arabesk dinleyen insanların varoş veya eğitimsiz nazarıyla bakıldığı ülkemizde dikkat ediyorum da paçasından aşağı bolca kompleks ve nobranlık akan çakma ve sakil entellerin arabeske giydirip onu eziklemeye çalışması ne bileyim artık....kendi kendiyle çelişmek mi desek yoksa aynası mı eksik desek bilemdim.
devamını gör...
hiç katılmadığım hede. bu ülkenin başına gelen en kötü şey siyasal islamdan sonra arabesk kültürüdür. hobi olarak yine dinlensin de bi yaşam biçimine net dönüştürülmemeli.
devamını gör...
arabesk varoş kültürüdür. arabesk, siyaset gibi, futbol gibi insanları uyutmak ve kontrol altında tutmak için kullanılan bir metadır. dün ve bugün arabesk kültürünün temsilcilerinin kimlerle kol kola olduğunu bakarsanız anlayabilirsiniz.

arabesk, kitleleri dizginleyen bir alt kültürdür. müzikal olarak da arap müziğinin devşirilmiş bir formatıdır. evet, arabesk ve temsilcilerine burun kıvırıyorum ve de keko değilim.

edit: mastor nickli yazar oldukça seviyeli bir mesaj attı ve bu konu üzerine konuştuk. kendisine neden böyle yazdığımı ve insanların yazdıklarımdan ne anladıklarını umursamadığımı da ilettim. onun ricası üzerine de editlemeyi uygun gördüm.

müzik evrensel ve herkes her istediğini dinlemekte özgür. benim dinlediğim ve kendi hayatımın bir parçası olarak hissettiğim müzik kültürü de topluma oldukça uzak. hal böyleyken herhangi bir müziği dinleyenleri eleştirmek haddim değil. dinleyenleri ya da sevenleri genellemek de haddim değil.

ama yine de edit öncesi yazdıklarımı silmeyeceğim. çünkü bu başlık, aslında bir müziği yüceltmek üzerine açılmamış. tamamen hakaretvari bir amacı olduğunu düşündüğüm için böyle bir üslup kullandım.
devamını gör...
keko değil de kendilerini acayip entel, çağdaş, ilerici bir şey sanıyorlar.
halbuki müzik dinlemek demek bana göre kulağa bir hediye, bir güzellik yapmaktır. hoşuma giden ne varsa dinlerim.

bu sözlükte benim kadar müslüm gürses dinleyen, konserine giden olmamıştır. bu iddiama karşılık ise vücudumun herhangi bir yerinde jilet izi yoktur.

entellik de giyim kuşamla, lafla olmaz. ben üniversitede ders anlattım bir süre.
benim gibi bir sürü insan da vardır elbet.
önemli olan saygılı olabilmektir.

her beğenmediğine saldırınca üstün hizmet madalyası takmıyorlar.
devamını gör...
birileri zannediyor ki, cia/dış ya da iç minnaklar über korumalı kalemsi istihbarat binalarında, aron feller gibi adamlar oturup toplanmış arabesk diye bir müzik yaratalım, insanlar dinlesin böylece isyan edemeyip bize itaat etsinler tarzı dizayn etmişler bu müziği. arkadaşım hasta mısınız siz? üniversitelerde arabesk müziğin doğuşu, gelişimi ve halk nezdinde bu kadar kabul görmesi ile ilgili onlarca çalışma vs yapıldı.

bu müzik; genel olarak kentleşme/kentleşememe olgusunun bir sirayetidir. beğenin ya da beğenmeyin, düzgün ya da bozuk nitelendirin ama anadolu köylerinde var olan sosyolojik yapının, iş/gelir kaygısı ile kente göçüp oraya adapte olamayışının bir tezahürüdür arabesk. mısır radyosunda çalan şarkıların önce bizzat alınıp türkçeye çevrilmesinin ardından kendi özgün müzik ve sözlerini oluşturmuştur. çıkış orijini asıl olarak bir isyandır. siz kendi mahallenizin isyanı olmadığı için sevmiyor, sevenlere bok atıyorsunuz.

gurbet, zengin/fakir ayrımı, öksüzlük, yaşam zorluğu, fakirlik, garibanın yüzü gülmez ki modu hakimdir şarkılarda işlenen konularda. bana bir tane arabesk şarkı gösterin ki içinde isyan olmasın, insanları kontrol etmeye/biatçiliğe itsin. köyden kente göçüp bu kültüre ait olamayan milyonların isyanıdır bu arabesk kültürü. gecekondularda yaşamaya, fabrikalarda çalışmaya mahkum edilen, kendini kadersiz ve belli bir zümrenin altında ezilmiş hissedenlerin bir çığlığı bu müzik. sev ya da sevme, bu isyanı doğru ya da yanlış bul benim umrumda değil.

ama bu insanları ötekileştirdikçe, bu isyanın ortaya çıkmasına sebep olan sorunları yok etmedikçe, arabeski ve arabesk kültürünü sevenleri ezikledikçe kendi kendinize ego mastürbasyonu yapacaksınız sadece. halkın sorunlarını sol tandanslı müzik grupları çıkıp iş, işçi, emekçi, devrim çok yakında, sol yumruk havaya, deniz mahir ulaş, dağlara gel dağlara, proletarya gibi halkta karşılığı olmayan terimler/deyişlerle aanlatmaya çalışmak yerine;

"kula kulluk edene yazıklar olsun", "yakarsa dünyayı garipler yakar", "gurbetin kahrını sen çekemezsin, bir yuva kuralım var ile yoktan" gibi basit ve halka dokunan/anlayabileceği minvalde anlatsaydınız sizin mahallenizdeki isyan/devrim hayata geçerdi belki de. bu kapsamda şu görseli çok mantıklı ve doğru buluyorum.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

ayrıca; arabesk müzik kabaca 60'ların sonunda kitlelere kendini duyurmuş bi müzik. o zamana kadar ki sürede noluyordu; ülke ve halk aya mı çıkmıştı? nolmuştu yani? türk halk ya da türk sanat müziği ya da klasik müzik dinleyince insanlar isyan hırsıyla mı doluyor? neymiş bu arabesk'in kitleleri kontrol altına aldığı, bu yüzden pompalandığı safsatası? bana bi anlatın hele. iki üç gündür sözlükte de ekşide de arabeske gömmek isteyen bu argümanı ve varoş müziği olduğunu anlatıp duruyor. doldurun altını.

mısır radyosu ve arap müziğinden bir kök aldığı doğrudur. gerçekten de öyle olmuştur. buna bir itirazım yok ama halk müziği dışında başka kültürlerden etkilenmeyen müzik türü mü var ülkede?

yukarda biri arabeskçilerin kimlerle yan yana olduğundan anlarsınız ne müziği olduğunu demiş. orhan gencebay ve tatlıses dışında hangi arabeskçiyi akp, özal, demirel, çiller ile yan yana gördünüz? ki bu adamların siyasi düzlemde bulundukları konumları yaptıkları sanat eserine bok atmak için yeterli midir?

orhan gencebay'ı müzikal olarak çok beğendiğimi zibilyon kez yazdım. siyasi olarak durduğu yer 180 derece zıttımda. ama iki gündür ferdi tayfur ile olan ilişkilerini anlattığı eski/yeni röportajlarını dinliyorum. adam diyor ki, biz ikimiz birbirimize çok destek olduk, abi/kardeş gibiydik ama özellikle 70/80lerde orhancılar, ferdiciler diye bizi bölmek istediler diyor. 70lerde sağcı solcu olarak bölmek isteyenler bizde de böyle bir ayrım yaptı diyor. sev ya da sevme ama 70lerde bu ülkede sağ-sol kavgasını yaşamış, bir benzerini sanatı özelinde deneyimlemiş bir adam orhan gencebay. bu travma ile siyasi olarak beğenmediğimiz, sevmediğimiz, nefret ettiğimiz akp saflarında yer almış olabilir mi? öyle olmasa bile ben bir tanesi karşı mahallemden diye kaliteli bulduğum bir müziği dinlediğim, sevdiğim için neden yaftalanıyorum olum? hasta mısınız siz?

bu ayrımcı kafanızdan dolayı zaten halka inemiyor, halkı kendi övündüğünüz düzeye çekemiyor ve antipati topluyorsunuz. arabesk şarkıcılar senelerce trt'de yasaklıydı. bu yasağı ilk delen de yanlış hatırlamıyorsam ferdi tayfur idi. madem devlet ve bazı güçler bu müziği pompaladı, kendi yayın kurumunda neden yasakladı?

isyan kendi mahallenizden olmayınca, sizin istediğiniz yönde gitmeyince saçma sapan bikbikliyorsunuz. ne gerek var? sana hitap etmeyebilir, sevmeyebilirsin. ama varoş müziği demek, ağlak ve berbattı demek, halkı kontrol için uydurulmuştu demek saçma değil mi? sevenlerine saygım var ancak benim dinlemeyi tercih etmediğim bir müzik türüdür. kitleleri önemli şekilde etkilemiştir, bana göre zayıf ve kötü olan bu müziğin halkta bu kadar karşılık bulmasının sebeplerini ciddi ve samimi şekilde tartışmalıyız de ve sus.

ferdiciler keko, orhancılar akpli, müslümcüler jiletçi. eee ne farkın kaldı halkı allahına kadar kutuplaştıran akepe'den, insanları/özgürlükleri kısıtlıyor dediğin baskıcı devletten? kendinizle çelişiyorsunuz, yapmayın.
devamını gör...
ulu önder fazıl say'ın dediği gibi arabesk yavşaklıktır.

bergen hariç tabii.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"asıl arabeske burun kıvıranların keko olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim