eklembacaklıgillerden olan akreplerin yaklaşık olarak 1750 türü olduğu bilinir. yaklaşık olarak ömürleri 8 yıldır ancak doğada yaşayan akrepler doğal koşullardaki avlanmadan ve doğal şartlardan ötürü daha kısa yaşadıkları bilinir. örümceğimsiler sınıfına ait olup scorpiones adı konulan birime aittir. akreplerin vücut yapıları ise oldukça sert olmakla birlikte zehirli kuyruğuyla küçük ama tehlikeli olan bir hayvandır. yaşadıkları yerler ise nemi olan ve sıcaklığı yüksek olan yerlerdir.

akrepler sıcak ve nemli havayı seven yapıda olsalar da hemen hemen her mevsimde yaşayabilir. ancak bu hayvanlar istisna olarak karlı bölgelerde yaşamlarını sürdüremez. kurak yerlerde dahi yaşayabilirler. hava karardıktan sonra daha aktif olan bu canlıların avlanma becerileri azdır bu sebeple besinlerini yağmalama yolu ile elde ederler. avlarına aktif bir şekilde saldırmazlar ve uzun süre onları takip edip beklerler. aldıkları titreşimler sayesinde avlarını belirlerler. örümcek ve böcek gibi canlıları kendilerine av olarak seçerler.

eğer akrebin boyutu büyükse avı da daha büyük olabilir böyle bir akrep fare, yılan ya da kertenkele gibi canlıları avlayabilir. kıskaçlarının göz koyduğu canlıyı yakalamada etkisi büyüktür. kıskaçları sayesinde canlıyı tutar ve zehrini salarak avını etkisiz hale getirir. bazı büyük akrepler küçük canlılar için zehrini kullanmaya gerek duymaz ve sadece kıskaçlarını kullanarak canlıyı öldürebilir. akrepler yemek yemeden ve su içmeden uzun süre yaşayabilir.

yılda birkaç kere beslenerek uzun süre beslenmeden yaşayabilen canlılar oldukları için susuz ve kurak bölgelerde rahatça yaşamlarını sürdürürler. vücut şekilleri ise türlere göre fazla değişiklik göstermez ancak renkleri yaşadıkları yere göre uyum sağladığından değişebilir. bazı akrepler simsiyah bazıları ise sapsarı olabilir. düşman bir hayvan ya da avı yakınına geldiği zaman hemen kuyruğunu yukarı kaldırır ve herhangi bir saldırıda kuyruğundaki zehri karşı tarafındaki canlıya enjekte eder. akreplerin sert kabukları vardır ve üreme organları da sert yapı sayesinde korunur. yarık şeklinde açılıp kapanabilen bir kabuk sayesinde üreme organları doğadaki bir tehlikeye karşı kapalı durumda olur. üreme organı karşı cinslerde farklılık göstermekle birlikte farklı türlerde hemcinslerde de farklılıklar bulunur.

üreme dönemleri ilkbahar olarak bilinir ve oldukça kısa süren bir dönemdir. akreplerde erkekler dişileri cezp etmeye çalışır erkek akrepte spermler dışarıda bir kese olarak meydana gelir ve kıskaçları ile bu keseyi tutup dişi akrebi gördüğü anda onu kandırarak dişinin üreme organına koyar ve hemen kaçması gerekir yoksa dişi akrebin erkek akrebi yemesi an meselesidir. dişi akrep hamile kaldıktan sonra 7 ve 12 ay arası bir hamilelik yaşar. akrep hayvanının özelliklerinde 110 yavru doğurabilmesi de vardır. doğurduğu en az yavru sayısı ise 34 olarak bilinir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"akrep" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim