fidan ve su yazar profili

fidan ve su kapak fotoğrafı
fidan ve su profil fotoğrafı
rozet
karma: 1111 tanım: 50 başlık: 16 takipçi: 38

son tanımları


gen

dna zincirlerinde belirli fonksiyonlara sahip olan bölümler. bu fonksiyonlar genellikle protein kodlama olabileceği gibi, düzenleyici görevler de olabilir. genler kişinin kalıtsal özelliklerini belirler. insanda yaklaşık 25000 gen bulunur. gen sekansları çok farklı uzunluklarda olabilir.
devamını gör...

max planck

kendi adıyla bilinen planck sabiti ve planck ışınım yasası'nı bularak kuantum mekaniğinin başlangıcını yapmış olan alman fizikçi.
devamını gör...

yağ mantısı

içlerinde bir çimdik kıyma ve soğan harcı bulunan, profiterol gibi top top görünen, yağda kızartılıp üzerine yoğurt ve salça dökülerek yenen şahane bir kayseri yemeği.
yaparken bir kat hamur açılıp yarısına belirli aralıklar soğan ve kıyma karışımı konuluyor sonra diğer yarı üzerine kapatılıp bardakla bastırarak parçalar kesiliyor.
kesilen bu yuvarlak parçalar yağda kızartılıp direkt servis ediliyor efendim. top top şekilli şeylerin içi dolu gibi görünebilir fakat değil aslında.
o toplar büyük oranda boş havadır. sadece içerisinde bir çay kaşığı kadar harç bulunur. yemeğin bu şekilde görünmesinin sebebi ise mantıların yağda kızarırken de yastık gibi şişmesindendir.
devamını gör...

sigara molası

yorgunluğu alır, kafayı toparlar, morali arttırır.
devamını gör...

trikotilomani

çok yaygın bir psikolojik rahatsızlık olmasına rağmen, çok rahatsız etmediği düşünüldüğünden fazla adı sanı bilinmeyen dürtü bozukluğudur.

saçını, nerdeyse belli bölgelerde kelleşme olacak kadar koparma dürtüsüdür. sadece saç olmak zorunda değil, erkeklerde sakal olabilir bu, yada kaş, kollardaki tüyler, hatta cinsel bölgelerdeki tüyleri yolmaya varacak kadar olabilir.

sözcük de yunancada saçımı yoluyorum demekmiş. kütüphanede ders çalışırken bir eli saçında olan insanlar görmüşümdür yada her daim eli sakalında yaşayan insanlar, bunlar basit bir alışkanlık olabileceği gibi stres artışıyla beraber trikotilomaniye de dönüşebilir. daha çok stresli, sıkıntılı olunan durumlarda elin saça, tüylere gittiğini söylerler, ve saçının belli bölgelerinde boşluklar oluşan arkadaşlarım da vardı, neyse ki geri geliyor o saçlar ama bu hastalığı ergenlikten yaşlılığa kadar yaşayanlar var ki onlar sürekli aynı işlemi yaptığından, artık saçları çıkmayabilmektedir.

bu konuyu insanlar genelde hafife aldığından birbirlerine destek olmak için çeşitli bloglar oluşturup, yaşadıkları sıkıntıları anlatırlar, nasıl deli gibi saçlarını koparmak istediklerini anlatırlar, kendilerini engellemek için ne tür yöntemler uyguladıklarını paylaşırlar. bir de kopardığı saçları yiyenler vardır, ki bu en tehlikelisidir, ciddi sağlık sorunlarına yol açar. sebebi bilinmeyen bu hastalığın belirli bir tedavisi de yoktur.
devamını gör...

stresten kurtulmak

aslında mümkün olandır.

stres ve sıkıntı; insan psikolojisini olumsuz etkileyen, olaylara pozitif bakmayı engelleyen, kişiyi her konuda başarısız kılan, önemli hatalar yapmasına neden olan ciddi ve yaygın bir ruhsal hastalık.

uzmanlar, sabah ve akşam 10'ar dakikalık meditasyon seansının güne daha iyi başlamak veya gece en az 5-6 saat deliksiz uyumak için iyi geldiğini söylüyorlar. evde yapılabilecek, basit meditasyon örnekleri:

1) rahat bir kıyafet giyin ve istediğiniz biçimde oturun. ellerinizi birleştirip gözler ve ağzı kapatıp burundan derin nefes alın, biraz tutun ve verin. birkaç tekrardan sonra siz farkında olmadan bu hareket belli bir ritim kazanacaktır.

2) otururken el ve kalçadan hafif yukarı kaldırdığınız bacaklarınızı öne uzatın, avuçlarınızı var gücünüzle sıkın. sonra bacaklarınızı yavaşça indirin. avuçlarınızı açıp iki elinizi birleştirin ve yukarı kaldırın. birkaç tekrardan sonra ellerinizle ters yöndeki omuzlarınızı ovun.

3) otururken ellerinizi öne, yukarıya ve aşağıya doğru uzatarak sallayın, bunu en az 10 kez tekrarlayın.
devamını gör...

diyabet

tıpta diabetes mellitus olarak bilinen dünyada %2 ülkemizde ise %8 sıklıkta görülen kan glikoz yüksekliğinin farklı nedenlere bağlı olarak yüksek olmasıdır.
devamını gör...

sabun

el yıkama kimyasalı. hidrofilik baş ve hidrofobik kuyruk biçimde molekül şekli olan kimyasal. bu sayede bir ucu kire diğer ucu suya bağlanır. ve akıp giden su ile kir de uzaklaşır.
devamını gör...

kavun

alaçatı'nın kışlık kavunu ünlüdür.
teveğinden kopardıktan sonra 2-3 ay loş bir ortamda saman veya talaş üzerinde birbirine değmeyecek şekilde bekletilir.
bu süre içinde kalın olan kabuğu incelir ve tatlanır. tepesinden yuvarlakça kesilir, çekirdek kısmı çıkarılıp tercihan kaşıkla yenirse harika olur.

(bkz: tevek)
devamını gör...

tevek

kavun, karpuz, salatalık, kabak, domates gibi bitkilerin üzerinde oluşup büyüdüğü saplara verilen ad.
ben ne desende teveği hep bebeklerin beslendikleri kordona benzetmişimdir.

doğa mucizelerle dolu resmen.
devamını gör...

terlemek

vücudun ısı dengesini sağlamak adına vücudun ter bezleri tarafından deri gözeneklerinden salınan su ve atık madde karışımı vücut sıvısı. yaz aylarında istanbul gibi nemin odağında zirveye çıkan metabolik faaliyet.
devamını gör...

pırasa

mide, bağırsak ve böbrekler için son derece yararlı bir sebzedir, ayrıca çiğ yendiğinde ödem giderici özelliği vardır.
zeytinyağlı veya kıymalı yemeğinin yanı sıra; boşnak böreğinin ana malzemesidir.

normal sözlük'e özel tarifim :

kalınlığı 1 cm. geçmeyen taze pırasa ince ince doğranır, ince kıyılmış kapya (kırmızı biber) ve maydanoz katılarak hazırlanan iç tepsiye serilmiş yufka arasına yayılır, üstüne 2-3 kat daha yufka örtülür, en üstüne de yumurta, sıvıyağ ve sütle yapılmış sos sürülür ve fırına verilir.
ucuz, pratik, doyurucu ve besleyici bir yiyecektir.
devamını gör...

greenpeace

1971'de kanada'nın vancouver şehrinde, abd'li birkaç gencin nükleer deneme sahalarını protesto etmesi ile doğmuş çevreci örgüttür. savaşa ve dünyaya insanlığa zarar veren bilimum naneye karşıdırlar ve yer aldıkları birçok ortak platform bulunmaktadır.
şu anda 27 ulusal ve 6 bölgesel ofisi ve bu ofislerin yaptığı çalışmaları olanaklı kılan 41 ülkede 4 milyon destekçisi vardır.

ticari bir kaygı ya da kar amacı gütmeden, dünyayı yaşanmaz hâle getiren çevre suçlarına karşı bilimsel verilere dayanan kampanyalar yürütür ve şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle tanıklık ederek bu suçları basın aracılığıyla gündeme getirir.

ayrıca çalışmalarında hiçbir yere bağlı olmak istemedikleri için devletten, siyasi partilerden ya da şirketlerden destek kabul etmezler. sadece bir yerlerden yapılan maddi ve manevi bağışlarla çalışmalarını yürütürler.
devamını gör...

yonca

bütün herkesin 4 yapraklısından arayıp bulunduğunda direk koparılan bitkidir. yani doğal seçilimin çarkları işliyor ve 4 yapraklılar hemen koparıldıkları için hayatta kalma şansları çok düşük oluyor haliyle bu yüzden 4 yapraklı yonca çok azdır ve gittikçe azalmaktadır.
devamını gör...

havuza girmeyen insan

denizin tuzuna, kokusuna, rengine ve enginliğine aşık insandır. havuz suyundan iğrenir, sadece kenarda güneşlenir. haklıdır. nedir kardeşim öyle, yüz kişi dev bir küvete girmiş gibi? ayrıca deniz kenarındaki tatil köyünde, masmavi deniz yerine havuzu tercih eden insan müsveddeleri vardır ki o ayrı bir başlığın konusu.
devamını gör...

dolu

atmosferdeki fırtınalarla dansı sonucu yağmur damlalarının donmasıyla ortaya çıkan tabiat olayı.
devamını gör...

buffer

hızlı ph değişimlerini engelleyen çözelti.
devamını gör...

atkins diyeti

robert atkins amcanın 1972'lerde karbonhidrat tüketimini minimalize etme felsefesi üzerine oluşturduğu diyet. günümüzde bu diyetin update edilmiş biçimleri halen uygulanmakta.
devamını gör...

bir şeye ait olamamak

sınırsız özgürlük müdür yoksa depresyon belirtisi mi diye bir türlü anlamlandıramadığım bir his seli.
devamını gör...

trigliserit

normal bir yetişkinde kanda en fazla 150 mg/dl olması gereken bir şey.
bir nevi kanda serbest dolaşan yağa verilen isimdir.
abur cubur, cips , çikolata vb. besinler yükseltir ; ama en çok dengesiz beslenmeden yükselir.

(sürekli lahmacun,tost,ketçap,mayonez yenirse).

kanda ırsi olarak ta yüksek olabilir. yüksek trigliserit kalp krizi riskini %10'lara kadar artırabilir.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim