bizans imparatoru justinianus hazretleri tarafından 532-537 yılları arasında konstantinopolis'e inşa ettirilmiş bir patrik katedralidir. bir süredir cami yahut müze olarak meşguldür.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bir süredir cami yahut müze değil direkt camiidir, kilise değil.
devamını gör...

ayasofya veya resmî adıyla ayasofya-i kebîr câmi-i şerîfi, eski ismiyle ayasofya kilisesi, istanbul'da yer alan bir cami, eski bazilika, katedral ve müze. bizans imparatoru ı. justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında istanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında istanbul'un osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra fatih sultan mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1934 yılında yayımlanan bakanlar kurulu kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935-2020 yılları arasında müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsünün iptal edilmesiyle tekrar cami statüsü kazanmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ayasofya kilisesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim