hristiyanlıkta bir kimsenin belli hareket ve söylemlerinden dolayı kilise üyeliğinden çıkarılma durumu.
devamını gör...
kelime tam olarak “herhangi bir kimseyi iletişimin, toplumun dışına çıkarma” anlamına gelir. bazı dinlerde, aforoz grup ya da bir üyenin manevi kınamasını da içerir. ayrıca bazı durumlarda aforozdan sonra dini toplumun norm ve kurallarına ya da suça uygun olarak sürgün, soyutlama ve utandırmadan oluşan kınama ve yaptırımlar ortaya çıkar.

kaynak: vikipedi

günümüzde yaygın olarak her alanda kullanılan bir çeşit cezalandırma yöntemidir.
sıradan vatandaşlar haricinde topluma yön veren kişiler de buna maruz kalabilir.

kişisel olarak sık yaşadığım bir durum. tad kaçırır. gerekli olmadıkça yapılmaması taraftarıyım.
ki bunun 'gereklilik' ölçütünü kim ayarlıyor belirsiz.
devamını gör...
birini gruptan dışlamak anlamında kullanılır.
devamını gör...
sanılanın aksine hristiyanlıkta kişiyi dinden çıkarmak için yapılmaz. zaten söylemleri veya yaptıkları ile dinden cıkmış kişinin durumu resmiyete dökülüp halka duyurulur. sapkınlıkları engellemek için kullanılır.
devamını gör...
louis althusser'in ideolojik aygıt kavramının içinde olan baskı, manipülasyon ve sindirme aracı.
devamını gör...
halk arasında "mahalleden kovulma" diye de kullanılan tabir.
yapılan yanlışa ahalinin yanlışı yapanı ordan sürerek tepki göstermesi.
devamını gör...
ortaçağ avrupası'nda yaşanan iktidar ve iktidara hangi gücün sahip olduğu tartışmalarını kilise lehine çeviren bir tür kınama cezasıdır. öyle ki kilise ruhani iktidarın sahibidir ve dünyevi iktidar da kiliseye tabiidir. bu kapsamda kilise aforoz yetkisini kullanmak suretiyle emirlerine karşı gelenleri toplumun dışına sürükleyebiliyordu.

daha sonra kilisenin sahip olduğu otorite, aynı zamanda bir rahip olan martin luther tarafından protesto edilmiş, hatta kilise martin luther'i de aforoz etmiştir. ancak sonucunda avrupa, dünyanın en kanlı çatışmalarından birinin içinde bulmuştur kendini: din savaşları.
devamını gör...
on kasımda kemalistlerin sıklıkla yaptığıdır.
(bkz: sen şunu yazmadın)
(bkz: sen şuraya gitmedin)
(bkz: sen hazırolda beklemedin)
birde özellikle şahsı ilahlaştıran kitle şahsın tamamen kendi yolundan gittiğini savunmuyormu, deliriyorum.

*ben paganım kemal paşa çok dindar bi pagandı, paganları severdi, şuraya tapınakta açtı, ölmeden bizim ayinimize geldi ve daha niceleri.
birbiriyle taban tabana zıt kesimlerin farklı anlatımlarından bu adamı dinledikçe kafamda doğu p*rincek gibi biri canlanıyor.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
tapınak bekçilerine kadar dayanan bir nevi kovulma atılma anlamıma gelen kelime eskiden aforoz edilenlerin öldürüldüğü de bilinir.
devamını gör...
hıristiyanlıkta, herhangi bir veya birden fazla kişiyi dinden ve dini mensupluktan çıkarma ve yasak etme anlamında kullanılan yunanca kökenli bir sözcük. aforoz edilenler cemaatten çıkarılıp kilisedeki haklardan faydalanamıyor, kilisenin hizmetlerinden mahrum bırakılıyor, kilisede nikahı kıyılamıyor, kiliseden cenazesi kaldırılamıyor, çocuğu vaftiz edilemiyor. eğer ki kişi hatasından dönüş yapması, tövbe etmesi ve affını istemesiyle aforoz kararı kaldırılabiliyor.
devamını gör...
elbette ki hristiyan değilim ama yakinda doğrucu davut tavrimdan ötürü sözlük oligarşisi bni aforoz edebilir :) gecmiste çokça örnek oldu bugün de olabilir . sözlükte yeni yeni bnim gibi tipler türedi . av mevsimi basladi kelle almak sart oldu sözlükte gene.
devamını gör...
kovma. kiliseden men etme.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"aforoz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim