sezar yazar profili

sezar kapak fotoğrafı
sezar profil fotoğrafı
rozet
karma: 731 tanım: 26 başlık: 5 takipçi: 44

son tanımları


normal sözlük'e ara verme sebepleri

ilk girdiğimde çok başlık açılmıyordu, yorum yazan da pek yoktu açılan başlıklar da güzel bilgi içerikliydi, 1,5 yıl sonra giriş yaptığımda baktım ki burası ekşi sözlük'e dönmüş.
devamını gör...

bir üstteki yazar hakkında düşünülenler

altını çizerek söylüyorum umarım iyi biridir
devamını gör...

çizgi roman önerileri

persepolis
yengeç gemisi
wolverine ihtiyar logan
yürüyen ölüler
watchmen
devamını gör...

ödünç verilen kitabın bir türlü geri gelmemesi

sırf bu yüzden ödünç verdiğim kişinin evine gitmiştim kitabı geri almak için.
devamını gör...

bizans tarihi

sevdiğim bir alandır. bizans istanbulunu sık sık araştırırım. hatta kitap önereyim : timothy gregory- bizans tarihi( favorim)
charles w. c. oman- bizans imparatorluğu tarihi( çok da iyi değil)
georgi ostrogorsky - bizans devleti tarihi
(ağır ama iyi)
bizans hep kendine roma dedi, bizans tabirini ilk kez 16. yüzyılda alman tarihçi hieronymus wolf bizantium'a hitaben ( istanbul'un eski adlarından) kullandı.
devamını gör...

üstteki yazara bir iltifat bırak

yazı makinesi, sözlüğün en çalışkan yazarlarından biri diye düşünüyorum kendisini.
devamını gör...

assassin's creed odyssey

son zamanlarda oynadığım tek bilgisayar oyunu.
oyunda npc'ler ile neredeyse doğru düzgün etkileşimde bulunulmuyor çünkü tepki vermiyorlar. tabi bu dediğim sivil halk için geçerli. oyunda çok insan da yok gerçi, geniş helen kırları ve dağlarında bir oraya bir buraya koşturmak güzel. malaka!
devamını gör...

yalnızken yapılacak en güzel aktivite

yağmurlu havada vapurla seyahat etmek, aynı anda kulaklıkla müzik dinlemek.
devamını gör...

türk kökenli rus hükümdarı

boris godunov. 14. yüzyılda altın orda'dan moskova'ya göç eden çet mirza'nın soyundan geliyor. çet mirza, büyük moskova knezi 1. ivan'ın zamanında toprak sahibi oluyor. soylu biri oluyor.
boris godunov korkunç ivan döneminde çar'ın en has adamlarından birine dönüşüyor. hatta korkunç ivan öldüğünda onun ölümibe halka duyuran yine kendisiydi.
korkunç ivan öldükten sonra yerine oğlu 1. fyodor geçse de kronik hastalıklarından ve kendisini dünyevi işlerden çok dine yöneltmesinden dolayı iktidarda çok etkili olamıyor. boris godunov onun adına 1598'e kadar ülkeyi yönetiyor.
1598'da çar 1. fyodor ölünce ryurik hanedanının soyu tükeniyor. bu yüzden tahta geçecek kişi rus tarihinde ilk kez seçimle başa geliyor. zemski sobor (halk meclisi) boris godunov'u çar olarak seçiyor ve godunov hem türk kökenli rus çarı hem de seçilerek başa gelen ilk rus çarı oluyor. 1605'te ölümüne kadar tahtta kalıyor, mezarı moskova alhangelsky katedraline gömülüyor.
devamını gör...

halk meclisi

eski yunan şehir devletlerinde her bir özgür erkek yurttaşın gündemle alakalı konuşup özgürce karar alabileceği oy kullanabileceği bir halk meclisi vardı. buna eski yunancada ekhlesia denir zaten kilise kelimesi buradan gelir. bir de bule adında meclis vardır. her bir aileden sınırlı kişi buraya üye olabilirdi. bu mecliste konuşulup tartışılacak şeyler kararlaştırılır, ekhlesia'da da bu konular tartışılıp bir sonuca bağlanır. dolayısıyla bule yürütme organı, ekhlesia yasama ve yargı organıydı.
devamını gör...

antik yunan'da demokrasi

oğuz tekin- eski roma ve yunan tarihine giriş kitabında ilginç bir bilgi öğrendim: atina arkhon'u (yönetici) kleisthenes zamanında demokrasiyi daim kılmak ve tiranlığın geri dönmesini önlemek için çanak çömlek mahkemesi (ostrakismos) yapılırmış. bu uygulamaya göre her bir ekhlesia yani halk meclisi üyesi olan atinalı yurttaş, çömlek parçalarının üzerine (ostrakon) gözü tiranlıkta olduğunu düşündüğü üyenin adını yazar ve çoğunluk hangi isim çıkarsa o kişi herhangi bir onur ve varlık kaybına uğramaksızın 10 yıllığına atina'dan uzaklaştırılır yani sürgüne gönderilirmiş.
devamını gör...

geceye bir karikatür bırak

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

dört halifeden üçünün öldürülmesi

islamın bölünmesine sebebiyet vermiştir. hz. ali'nin ve oğlu hüseyin'in öldürülmesinden çok önce başladı islamdaki ayrılıklar
devamını gör...

23 ocak bab-ı âlî baskını

23 ocak 1913'te enver paşa öncülüğündeki ittihatçılar, balkan harbinde kaybedilen toprakları bahane ederek sadrazamlık makamı olan bab-ı âlî sarayına girerek o sırada toplantıda olan sadrazam kâmil paşa öncülüğünde kabine toplantısını bastılar. enver paşa'nın fedailerinden biri tarafından harbiye nâzırı nazım paşa vurularak öldürüldü. enver paşa sonrasında silah zoruyla sadrazam kâmil paşaya istifa kağıdı yazdırdı. bu şekilde ittihat ve terakki partisi hükümete darbe yaparak başa geldi. baskın'dan sonra ilk kabine mahmut şevket paşa tarafından kuruldu. kendisi de 4 ay sonra suikaste kurban gitti.
devamını gör...

mustafa kemal atatürk

milli değerimiz. kıymeti bilinmeli.
devamını gör...

en sevilen meyve

benim en çok sevdiğim meyve muzdur severim tadını.
devamını gör...

geceye bir tavsiye bırak

her şeye rağmen gülümseyin.
devamını gör...

yaşanan şehrin en güzel yanı

tarih
devamını gör...

yazarların unutamadığı film replikleri

-kafamda hala bir şüphe var.
-kafanı kesersem o şüphe hemen yok olur.

çağrı
devamını gör...

herkes mahlasına yakışanı yapsın

suikaste kurban gitme işi bende.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim