ingilizce "the school of athens", italyanca "scuola di atene" isimli tablo rönesansın büyük ustalarından rafaello tarafından yapılmış olup günümüzde vatikan'daki stanza della segnatura salonunun duvarında bulunmaktadır. aynı salonun diğer üç duvarı da rafaello tarafından resmedilmiş olup tüm duvarlar birlikte dört beşeri bilimi temsil ediyor (felsefe, teoloji, şiir, adalet).
eser, rönesansın temel aldığı klasik yunan medeniyeti'ne bir saygı duruşu niteliğinde olup ünlü yunan bilim insanları ve filozoflarını tek bir kare içinde göstermeyi amaçlamaktadır. yine de farklı coğrafyalardan bilginler ve diğer önemli insanlar da eser içinde yer almakta.
elbette bu resimleri aklına estiği için çizmiyor raffaello, kendisine bu görevi papa 2. julius veriyor. (michelangelo'yu sistine şapeli'nin tavanını boyaması için görevlendiren de aynı papa).

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


eser her ne kadar klasik yunan medeniyeti'nin bilginlerini tasvir ediyor olsa da arka plandaki yapı ve sütunlar yunan mimarisinin değil roma mimarisinin izlerini taşıyor. süslemeler ve sütunlardaki heykeller (solda apollon, sağda athena) ise yunan sanatının izlerini taşıyor.

resimde toplam 59 figür olup sol tarafta aritmetik ve müzik, sağ tarafta ise geometri ve astronomi alanındaki bilginler yer alırken orta kısımda filozoflar yer almaktadır.

şimdi tablodaki figürlerin kimlerin tasviri olduğuna bir bakalım:

+resmin merkezinde yer alan ikiliden kırmızı-turuncu giysili olan platon, yaşlı bir bilge gibi resmedilmiş. sağ eliyle yukarıyı işaret etmekte platon. bu işaret onun idealizm felsefesini (dünyada var olan her şey değişmez bir idea'nın yansımasıdır) temsil ediyor. ayrıca bunu destekler nitelikte giysiler giymiş durumda: mor havayı, kırmızı ise ateşi temsil ediyor. sol elinde tuttuğu kitap ise kendi eseri olan timeos. ayrıca rafaello, platon figürünü yaparken da vinci'yi örnek almış.

+platonun -bize göre- hemen sağındaki mavi giysili olan aristo, iyi giyimli ve daha genç resmedilmiş. sağ eliyle aşağıyı işaret ediyor aristo. bu işaret onun realizm felsefesini (bilginin kaynağı yeryüzünde olup bitenlerdir, asıl gerçeklik de bizim algılayabildiğimiz gerçekliktir) temsil ediyor. platon gibi aristo'nun da kıyafetlerinde temsil söz konusu: sarı toprağı, mavi ise suyu temsil ediyor. sol elinde tuttuğu kitap en meşhur eseri ethica (etik).

eserdeki diğer tüm filozoflar bu iki filozof (aristo ve platon) esas alınarak konumlandırılmış. platon tarafındakiler idealist, aristo tarafındakiler ise realist düşünürlerdir. bu ayrım arkadaki apollon ve athena heykelleri içinde geçerlidir. apollon güneş, müzik ve şiir tanrısı, platonik düşünceye uygun. athena savaş ve bilgelik tanrıçası, insanların fiili eylemlerine daha uygun, dolayısıyla aristo tarafında yer alıyor. yapılan bu ayrım tamamen doğru olarak yapılmış değil, örneğin ibn rüşd, islamda aristocu felsefenin (meşşailiğin) temsilcilerinden olmasına rağmen platon'un tarafında resmedilmiş.

+aynı hizada -bize göre- sol tarafta tamamen yeşiller içinde dinleyenlere bir şeyler anlatan kişi sokrates.

+eserin -bize göre- en solunda, kemer sütununun bitişiğindeki çocuk figürünün hemen arkasında beyaz sakallı olarak sadece başı görünen kişi kıbrıslı zenon.

+zenon'un baktığı kişi, elindeki kitabı inceleyen mavi giysili figür epikuros.

+epikuros'un hemen arkasındaki bıyıklı, sarıklı, eli göğsünde ve hafif eğilmiş olarak duran kişi ibn rüşd.

+resmin -bize göre- en sol altında yer alan, tek dizi üstünde yere oturmuş ve elindeki kitaba bir şeyler yazarken resmedilen kişi pisagor (pythagoras).

+pisagor'un hemen üst tarafındaki beyazlar içindeki figür bir kadına ait: hypathia. iskenderiye'de hocalık yapan hypathia aynı zamanda resimdeki tek kadın figür.

+resmin orta hattında aşağıda tek başına bir mermer bloğa yaslanmış bir şeyler yazan ve düşünceli olan figür heraklitos.. rafaello'nun atina okulu'nu çizdiği dönem michelangelo da meşhur sistine şapeli süslemelerini yapmaktaydı. michelangelo'nun çizimlerini zaman zaman inceleyen rafaello, ona hayran kalmış ve atina okulu'nda ona da yer vermek istemiştir. günlük hayatta hep yalnız ve düşünceli olan michelangelo'yu heraklitos olarak resme sonradan eklemiştir.

+resmin ortasında, merdivenlere uzanmış olarak resmedilen mavi giysili kişi diyojen. hayatı boyunca bir fıçı içinde tek parça bir kıyafetle yaşadığı için böyle resmedilmiş.

+resmin sağ altında yer alan ve yere eğilmiş bir şeyler çizen kırmızı giysili kişi öklid. bu figür, rönesansın ünlü mimarlarından bramante'nin yüzü esas alınarak çizilmiş.

+öklidin hemen arkasında ellerinde küre tutan iki adam resmedilmiş. bunlardan beyaz giysili olan zerdüşt (zoroaster), sarı giysili olan ise batlamyus (ptolemaios). dikkat edilirse zerdüşt'ün elindeki küre mavi tonlarda, batlamyus'un elindeki ise bir dünya modeli. bu da rastgele çizilmiş değil elbette, zira mavi küre gökyüzünü (astronomi) yeşil-mavi küre ise yeryüzünü (coğrafya) temsil ediyor. ayrıca batlamyus'un arkasının dönük olma sebebi o güne dek hiç tasvir edilmemiş olmasıdır.

+batlamyus'un -bize göre- hemen sağında yer alan beyaz giysili figür eski bir yunan ressam olan protogenes.

+eserdeki figürlerin -bize göre- sağ üst köşesinde ellerini kavuşturmuş olarak tek başına ayakta duran sakallı kişi plotinos. figürün donatello'dan esas alınarak çizildiği düşünülüyor.

buraya kadarki figürler kim oldukları bilinen figürler idi, bir de tam olarak kimi temsil ettiği bilinmeyen figürler var:

+sokrates'in -bize göre- solunda yer alan kişilerin kim oldukları tam bilinmiyor. hemen solundaki mavi giysili figürün xenophon (yunan düşünür) veya aeschines (yunan devlet adamı); onun solundaki kırmızı giysili figürün antisthenes (yunan düşünür), xenophon veya timon (yunan düşünür); onun solundaki üzerinde zırh bulunan figürün alcibiades (yunan komutan ve devlet adamı) veya büyük iskender olabileceği düşünülüyor.

+pisagor'un omzundan, onun yazdıklarına bakmaya çalışan sarı giysili figürün boethius (romalı matematikçi), anaksimandros, veya empedokles olduğu düşünülüyor.

+hypathia'nın -bize göre- hemen sağında yer alan, elindeki kitaptan bir şeyler gösteren ve pisagor'a bakan ayaktaki kişinin parmenides olduğu düşünülüyor.

+eserin -bize göre- sağ altında zerdüşt ile batlamyus'un sağında, beyaz giysili figürün hemen arkasında bize doğru bakan kişinin apelles (yunan ressam) olduğu düşünülüyor. figürün, rafaello'nun bizzat kendisinden esinlenerek yaptığı düşünülüyor.

+aristo'nun -bize göre- hemen sağındaki figürlerin peripatetik ekol düşünürleri olduğu varsayılıyor.

resimdeki perspektif o kadar güçlüdür ki, tüm süslemeler ve yerleşimler bu perspektifi destekler nitelikte ince ince işlenmiştir.

bu resmin bir de modern versiyonu çizilmiş "dante'yle ilahi komedya'yı tartışmak" isimli. 3 ressam tarafından çizilen bu resim tüm zamanların 103 önemli ismini barındırıyor. belki kim olduklarını tahmin etmek üzerine bir bulmaca oynanabilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
(bkz: okuyamadık kardeş durumumuz yoktu)
devamını gör...
scuola di atene

1483/1520 yılları arasında yaşayan italyan ressam raffaello sanzio tarafından yapılan
500 cm × 770 cm (200 in × 300 in) boyutlarında bir fresktir.
freskte ise dünyaca ünlü sanatçılar yer alır, platon
aristo
diyojen ve leonardo da vinci gibi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"atina okulu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim