilik ilkesi gereği, genç cumhuriyetin planlı ekonomik modeli olarak kurulmuş kamu yatırımlarının en önemli örneklerinden biridir. halk, sümerbank mağazalarından, yerli mallar pazarından bütçesine uygun ucuz kumaş, basma, pazen, kaput bezi, elbise, ayakkabı satın almıştır.
1987 yılına gelindiğinde sümerbank özelleştirilmiş ve banka da kamu ortaklığı idaresine devredilmiştir.
devamını gör...
ne yalan söyleyeyim ismi süper akılda kalıcı olan bankmış.
devamını gör...
(bkz: beykoz kundura)
devamını gör...
sümerbank; adını tarihteki sümerlerden alan, mustafa kemal atatürkün ve cumhuriyet'in "milli ekonomi" adı altında önemli yatırımlarından birisi olan bir projeydi. sümerbank, ihtiyaç sahibi ailelere çizgili pijama gibi yatırım yapan önemli bir devlet kurumuydu. maalesefki atatürk'ün 1938'deki ölümünden sonra sümerbank, hain yöneticiler tarafından başta amerikan sermayesi olmak üzere yabancı sermayeye peşkeş çekildi. 1987 yılında anap iktidarının başbakanı turgut özal, neoliberal politikalarla birlikte sümerbank'ı ve türk halkının emeğini yabancı sermayeye peşkeş çekti ve sümerbank'ın üretimini durdurdu. anasol-m koalisyon hükümetinde sümerbank, 2001'de oyak grubuna satıldı. akp ise 20 yıllık iktidarında sümerbank'ın içini boşalttı.
ilgili linkler:
1) birgun.net/makale/komunist-...
2) birgun.net/haber/ataturk-un...
3) yenicaggazetesi.com.tr/serv...
4) odatv4.com/guncel/ankara-ni...
5) yenicaggazetesi.com.tr/serv...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel başta sümerbank olmak üzere yıllar içinde hain siyasetçiler tarafından yabancılara peşkeş çekilen ulusal kurumlarımız olan diğer bankalarımızın bir zamanlarki işlevi ve türk ekonomisi
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel cumhuriyet'in ilk yıllarında bir sümerbank reklamı
devamını gör...
ulan banki da mi sumerler buldu diye sacma sapan 1 espri yapsam gulmezsiniz demi diye sual etmek istedigim baslik.
devamını gör...
bir zamanlar lüks sayılan mağazalardandı. aile boyu ordan kıyafet almayı severdik. rengarenk pazen kumaşlarına da bayılıyordum ben. bayramlıklarımızı da hep sümerbanktan alırdık ve yıllarca hiçbir şey olmadan yeni gibi kullanırdık. memlekete giderken akrabalarımıza hediyelerini de hep sümerbanktan alırdı babam. götürdüğümüz yerlerde de hep sümerbank ürünlerinin ne kadar kaliteli olduğu konuşulurdu. hatta şuan yaşadığım şehirde yıllar öncesinden kalan sümerbank ürünlerini satan küçük bir dükkan var.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim