yerine atanan fatih karahan da liyakatli olduğundan ötürü problem yok. önemli olan liyakatli atama olması. gaye erkan da koyu akpli, karahan da. mehmet şimşek'e dokunulmasın yeter.
eğer sadece yöneticisini değiştirmek "yeterli" olsaydı akpden önce gelen her hükümet ile her seferinde art arda sefaletler yaşamazdık.
değiştirdiğimiz hangi siyasetçi refahı sağlayabildi veya sağlayabildiğini sanıyorsunuz? sorun yönetici üstü bir sorun. belki rejim yetersizdir(çift meclisli amerikan sistemi gibi, ingiliz anayasal monarşisi gibi daha fazla denetim mekanizması ve sorumluluk-yetki bölümü) belki de milli birliğimizin farklı kutsal fraksiyonlara(din, atatürkçülük, osmanlı temelinde muhafazakarlık) eşit şekilde saygı duyul(a)mamasıyla ortaya çıkan kutuplaşmamız neticesinde meyvesini veren siyasetçilerimizin çürükleşmesidir..
tek bildiğim şey sorunun sadece yönetici olmadığı ve sadece yönetim değişince ülkenin refaha erişemeyeceğidir. zira her seferinde "dolaaaar, enflasyon!!" diye naralar atıp bundan dem vurup iktidara gelenler bu sözleri sadece makam edinmek amacıyla dediklerini icraatleriyle kanıtladılar, ülkeyi daha da kötü ettiler.. bu samimeysizlik içinde halkın hangi siyasetçinin samimi olduğunu bilmesi çok zor. onun yerine neden kendilerini ülkelerinden yukarı görenler siyasetçilik yapıyor bu araştırılmalı. belki siyasete ilk atıldığında ülkesini düşünürdü, belki de en başından beri para ve makam için siyasete atılmıştı. peki neden? çünkü milli birliğimizin temeli çok zayıf, istikrarsız. depremde yardım ediliyor.. sonuçlar açıklanınca niye yardım ettik deniyor.. deprem günü olanlar milli birlik göstergesi değil, yardım edelim oy versinler bizden olsunlar göstergesiymiş. bizden değillerse yardım etmeyelimmiş..
sadece atatürk veya sadece osmanlı diyerek sadece din diyerek değil, daha birleştirici olunmalı. ülkenin temel taşları herkesi bu vatana bağlar, reddetmek cepheleştirir. eğer biri diğerininkine saygı duymazsa evvelsi gün orduya yapılandırılan solcular dün orduya yapılanmaya çalışan sağcıları doğurur, intikamı körükler. özetle; sorunumuz toplumsal olmalı, 100 yıldır biriken toksik sonucun ortaya çıkışı.. sağcılar intikam diye sağa oy veriyorlar. ekonominin 2002-2014 öncesindeki gibi olmadığını biliyorlar ama sola kaybetmek istemiyorlar. zira sol yeterince taviz vermiyor.
radikal chpliler izmirde yunan görse cebine para sıkıştırırlar, bir şeyler ısmarlarlar.
sağcılar, akp kemik kitlesi nasıl arapları kendinden görüyorsa chplilerde de yunanı "komşi" görme ve normalleştirme telaşı vardır. ülkede 10 milyon yunan olsa o tanıdık parti gibi gönder(e)meyiz derler, içlerini biliyorum bunların. oysa yunan askerleri köy köy kasaba kasaba ilerlerken günlüklerine "sonraki kasabayı yakıp yağmalamak için sabırsızlanıyoruz" diye yazılar yazarlardı..
dünyanın en zengin halkı olmasa da en zengin ülkesidir zira en büyük hacimli ekonomisidir. gdpleri 25 trilyonu aşmaktadır ve bu haliyle tüm ab ülkelerinin ekonomisi toplasanız bile bir tane amerika birleşik devletleri etmiyor trajikomik şekilde.
sadece "california" eyaletinin 1 yıllık hacmi(gdp'ye olan katkısı) ingiltere'nin ekonomisinden daha büyük(gdp of ingiltere: 3.1 trilyon $), 3.6 trilyon $lık. kaynak
amerika birleşik devletleri gdp(gsyih) 2022: 25.4 trilyon $ kaynak
avrupa birliği ülkeleri gdp 2022: 16.6 trilyon $ kaynak
ırak'ta geçtiği halde the devils double filmini izlerken burası türkiye herhaldee diyerek izledim.
zengini şımarık bir orta doğu ülkesiyiz biz de. filmde de şımarık bir zengin var. ilginç, oradaki zenginin de parasının kaynağı belli değil. orada da cumhuriyet vardı, cumhuriyetin düşmanları olarak görülüyordu saddam'a karşı olanlar. seçimler yok ama cumhuriyet falan diyorlar, değişik kafa.
dolar 40 olsa 50 olsa ne yazar, ilk defa mı oluyor sanıyorsunuz?
#2589450
atatürk zamanı 1 dolar= 1 küsür lira
1959 yılında 1 dolar= yaklaşık 3 tl
1960 yılında 1 dolar= 9tl
1970 yılında 1 dolar= yaklaşık 11tl
1980 yılında 1 dolar= 100 lirayı aştı
1985 yılında 1 dolar= 574 tl
1990 yılında 1 dolar= 2900tl
1995 yılında 1 dolar= 59800tl
2000 yılında 1 dolar= 623000 türk lirası
2001 yılında 1 dolar= ortalama 1.300.000 zirvede 1.683.272'yi görerek türk lirası dünyanın (en değersiz) para birimi olarak guiness rekorlar kitabına girmişti.
maaşlar da artıyor diyoruz diyoruz diyoruz.. sonra seçimi kaybedince "vaaaaaaaaa seçimi kaybettik laaaa" diye geizyorsunuz.
olan zengine, parası birikmiş fakat hazırda bekletene oluyor. parası olup da "yatırım yap(a)mayanın" parası eriyor, yatırım yapanın değil. fakirin zaten birikmişi yok. onlar için asgari ücret 450$a çıktı şu an. taklaking olmak için urfada takla atıyorlardır güneşe doğru!
rasyonel olacak olursak..
deprem vergisini 99'da çıkarmalarının bir diğer sebebi halkın tepkisini, isyanını dindirmekti. "bakın, biz bizim öncülüğümüzde deprem vergisi çıkarıyoruz ve bundan sonra deprem olunca daha hazırlıklı olacağız! kaybedenleri geri getiremeyiz ammmaaa ileride olacaklara son verebiliriz!!" manasında tepki bastırmak için çıkarttılar. yani yüksek ihtimalle oy için. %5-10u insanlıktır, siyasetçi bunlar. madem halkı düşünüyordunuz neden daha önceden deprem ülkesiyiz diye uğraşmadınız da sonraya yığıyorsunuz? misal; tansu da dolar enflasyon diye naralar atıyordu, iktidara geldi yolsuzlukla beraber enflasyonu patlatıp gitti. her sizin sorununuzu araştıranı samimi sanmayın. neyse konuya dönelim.
eee tabi yeni gelen hükümetler de "bunu biz çıkarmadık, başarılı olsa bile bunu çıkaranı övdürecekler! başarısız olursak da çıkarmadığımız bu büyük sorumluluğunu bize atacaklar!!" mentalitesiyle bunu kaldırttı. yine de o günden bugüne muhaliflerin ağzına pelesenk edildi sözde deprem vergisi. nitekim deprem vergisi falan alınmadı 2023'e kadar, böyle bir sorumluluğa girilmedi. kim olsa girmezdi. siz de olsanız girmezdiniz.
akpnin gerçek dışı imar izinleri ve denetlememesi kendilerinin suçudur. büyük suçtur. burada akpnin depremde suçu olmadığı değil, deprem vergisinin siyasi çıkarcı vaziyet sebebiyle uygulanamayacak bir proje olduğunu izah etmek istedim.
ana muhalefet partisinin lideri bile halkı düşünüyormuş gibi yapıp halkı değil, erdoğan gibi koltuğunu düşündüğünü gördük yaa.. işte size çıkarcı fakat çıkarcı olduğunu göstermeyen bir örnek daha. her şey oy için.
edit: deprem vergisi kaldırılarak öiv'e dahil edildi.
ya bu arapların ülkemize alınmasını akp ideolojisi gereği osmanlıdan yola çıkarak bi yere kadar anlıyorum da bu rusları ve afganları neden şutlamıyoruz ya biz!? rusça tabela falan koyuyorlarmış antalyada.. yani komşumuz da değil, misafir olamazlar bunlar.
gdp bazında türkiye için iyi gelişmelerin olacağını öngörüyor imf.
www.populationu.com/gen/cou...
ımf'nin bu yılki nisan raporuna göre ülkemiz 2014-2020 yılındaki gibi art arda küçülmelere devam etmeyecek, 2021'den beri olan büyüme devam edecek;
gdp(1 yıl içinde türkiye'de üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değerinin parasal ölçüsüdür)
2013: 957mr $ yükseliş
2014: 939mr $ düşüş
2015: 864mr $ düşüş
2016: 869mr $ küçük yükseliş
2017: 859mr $ düşüş
2018: 778mr $ düşüş
2019: 760mr $ düşüş
2020: 720mr $ düşüş
2021: 819mr$ yükseliş
2022: 906mr $ yükseliş
2023: 1.029 trilyon $ yükseliş
------------ imf tahmini---------------
2024: 1.087 trilyon$
2025: 1,146 trilyon$
2026: 1,209 trilyon $
2027: 1,272 trilyon $
2028: 1,334 trilyon $
eğer tahmin gerçekleşirse 2020 yılında 21'e düşen ve 2021-2023 arasında dünyanın en büyük 19 uncu ekonomisi olarak tekrar ilk 20'ye giren türkiye;
2024'te dünyanın en büyük 18inci
2025
2026
2027'de dünyanın en büyük 17nci ekonomisi olacak.
2028
tabloya dikkat ederseniz şu anda gdpleri neredeyse eşit olan fransa ve ingiltere'yi görüyoruz(nüfusları da eşit olduğu için kişi başına düşen gelirleri birbirine çok yakın). lakin imf tahminine göre sadece 5 yıl sonra fransa'nın ingiltere'den yaklaşık %25 daha fakir olacağını görüyoruz. elbette tek unsur gdp ve ona endeksli olan onunla nüfusun bölümüyle oluşan gdp per capita'ya(kişi başına düşen gelir) bağlı değil lakin bu iki ülkenin gini katsayısı(gelir adaletsizliği) birbirine oldukça yakın. dolayısıyla da işin sonunda ingilizlerin kişi başına düşen gelirini fransızları geçecek ve refah olarak bugünkü gibi yakın değil, arasında bariz fark olan bir ülkeye dönüşecek.
rusya'nın da savaş dolayısıyla yıllarca yerinde sekip bizim gibi ülkelerin ise 5 yıl sonra alım gücü olarak ruslara yetişip onları geçmeye başlayacağını öngörmüşler. biz 5 yılda %30'un üstünde büyüyecekken rusya bu tahmine göre %12-13 büyüyecek. ayrıca avrupa ülkelerinin genel olarak yavaş büyümeye başladığını ve diğerlerinin yavaş yavaş da olsa onlara yetişmeye başladığı görülüyor. hindistan'ın ve nijerya'nın büyüme oranları çok yüksek.
en kritik gelişme ise aşikar olan çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olacağı gerçeğidir. 2028 yılında
aradaki fark giderek kapanıyor.
versiyon: 1.11v
1.1 güncellemesi; çok sayıda cümle ve kelime kalınlaştırıldı, harf hataları giderildi, ekstra paragraf.
1.11 güncellemesi; sondan dördüncü paragrafın son cümlesi.
1.11.1 güncellemesi
tamam sitem edilir de vc2 ülke yönetme simülasyonunu oynayanların da bileceği üzere tabanın tasarruf yapması tavanın tasarruf yapmasından çok daha fazla gelir getiriyor bizim gibi ülkelerde. elbette asgari durumda yaşayanların birincil ihtiyaçlarından tasarrufu söz konusu olamaz. lakin o asgari ücretli gidip iphone 14 alıyorsa oradan tasarrufa girmesini istemiş şimşek.
valileri tasarrufa itsen birkaç milyon lira tasarruf olur. halk, halk dediğim 50 milyon insan 100 lira daha az harcarsa en az 5 milyar lira tasarruf olmuş olur. 1000 lira daha az harcarsa 50 milyar lira olur. aradaki farka bak, nicelik daha önemli.
örnek
2x+1<100y+50 x: zengin kesim y: fakir kesim
x'in tanesi 20, y'nin tanesi 1 bile desek ve ortalama bir x, y'den 20 kat daha fazla harcama yapsa bile y'nin tasarruf yapması çok daha getiri sağlar. zenginlere bu harcama kesintisini yüksek ötv, arabasına göre yüksek mtv gelir vergileri cart curtuyla komisyon kurup alıyorlar ama anadoluda hala daha kayıt dışı ekonomide kalıp devlete vergi ödemeden yaşayanlar var. bunlar çoğunluk. üstelik zenginden daha fazla komisyon alırsak "ease of doing business rank"ta düşer ve yatırımcıya cazip gelmemeye başlarız.
makam araçlarına son kez değinecek olursak; mehmet şimşek makam araçları için "çerez parası" demişti. yani.. bu ülke için milyon liralar çerez parasıdır, tasarrufu çerezden yapsak ne olur.
mehmet şimşek gibi birine işini öğretmeyin yani.
rejim yetersiz. bize amerika'daki gibi çift meclisli veya ingiliz tipi meşruti monarşi lazımdı. güçler ayrılığı bizim gibi mozaik ve spekülatif-istikrarsız ülkelerde çok daha önemli olsa gerek. cumhuriyet projesi bu gidişle başarısızlığı kanıtlayacak ne yazık ki. ülke yönetimi profesyonellikten uzak bakkal yönetimi gibi bir işleyişe benziyor, chp desen şirket gibi güdülüyor.. en azından dışarıdan öyle gözüküyor, halka öyle izlenim veriyor. bu da istikrarsızlığı körüklüyor zira güven azalıyor, birlik bilinci azalıp kutuplaşıyor halk.
yok mu abülmecid gibi yetkilerinden vazgeçmek pahasına bu tarz reformları yapacak lider :)
gerçi ona gavur padişah deniyordu kendi döneminde..
halkımız izin vermez liderinin çalıp çırpamamasına. yolsuzluk akpye veya sağcılara özel bir event değil; solu da böyle sağı da.
1299-1923 yılları arasında geçen ve osmanlı'yı kurtuluş savaşı da dahil olmak üzere güzel animasyonlarla müthiş şekilde anlatan "countryballs: history of ottoman empire" animasyonunu buradan izleyebilirsiniz
sözde ermeni soykırımı dışında çok çok güzel bir anlatım.
ulan 400-500 yıl boyunca anadoluya avrupa devletlerinin aksine halkın yaşam yerlerine savaş yüzü göstertmiyor; koruması altında bulundurup köylerinizin ve kasabalarınızın yağmalanmasını-yakılmasını engelliyor lakin tüm bu hizmetin bedeli alınmaya gelindiğinde havlanıyor.. biz türklere müstahak yaa. bak cumhuriyet kurulmuş onu da getirdiğimiz hale bak, bu halka çok fazlaydı osmanlı.
belki de yıllarca zengin olup halktan az vergi alındığı için ekonomi bozulunca olması gereken vergi alınınca kaynar suya atılmış kurbağa etkisine girdi halk.
balkan savaşlarındaki politize askerler..
padişahların yetkileri, mutlakiyetçilikleri alınıp demokratik olarak seçilmemiş bir cuntanın ülkeyi yönetmesi..
1402'de türklerin timurun safına geçip padişahı sırpların koruması..
bizim bizden büyük düşmanımız yok birader.
bunca güce erişip şu ekonomiyi çeken başka devlet yok.
hak edildi her şey.
kapanış editi
osmanlıcıların gavur padişah dönemi olarak gördükleri için çalmadığı, atatürkçüler zaten uzaklaştırdığı osmanlının en iyi marşı: mecidiye marşı
normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz.
Daha detaylı bilgi için çerez ve
gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.
online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.