emine pir zola yazar profili

emine pir zola kapak fotoğrafı
emine pir zola profil fotoğrafı
rozet
emine pir zola (editör) (fularsız entel)
karma: 37193 tanım: 6422 başlık: 256 takipçi: 144
Tanım karma için, karma kitap için.

son tanımları | başucu eserleri


bengal kaplanı ile dövüşmüş yazarlar

ben kutup ayısı ile dövüşmüş idim, hem de kafes dövüşü. daha çok ben dayak yemiş gibiydim ama olsun. kabul olur mu dövüşüm?
devamını gör...

albert denilen einstein

emine denilen pir zola.
devamını gör...

normal sözlük'e bir daha gelinse alınacak nickler

anne sütünden dondurma yapmak

yeterli anne sütü almadığınız zaman işte bunları düşünür hale geliyorsunuz. ilk 6 ay anne sütü çok önemli.
devamını gör...

hotel rwanda

ruanda soykırımını ilk üniversitede kalkınma ekonomisi dersinde duymuştum. korkunç gelmişti. yıllar sonra bu filmi izleyince daha da korkunç olduğunu anladım.

otel ruanda 2004 yapımı bir film. 3 oscar adaylığı var ve 16 ödül kazanmış. peki bu film ne anlatıyor? hutu ve tutsilerin savaşını. hutu ve tutsi nedir? uzun yıllar sömürge ülkesi olan ruanda yeni bir sömürücünün eline düşer, belçika. belçika insanları tamamen götlerinden uydurdukları fiziksel özelliklere göre ayırır. daha iyi olanlara tutsi, *daha kötü olanlara hutu der. tutsileri üstün gördükleri için onlara devlet kadrolarında da iş verilir, çünkü tutsilerin çoğunluğu eğitimli ve zengindir. bir süre sonra kutuplaşma büyür ve insanları birbirine düşman hale getirir. hutular tutsileri böcek olarak görür ve yok edilmeleri gerektiğini düşünürler.

bu katliam sırasında ruanda oteli her insan için bir sığınak olur. bm korumasında olan otelde hem hutu hem tutsi insanlar vardır. çünkü hutular da güvende değildir. ılımlı hutu denilen tutsileri böcek olarak görmeyen hutular da öldürülür. 1200 insanı soykırımdan koruma mücadelesini izleriz film boyunca. insan olmaktan yine utandığımız bir olay. bu katliam beni hep çok üzmüş olsa da böyle izlemek daha çok sarstı. lütfen izleyin.
devamını gör...

üstad (kitap)

colm toibin tarafından yazılmış 360 sayfalık biyografik bir roman.

kitap ünlü yazar henry james'in hayatını anlatıyor. kim olduğu aklınıza gelmediyse daisy miller diyeyim ve hatırlayın. en bilindik eseri bu olmakla birlikte yazar tam bir yazı makinesiymiş. hayatı boyunca sürekli yazmış, şu an farkındaysanız çok bilindik eserleri haricinde pek okunmuyor. kitapta bile yazdığı bazı kitapların yaşadığı dönemde de gölgede kaldığı anlatılır. başarılı bir yazar bence ama kalıcı değil. yıllar önce de daisy miller okurken de keyif almıştım ama beni çok heyecanlandırmamıştı.

yazarın bir önemli özelliği de eşcinsel olması ama bunu yaşamadan hayatına devam etmesi. hatta çok yakın bir kadın arkadaşını da bu yüzden kalbi kırık bir şekilde bırakıyor, ondan uzak duruyor. yazar olan bu kadın bir süre sonra intihar ediyor ve henry james bu intiharda kendisinin sorumlu olup olmadığını hiçbir zaman tam olarak bilemese de hep içinde bir şüphe kalıyor.

henry james'in hayatını okudukça hoşuma gitmeyen şey ise kitaplarını hep etrafında yaşayan insanlardan oluşturması oldu. utanmasa yoldan geçen atı bile öykülerinden birine malzeme edecek gibiydi. bir yazar elbette ki çevresinden etkilenir ama bu kadar da çok değil.


akıcı bir kitap ama unutulmaya mahkum.
devamını gör...

kaşıdıkça acı acıdıkça zevk veren yaralar

aklıma uyuz geldi nedense. ama o acıdıkça zevk vermiyor. sadece acı var. daha çok acı.
devamını gör...

modern insanın amacı

valla ben, ben hiç modern insan görmemişem.
devamını gör...

yazarların bugün attığı adım sayısı

yalan söylüyor it.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

mal olmak

dalgınlıkla kaynar suyun içine parmaklarını sokmaktır. evet, bazen mal oluyorum. şükür ki bazen. yoksa şimdiye kadar ölmüştüm.
devamını gör...

31 mart 2024 yerel seçim ödüllü tahmin yarışması

500 lira vereyim de bir daha böyle çekilişler yapmayın.



istanbul
imamoğlu: %53
kurum: %32

ankara
yavaş: %58
altınok: %28
devamını gör...

lüks lambası

bunu bilecek kadar yaşlı olmak biraz üzdü ama neyse.

köyde elektirikler kesilince bunun ışığında ödev yapardım. bana çok büyülü geliyor. ışığı çok hoş, çok romantik.
devamını gör...

sirke ayıklama

sirkeleri bile iki baş parmak tırnağınla çıtlatırsın ki garanti olsun. düşman götüne.
devamını gör...

şukasaptati

türkiye iş bankası kültür yayınlarının klasikler dizisinden bir kitap. 154 sayfadan oluşan kitap hint masallarından oluşuyor ve anonim olarak toplanmışlar. merak uyandırıcı. hint filmleri güzel ama masalları nasıl bilmiyorum.
devamını gör...

nefes nefese

yine bir ayşe kulin kitabı. 372 sayfa ve everest yayınları tarafından basılıyor. çok eskiden yazarı okumuştum ama benim için basit bir tarzı var, onu okumak beni mutlu etmiyor. bu kitabı ise ikinci dünya savaşında bir türk ile evlenen yahudi gencinin yaşadıklarını ve dönemin şartlarını anlatıyor.
devamını gör...

isa'nın son sırrı

jose rodrigues dos santos tarafından yazılmış ülkemizde pegasus yayınlarının bastığı 488 sayfalık kitap. dünyanın en eski incilini incelerken bir adamın başına gelenleri anlatır. isa ile ilgilenenler keyifle okuyabilir.
devamını gör...

the requin

2022 abd yapımı film 1 saat 29 dakika. yine sularda hayatta kalma filmi. sizi mideye indirmeyi bekleyen korkunç köbek balıkları da var nasıl olsa.

romantik bir tatil isteyen çiftin fırtına çıkıp denizde mahsur kaldıktan sonra hayatta kalmaya çalışma öyküleri.
devamını gör...

kaldırık otu

dümdüz bir ot. çok lezzetli. dağlarda kendi kendine yetişiyor. sen de gidip alıp yiyorsun. ama insan dağı nerden bulsun. gidiyorsun pazara. bakıyorsun kilosu 50 lira. vay anam vay. sulama istemeyen, her sene dağda kendi kendine tonlarca büyüyen bu ot pazarda 50 lira.


diğer isimleri ıspıt otu, tamara.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

yeşil elma

bugün pazarda 45 lira olduğunu gördüm ve beynimden vurulmuşa döndüm. elma zaten hafif bir şey değil. 4 5 tane alsan 1 kilo ediyor. püü.
devamını gör...

ıspanak

kilosu 45 lira olan sebze. hayır bir de pişince azalıyor. lanet olsun ağız tadıyla ot bile yiyemiyoruz.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim