afganistan'da okullar dinci saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. bu saldırılar arasında çoğunluğunu kızların gittiği okullar oluşturuyor.
taliban döneminde afganistan'da kızların okula gitmesi yasaktı. taliban sonrası dönemde kız çocukları okula döndü ancak bu dönüş hala oldukça sancılı. taliban, dine ve şeriate aykırı bulduğu mevcut eğitim sistemini çökertmek için kız okullarını, kız öğrencileri, kadın öğretmenleri hedef alan saldırılarını sürdürüyor.
cumartesi günü bu saldırılara bir tanesi daha eklendi. kabil'de şii hazara mahallesindeki kız okuluna yapılan saldırıda 58 çocuk öldü ve 100'den fazla çocuk yaralandı.
aileler bugün çocukların cenazelerini toprağa verirken, hem afgan hükümetine hem de saldırıyı gerçekleştiren gruplara öfkelerini dile getirdiler. al jazeera'nın haberindeki röportajda bir anne kızlarının gece boyunca bir daha okula gitmemek için ağladıklarını belirtmekte.
şii hazaralara yönelik saldırılar son yıllarda hızla artmakta. özellikle her yıl ramazan'da şiilere yönelik saldırılar yapılmakta. şiiliği kabul etmeyen taliban herat, bamyan, mezar-ı sharif başta olmak üzere şii ağırlıklı eyaletlerde toplu katliamlar yapmışlardı. aileler hükümeti ve güvenlik güçlerini şiilere yönelik saldırılara karşı sessiz kalmak ve şiilerin güvenliğini sağlamamakla suçluyorlar.
saldırıya dair haber
buradan
cenazeye dair haber
buradan
afganistan'da nato ve amerikan askerlerinin sayısının azaltılmaya başlatıldığı 2011 yılından güvenlik her yıl daha kötüye gidiyor. afganistan'da kalan son amerikan ve nato askeri birlikleri 2021 eylül'de ayrımış olacak. afgan halkı önümüzdeki dönemde taliban'ın etkinliğini daha fazla artıracağını düşünüyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"afganistan'da kız okullarına saldırılar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim