sonkullanmatarihçisi yazar profili

sonkullanmatarihçisi kapak fotoğrafı
sonkullanmatarihçisi profil fotoğrafı
rozet
karma: 38568 tanım: 13168 başlık: 2064 takipçi: 98
yalnız iken özne olup, toplulukta nesneleşen kimse.

son tanımları | başucu eserleri


japonya da yüz yaş üzeri insan sayısı

yüz yirmi üç bin üzerinde japon yüz yaşını geçmiş. beslenme en önemli faktör deniyormuş. diğeri de insanların her yaşta aktif hareketli olması imiş.

ülkemizde bu sayı altı bin küsürmüş.
devamını gör...

neyini beğendim vs bunda neyi beğenmedim

insan söze başlarken, ardının gelişi için "yargı" üretmiş olacağı için temel duygusunu açık eder.

beğendiği kısmı mı, beğenmediği kısmımı ilk anlatıyor. buna bakar sonucu baştan alırım.

ben hep beğenmediğimi anlatırım. bu versusta beğenmediğini anlatmayı önceliyorum. hep beğendiğini anlatandan sıkılırım.
devamını gör...

17 eylül'ün gerçek yılbaşı olması

6 rebiülahir, 1448
devamını gör...

normal sözlük'ün türkiye merkezli bir sözlük olmaması

onbeş kişinin mevzusu bu kadar yerel olabilir hacı...neetçen?
devamını gör...

17 eylül 2026 tp2 fonlarının satılamaz hale gelmesi

spk bu fonları kapattı. artık bankanıza girip satamayacaksınız. paniklemeyin. sistemi kitlemeyin.

eskiden gecelik değerleme yapılıyordu, bu nedenle satış talimatınız 2 gün sonra hesabınıza aktarılıyordu. şimdi kriz dönemindeyiz.

tmsf'ye aktarılıp işletilecek bu fonlarınızı 45 günden önce bozduramazsınız. değer belirlemesi şimdilik aylık olarak yapılacak. yani bir ay içinde değer belirlenince 10 gün sonra satışınız hesabınıza geçecek.

hiç fonum, hissem yok. ne mutlu bana. en azla yetinen en zengindir. batıracak param olmadığı için teselli buluyorum. yaşasın iyimserlik.
devamını gör...

sözlükte en son alınan mesaj

savaş meydanda ne kadar açıksa, barış masada o kadar örtülüdür.
devamını gör...

korkunun tüm duyguların şahı olması

gerçektir. en temel dürtü "hayatta kalma" olduğuna göre bunu tetikleyen duygu da "korku" olunca. kral tanım istemez.

bu nedenle tüm kaoslar* korkunun tetiklediği olaylardır.

bu gün sermaye piyasalarında olan da böyledir. çok büyük yurt dışına çıkışları tetikleyeceğini düşünüyorum.
devamını gör...

zayıf ve büyük göğüslü kadınlar

#4064170
sözlüğümüzde her konunun uzmanı bulunması ne güzel. sağolsunlar hataları gideriyorlar. "cupsize" falan öğreniyoruz. memelerin kralı sağolsun.
devamını gör...

17 eylül 2026 spk'nın yedi portföy şirketini tasfiye etmesi

sermaye piyasası kurulu (spk) gecikmiş bir iş yaparak fon yöneticilerine "demir yumruğu" indirdi.

borsa güne düşüşle başladı, dün akşam 6 fonda daha sıkıntı olduğu açıklanmıştı, bakan şimşek sabah 8'de fik'i olağanüstü topladı, şirketler 'şer odakları' açıklaması yapıyor, onbinlerce vatandaş haber bekliyorken "tasfiye kararları" yağmur gibi yağdı. bu fonlarda işlem yapanlar artık zararını çıkarabilecek mi diye bekler de bekler. kayıp büyük olacak elbet.

bu arada fed yıllar sonra ilk kez faiz artırdı, altında yükseliş eğilimi devam... motorin zaten 100 tl'.yi geçti, et ve balık kurumu önünde ucuz et kuyrukları var...
devamını gör...

en azla yetineni zengin sayan felsefe

kadim sinop şehrimiz "en yaşlı nüfusa" sahip olmasıyla tanınır. neden çünkü yöre insanı kanaatkar insanlar olmalarıyla tanınırlar. uzun yaşarlar. bunlardan en ünlüsü de; sinoplu diyojen dir.

"kinik felsefenin önderi" sayılan diyojen'in milattan önce üçyüzlerde söylediği söz* şu dur; "en azla yetinen zengindir". pehhh

kapitalist tüketim paradigmasına çok ters olduğu için bugün acayip gelse de böyle demiştir ihtiyar. sonra da çeşmeden su içen köpeğe bakınca kendi elindeki çanağını kırmıştır: "buna da ihtiyacım yokmuş, baksana, köpek nasıl içiyorsa öyle içerim suyumu".
devamını gör...

iyi hissettiren şeyler

kahvaltıda karpuz yemek
devamını gör...

emtia piyasalarında büyük dalgalanmalar

jeopolitik dalgalanmaların sonucu; şeker-kakao-buğday-kahve-soya fiyatlarında yukarı yönlü satış baskıları izlenen bir hafta oluyor. global faiz artışının önüne geçilemeyeceği gözlenmekte. ama bizim devletimiz bunları kaale alır mı? almazzzz. "faiz sebep enflasyon netice" abicim.

rusya ile ukrayna arasında barış olması için atılan adımlarla buğdayda arz endişelerinin azalması fiyatları geriletti. çin'den gelen yoğun talep soya fasulyesi fiyatlarını yükseltirken soya fasulyesinde daha sonra kar satışları görüldü.

diğer taraftan el nino hava olayından kaynaklı arz endişeleri şeker fiyatlarında sert yükselişlere neden oluyor. hindistan'daki güçlü iç talep ve avrupa birliği'nde beklenen üretim azalışı da şeker fiyatlarını destekliyor.

brezilya'da 2027'de üretimin artacağına yönelik öngörüler ise kahve fiyatlarında düşüşe yol açtı.
buradan
devamını gör...

günaydın sözlük

yine mi güzeliz, yine mi çiçek...

günaydın sözlük!

her nerede yaşanıyor ve yaşatılıyorsan.
devamını gör...

112 acil servis

"bir bir iki hayat" diye söylenen şarkısıyla reklamını sevdiğim he de.
devamını gör...

türkiye'den iphone duo alacağıma

ağzı olanın kafaya göre konuşmasıyla konsundan sapan başlıklara örnek olsun bu başlık.

burada konu "absürt vergi oanları nedenli aşırı maliyet". 120k lira bedelli ürünün vergilendiirilince 230k liraya gelmesi.

kendi rakip teknoloji üretmediği halde bunca vergi koyan devlet "hırsız" dır. bütçesini berbat yönettiği, birilerine yedirdiği için nereden halka "dayasam" diye uğraşan "düşmüş yöneticiler"e sahip demektir.

bu rezillikleri "haketmiyorsak" ben de bir şey bilmiyom. pehh
devamını gör...

sinir baba (yazar)

"kafaizni" gerekçesini merak ettiğimiz yazar. çabuk döner dilerim.
devamını gör...

hayatta kalma çelişkisi

"survivorship bias" olarak bilinen fenomen dir.
üsse dönen savaş uçaklarının nerelerden yaralandığı incelenerek yapılacakların tartışıldığı bir örnekte ortaya konmuştur. uçak vurulma yerleri istatistiğine bakın:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

2.dünya savaşı dönemi'nde, donanma seferden geri dönen uçakların nereden vurulduklarının istatistiğini çıkarmış ve ortaya bu görüntü çıkmış. ilk başta bu kurşun delikleri olan yani uçakların en çok hasar alan bölgelerini zırhlamayı düşünmüşler.
sonra macar doğumlu yahudi istatikçi abraham wald karşı çıkmış. uçağın burun bölgesi, motorları ve orta gövdesi yani kurşun izi olmayan yerlerin zırhlanması gerektiğini söylemiş.

neden acaba... düşünelim bunu. neden vurulmamış yerleri zırhlamalıyız?

çünkü vurma izi olmayan yerlerden vurulan uçaklar düşmüş. bu nedenle üsse dönemedikleri için istatistiğe girememişler. kapiş?
devamını gör...

devletçi yazarlar

devlet; hırsız ve katildir.

doğası gereği bu sıfatlardan uzak kalamaz. tarih boyu bu hep böyle olmuştur.

daha iyisi bulunana dek en iyi bu diye desteklenen yaşamsal organizasyona "devlet" deriz. futbol takımı gibi devleti tutmak saçmalığın daniskası dır.
devamını gör...

zekaya aşık olan erkekler

(bkz: vajina)
devamını gör...

fransa' nın amerikan yazılımlarından çıkması

"ingilizce"ye kıl oldukları için olsa gerek...
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim