yıldızanason yazar profili

yıldızanason kapak fotoğrafı
yıldızanason profil fotoğrafı
rozet
karma: 1553 tanım: 92 başlık: 60 takipçi: 33

son tanımları


omnia

pagan müziğin en güzel örneklerinden biridir. gecenin çocukları; kurtların serenatları, muzip cadıların kıkırdamaları, çokça neşeli bir mistik müzik şöleni... arp ve flüt ile keltlerin diyarından; acem, hint diyarlarının otantik enstürmanlarına kadar yelpazesi geniş bir müzik topluluğu...


fee ra huri


wytches’ brew
devamını gör...

galler

kelt masallarının ev sahiplerinden... gücü simgeleyen kadim kelt figürü galler ejderhası ülkenin sembolüdür. bu kızıl ejderha, sokaklardaki direklerden yastıklara kadar her yerdedir. ejderha mitlerine, illüstrasyonlarına hayran olanlar için bu duruma maruz kalmak güzeldir.
encrypted-tbn0.gstatic.com/...
fonetiğini sevdiğimin “galce”si de ülkenin resmi dildir. başkent cardiff‘ in merkezindeki cardiff kalesinin, yaklaşık 2000 yıllık tarihi, en son 2. dünya savaşındaki hava saldırılarına karşı sığınak olması ve gezilirken savaşı yansıtan fondaki sesleriyle ürpermek olası. manzarası yanında, özellikle kütüphanesindeki ahşap işçiliği için de ayrıca görülesidir.

galli rock grubu manic street preachers‘ ı ve çok sevdiğim “a design for life” şarkısını anmadan yapamam. insan hayatlarını öğütmüş, o çok yüce protestan çalışma ahlakını eleştiren sözleriyle *, insanı eşlik etmeye sevk eden isyankar müziğiyle gelsin ;

devamını gör...

angela gossow

zamanında arch enemy’ i üst noktalara taşımış kadın solist. brutal ve scream vokalleriyle, erkek egemen metal dünyasına inmiş demir yumruk.
canlı izleme fırsatı da bulduğum, özellikle “nemesis” parçası ile konserde oluşmuş (bkz: headbang) kuvvetli hava akımının müsebbibi. artık sahnelerden elini eteğini çekmiştir. fakat hafızamda tam olarak bu muhteşem performansıyla kalacaktır.

we will riseeee...!
devamını gör...

insana mutluluk veren kokular

haziran ve temmuz aylarında, ıhlamur ağacından sokaklara yayılan, odalara dolan ıhlamur kokusu... hemen sonra akla düşürdüğü anılarla, beraberinde huzur getirir.
devamını gör...

rome (dizi)

gelecekte tanışacaklarımın zamanlarına ihanet ediyor gibi hissettiğimden, ne bir kitabı okurum tekrar tekrar ne de aynı dizileri sezonlarca izlemeyi tercih ederim. ama bir istisna var ki o da rome dizisidir. şüphesiz ki tarih dizisi severlerin ve bilhassa roma medeniyeti meraklılarının baş tacıdır. hbo yapımı bu dizi, 2000’ lerin başında cnbc- e tarafından da yayınlanmış, benim için üzeri toz tutmayan bir dizidir.
devamını gör...

girişi güzel olan şarkılar

bu gece evde suicidal tendencies şarkıları art arda yürürken, yine bu türden uzağa gitmeden;

slayer - dead skin mask
ve ona göre nispeten az bilinen fakat death metal adına çok sağlam işler çıkarmış abd’ li grup devildriver ve pek gaz parçaları end of the line. *

devildriver - end of the line
devamını gör...

sabah kalkınca ilk düşünülen şey

öyle görünüyor ki yarın sabahın ilk düşünceleri, ursula k. le guin’ in bu cümleleriyle soslanacak.
“akıntılarla taşınan, dalgaların elinde oradan oraya savrulan, okyanusun olanca gücüyle akıllara durgunluk veren mesafelere çekilmiş denizanası, gelgitin dipsiz kuyusunda sürüklenir… her şeyiyle denizin sürüklenmesinden olma bu yaratık, gün ışığının kupkuru kumlarında ne yapar? ya akıl ne yapar her sabah uyandığında? “
devamını gör...

basil poledouris

yunan asıllı amerikalı besteci. ömrü vefa etseydi, conan filmleri, mavi göl, kızıl ekim, robocop ve sefiller gibi kim bilir başka hangi filmlere, şahane besteleriyle dokunacaktı.
savaşçı ruhun çoşkuyla yükseldiği bazen karanlık ve tekinsiz, bazen neşeli ve aydınlık besteleriyle, epik müziğin sinemadaki en güzel örneklerden biri olan 1982 yapımı conan the barbarian filminin soundtrack’ i ile benim için özel bir yerdedir.

wheel of pain

theology / civilization
devamını gör...

ırak

abd’ nin 2003 yılında saddam hüseyin’ i devirmesiyle başlayan ırak işgali sürecinde, felluce kentinde kullandığı kimyasal silahlar nedeniyle, sakat çocukların dünyaya geldiği ve nesiller boyunca gelmeye devam edeceği ülke.
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının okumakta olduğu kitaplar

“modern dünya, insanın yüksek melekelerine ihtiyaç duyan her şey hakkında şüpheci olmaya eğilimlidir. ama herhangi bir şeye ihtiyaç duymayan şüphecilik hakkında hiç şüpheci değildir. “ diyen alman iktisatçı ve düşünce adamı ernst friedrich schumacher‘ ın, bahsini çok duyduğum fakat henüz okumaya başladığım,
aklı karışıklar için kılavuz ” kitabı.
devamını gör...

only happy when it rains

cool ablamız shirley manson’ ın sesinden, sözleri had safhada melankolik ve sanki bir o kadar da ironik, 90’lı yılların unutulmaz garbage şarkısı.
bu şarkıyla tempolu yürümek hayli güzeldir. yürürken müziğin ritmi, yürüyüşümle o kadar uyumlanır ki... özellikle soğuk, gri günlerde, kafaya çekilen kapüşonumla birlikte sabah yürüyüş rutinimin demirbaşıdır kendisi.

devamını gör...

güne iyi başlatan şeyler

bazı günler kök söktürmeniz gerekebilir. işte o günlere, marilyn manson “antichrist superstar” şarkısıyla başlıyorum.
devamını gör...

vedat türkali

tarih boyunca zorba iktidar sınıfının ihanetleriyle, geçmişle bağları tahrip edilen şehir istanbul’ u, vedat türkali’ nin 1944 yılında akşehir’ de yazdığı “bekle bizi istanbul” şiirinin çok sevdiğim dizeleriyle anıyorum.


salkım salkım tan yelleri estiğinde
mavi patiskaları yırtan gemilerinle
uzaktan seni düşünürüm istanbul
binbir direkli halicinde akşam
adalarında bahar
süleymaniye’ nde güneş
hey sen güzelsin kavgamızın şehri

ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde
bakışlarımda akşam karanlığın
kulaklarımda sesin istanbul

boşuna çekilmedi bunca acılar istanbul
bekle bizi
büyük ve sakin süleymaniye’ nle bekle
parklarınla köprülerinle, kulelerinle, meydanlarınla
mavi denizlerine yaslanmış
beyaz tahta masalı kahvelerinle bekle
ve bir kuruşa yenihayat satan
tophanenin karanlık sokaklarında
koyunkoyuna yatan
kirli çocuklarınla bekle bizi
bekle zafer şarkılarıyla caddelerinden geçişimizi
bekle dinamiti tarihin
bekle yumruklarımız
haramilerin saltanatını yıksın
bekle o günler gelsin istanbul bekle
sen bize layıksın.


devamını gör...

bobby sands

ingiliz yönetiminin, irlanda katoliklerine uyguladığı baskı ve eziyetlerin iyice arttığı 70’ li yıllarda, ira safında mücadele veren irlanda direnişinin tüm dünyaca tanınan sembollerinden biridir.
kuzey irlanda’ dan bağımsız milletvekili olarak ingiltere parlamentosu’na seçilmesine rağmen tutukluydu ve ölüm orucundaydı. papa bile ölüm orucunu sonlandırmasını istedi. fakat dönemin ingiltere başbakanı, işçi hakları ve dış siyasette uyguladığı çok cevval politikalarla hatırladığımız (!) margaret thatcher “suç, suçtur” dedi ve geri adım atmadı.
sands, 66 günlük açlık grevinin sonunda, 5 mayıs 1981 yılında, 27 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
ölümünün ardından belfast’ ta tabutunun arkasından binlerce insan yürüdü. dünyanın çeşitli yerlerinde eylemler yapıldı. bence en manidarı iran’ ın yaptığıydı. tahran’ da ingiliz elçiliğinin bulunduğu sokağa, bobby sands’ in adını verdi.
...ki neden vermesindi ? 1900’ lerin başında kurulan, “anglo-persian oil company” (apoc) adlı ingiliz petrol şirketi, iran petrolünü yıllarca neredeyse gasp etmişti. petrolünü millileştirmek isteyen muhammed musaddık ’ ı devirmişti. yani iran, ingiliz emperyalizmine olan öfkesini bir anlamda bobby sands’ in ismiyle de somutlaştırdı.

hapisanede yazmış olduğu şiirinden bir alıntıyla;
“ve rüzgar barut kokusunu götürür, kar kan izlerini temizler elbet,
ama özgürlük ruhu ölmez, ne de çürüyüp gider.”
bobby sands
devamını gör...

şebnem ferah

benim için kadın albümüyle özelinde de “yağmurlar” parçasıyla vardır. onun adına yapabileceğim güzellemeler bu kadar.
zira çok büyük hayran güruhu tarafından taşlanmam pahasına da olsa söyleyeceğim. şarkılarında, yerli yersiz avazı çıktığı kadar bağırmasına tahammül edemediğim şarkıcıdır. yıllar önce bir yerde ronnie james dio vokal tekniğini örnek aldığını okumuştum. bu çok sempatik gelmişti ki ben de mesela bir black sabbath şaheseri “when death calls” şarkısında, canım dio’ nun “bağırmalarına” ömrüm boyunca maruz kalayım gıkım çıkmaz.
ve şu malum kıyas klişesi için de görüş beyan edeyim madem. müziği “yürekleri dağlayan” o ağlak liriklerden nispeten münezzeh, özlem tekin’ i daha samimi, sesindeki atraksiyonlarla da daha özgün bulurum.
devamını gör...

ebeveynlerin kabullenemedikleri gerçekler

mizaç gerçeğini gözardı etmeleri. oysa aynı aile ortamında büyüyen kardeşlerin bile hayata verdikleri karşılıklar o kadar farklıdır ki... onlara aynı reçeteler uygulanmamalı.

emre kongarbabam, oğlum ve torunum, 100 yıllık öykü...” kitabında, bu mizaç farklılığına kendi ailesinden güzel bir örnek verir.
kızının liseye başlamasının ilk gününde onu okula bırakan oğlu kağan, kızkardeşine şöyle der: “kendini kimseye sevdirmek zorunda değilsin.” bunu duyduğunda çok güldüğünü ifade eden emre kongar: “sen bütün eğitimini, kızlarının toplumda reddedilmemeleri ve daha rahat yaşam sürdürmeleri için ölçülü bir uyumluluk üzerine kur, ağabeyleri bunun hiç de zorunlu olmadığı konusunda onları uyarsın! onun için diyorum ki sevgili okurlarım, çocuk eğitimini ciddiye alın, tutarlı ve sistematik olun ama çok da ciddiye almayın, çünkü onlar çoğu zaman sizin istediğiniz gibi değil, kendi istedikleri gibi büyüyorlar. “ diye yazar kitabında.
lakin çok da “ciddiye alan” başarı odaklı mükemmeliyetçi ebeveynler, kendi isteklerinin, hayallerinin gerçekleşmesi doğrultusunda çocuklarına tahakküm uyguluyor. çoğu da iyi niyetli çabalardır aslında. çünkü hiç bir kuşakta pekte sağlıklı olmamış aile yapımızın ürünleri olan anne ve babaların, bir çeşit “kendi yaralı çocukluklarını temize çekme” güdüsüyle ya da motivasyonuyla yaptıkları eylemlerdir onlar.

hangi niyetle olursa olsun ilgisi, yeteneği, yönelimleri baskılanan bu çocuklar, geleceğin mutsuzluk abideleri olarak, ya toplumla küs münzevi hayatlar sürüyorlar ya da mükemmeliyetçilik takıntılarıyla bitmeyen savaşlarda heba oluyorlar.
devamını gör...

julie london

geçtiğimiz yüzyılın caz efsanelerinden, amerikalı kadın şarkıcıdır. ruhları sakinleştiren esrarlı sesiyle ve arada yaptığı nüktedan tonlamalarıyla gözümde dişiliğin en üst mertebesindedir.
2000 yılında hayata veda eden sanatçı, cry me a river klasiğini, bana göre dinah washington’ dan sonra en güzel yorumlayan ikinci kadındır.
fakat ben, başka bir yorumunu paylaşmak isterim; broken hearted melody...

devamını gör...

bas gitarın çok gereksiz bir enstrüman olması

ozzy osbourne’ un no more tears,
rush (grup)’ ın tom sawyer
ve akabinde barış manço’ nun dönence parçalarını dinlediğinizde bu sakıncalı düşünceden arınırsınız. merak etmeyin. *
devamını gör...

hildegard von bingen

nam-ı diğer binge’ li hildegard. kadının hiçbir değeriyle esamesinin okunmadığı 12. yüzyıl avrupası’nda, kutsal roma imparatoru ve papa ile yazışmaları olan, dönemin en büyük katedrallerinde, meydanlarında vaazlar vermiş, alman hristiyan mistisizminin çok değerli bilge kadını.
bir şifacı olarak tıp bilim tarihinde, o yüzyıldan günümüze ulaşan yegane kaynakların da sahibidir. kurduğu manastırda yüzlerce kadın öğrencisi olan, ayrıca yazar, felsefeci, ressam ve bir müzisyendir. hitabeti güçlü cesur bir kadındır fakat yine de bunları yapabilmesine izin verilmesi o zamana kadar görülmemiş bir şeydir. ilginç gelir bana.

hildegard’ ın henüz kelt öğretilerini kaybetmemiş bir alman manastırında eğitim alması ve küçük yaşlardan itibaren gördüğü mistik sanrıları onu bu kadar özel kılmakta etkili olmuştur sanırım. tanrının tezahürleri olarak gördüğünü belirttiği halüsinasyonlarını müzik, resim ve kelimelerine yansıtmış. beni en çok etkileyen o uhrevi müzikleri bestelemiş.



bir adaletsizliğe karşı psikopos’ a yazdığı mektubunda,“dünyada tanrı’nın musikisini susturanlar, cennette meleklerin şarkısının bir parçası olamazlar” cümlesiyle erk” lere karşı dimdik duruşun timsali kadınlardan biri olduğunu göstermiştir.
devamını gör...

gotlar

günümüzde isveç’ te bir ada ve birkaç bölgeye adını vermesi haricinde izleri silinen bu kavim, tarihte ilk hristiyan okuryazar germen kavmiydi. bu “barbar” toplum incil’ i de grekçeden got diline tercüme etti.
ilkçağdan ortaçağa geçişin en büyük hazırlayıcısı, batı roma imparatorluğunun çöküşüne sebep oldular. batı roma’ nın son imparatoru romulus augustus'un hakimiyetine son veren komutan ve ardından italya kralı olan odoacer, tarihi kaynaklara göre bir ihtimal hun ondan daha muhtemel görülen got kavminin mensubuydu.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim