1.
--- alıntı ---
“türkiye’de bilime çok yatırım olduğunu biliyorum. benim türkiye’deki gençlere tavsiyem günlük politikalarla uğraşmayın. kendinizi işinize verin. bilim öğrenmeye çalışın. eğer ben türkiye’deki günlük kavgaları takip edersem, üzüntüden çalışamam. o yüzden gençlere tavsiyem bu kavgalara girişmeyin, memlekete hizmet için bilim lazım”
--- alıntı ---


ülkemizde gençler olarak siyasete hatta yalnızca siyasette değil birçok konuya takıntılı hale gelip kendimizi geliştirmek yerine onlarlar ile zaman kaybetmemiz.(i: )
devamını gör...
2.
nobel ödülü almış ünlü bir fizikçi.
devamını gör...
3.
ülkemizi gururlandıran bilim insanı.
devamını gör...
kemoterapinin; sirkadiyen ritm içerisinde dna tamirinin en zayıf olduğu zamanlar için gerçekleştirilmesi halinde çok daha ciddi olumlu etkiler verdiği buluşunu ortaya çıkartarak nobeli kazanmış olan türk bilim adamı.
devamını gör...
ülkemizin adını duyuran deha.
devamını gör...
bütün dünya diğer iki bilim adamıyla birlikte kanser araştırmasına yön veren buluşunu konuşurken ülkemizde etnik kökeni konuşulan saygın insan. çok utanç verici bir durum bizim için.
devamını gör...
klonlanarak ülkemde çoğaltılması gereken değerli kişi.
devamını gör...
insanın sırrı , bakışlarında gizlidir . gerçekten ona bakınca ne kadar tevazu sahibi , ne kadar mahcup biri diye düşünmeden edemiyorum . adam orada büyük bir başarı kazanmış , zaten millet olarak eksilerde cirit atıyoruz her konuda . kırk yılın başı bir başarı elde etmişiz ve olabildiğince sorgulayıp hiç ediyoruz . bunun üzüntüsünü de yaşadığını yine gözlerinden okumak mümkün .

yaşam hikayesi ile beni etkileyen dünyaca ünlü bilim adamı .
devamını gör...
bu adamın zekasını tanımlayacak yürek bende yok. kendisi başarılı bir dahidir böyle demek doğru olur.
devamını gör...
10.
atatürk'ü çok iyi anlamış, kendini geliştirip topluma faydalı bir birey olmuş; hücrelerin hasar gören dna'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde, nobel kimya ödülü'nü kazanmış, bilim insanı.
devamını gör...
11.
ülkemizin gururu, incisi. bir mustafa inan'dır o. atatürk'ün yolunda giden, adı gibi aziz olan bu milletin evladıdır o.
devamını gör...
12.
nobel ödülü almış türk asıllı biyolog.
devamını gör...
nobel ödüllü türk bilim insanı aziz sancar: "şimdi türkiye'de olsaydım kuyruğa girer sağlık bakanlığımızın temin ettiği aşıyı yaptırırdım."

kaynak: mobile.tgrthaber.com.tr/sag...
devamını gör...
aziz sancar'ın nobel’e uzanan yaşamı, ibretli hayat öyküsü.
''tüm dünya bir türk'ün farkında..



devamını gör...
gördüğüm en alçakgönüllü insanlardan biridir, tek derdi bilimdir. sizi dinlerken sağ eliyle ağzını kapatması korkunç huzursuzluk verir. söyleyecek bir şeyi var gibi ama kırılmayın diye söylemiyor. genel olarak çok ilgisini çekeceğini düşündüğünüz şeyler ilgisini çekmez, hiç ilgisini çekmeyeceğini düşündüğünüz şeylerle ilgilenir. mesela aynı gün doğmamız üzerine uzunca bir muhabbet etmiştik.

hala bilim için verdiği uğraşlar çok takdir edilesidir, iyiki var böyle insanlar.
devamını gör...
gurur duyduğum ve örnek aldığım başarılı insanlardan biri. ülkemizin daha fazla aziz sancarlara ihtiyacı var.
devamını gör...
kendisi tüm tıp öğrencilerinin idolüdür. yapmış olduğu dna onarım mekanizmasının aydınlatılması çalışmasıyla 2015'te nobel kimya ödülüne layık görüşmüştür. mardinden amerika birleşik devletleri'ne uzanan hayat yolculuğu hepimize örnek teşkil etmektedir.
devamını gör...
aziz sancar kimdir ?

aziz sancar, 8 eylül 1946, savur, türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı.

1946'da mardin'in savur ilçesinde, orta gelirli çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi. ilk, orta ve lise eğitimini mardin'de tamamladı. lise yıllarında futbolla ilgilendi ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yüksek öğrenimine devam etmek üzere istanbul'a gitti.

1963 yılında girdiği istanbul üniversitesi tıp fakültesi'den 1969 yılında birincilikle mezun oldu. iki yıl savur'da bir sağlık ocağında hekimlik yaptıktan sonra bir nato-tübitak bursu ile önce johns hopkins üniversitesi, ardından dallas teksas üniversitesi'ne gitti.dallas'ta üniversitenin moleküler biyoloji programına ve caude rupert’ın laboratuvarına katıldı. bu laboratuvarda sancar, danışmanı claud rupert ile fotoliyaz olarak adlandırılan bir geni kolonlamış ve genetik mühendisliği ile bakterilerde çok yüksek oranlarda çoğaltmıştır.bu genin kodladığı enzim, ultraviyole ışıkları ile haraplanan dna'nın onarımını yapar. bu buluş dr. sancar’ın önce yüksek lisans, ardından doktora derecesi (1977) almasını sağladı.

sancar, 1977-1982 yılları arasında yale üniversitesi tıp fakültesi'nde çalıştı. bu dönemde fotoliyaz enzimi çalışmalarına ara verip nükleotid kesim onarımı araştırmaları başladı.dna onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. 1997 yılından itibaren araştırmalarını biyokimya ve biyofizik alanında yaptığı çalışmalarla tanınan amerika birleşik devletleri north carolina-chapel hill'de north carolina üniversitesi biyokimya ve biyofizik bölümü'nde sarah graham kenan profesörü olarak sürdürmektedir.

dna onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdüren sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. sancar kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller almıştır.. 2001 yılında amerikan kimya cemiyeti tarafından verilen kuzey carolina seçkin kimyager ödülü'nü almaya hak kazanan sancar, 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan abd ulusal bilimler akademisi’ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk amerikalı türk oldu. bu ödülü aldıktan sonra, abd'de okuyan türk öğrencilerine yardım etmek ve türk-amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla eşiyle birlikte aziz&gwen sancar vakfı'nı kurarak abd'nin kuzey carolina eyaletinde "carolina türk evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi açtı. 2006 yılında türkiye bilimler akademisi’ne asli üye olarak seçildi.

sancar, dna'nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı amerikalı paul modrich ve isveçli tomas lindahl ile birlikte 2015 nobel kimya ödülü'ne layık görüldü. bu üç araştırmacı 30 yıldan uzun süre birbirlerinden bağımsız olarak ve büyük oranda bakteri hücrelerinde çalışmaktadır.sancar nükleotid kesim onarımı alanında buluşlar yapmış, tomas lindahl ve paul modrich ise diğer dna onarımı mekanizmaları olan bazı kesim onarımı ve yanlış eşleşme onarımını keşfetmişlerdir. aydınlattıkları temel mekanizmalar daha sonra insanlar dahil olmak üzere kompleks organizmalarda da gösterilmiştir.

örneğin, nükleotid kesim onarımı bozuklukları ile deri kanserleri arasında doğrudan nedensel ilişki bulunmuştur. sancar’a, isveç kraliyet bilimler akademisi tarafından verilen nobel kimya ödülü alfred nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 aralık'ta düzenlenen törende verildi.ödül, isveç kralı xvı. carl gustaf tarafından takdim edildi. sancar “beni ödüle götüren atatürk’ün ve türkiye cumhuriyetinin yaptığı eğitim devrimidir. dolayısıyla bu ödülün sahibi atatürk ve türkiye cumhuriyeti’ni temsil eden anıtkabir müzesi'dir” diyerek nobel ödülü ile madalya ve sertifikasını anıtkabir'e teslim etmiştir. ödül, anıtkabir'deki atatürk ve kurtuluş savaşı müzesi'nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenmektedir.

özel yaşamı
türkiye ve amerika birleşik devletleri çifte vatandaşlığa sahiptir. biyokimya profesörü gwen boles sancar ile evlidir.

ödülleri ve başarıları
abd ulusal bilim vakfı (national science foundation) genç araştırmacı ödülü (1984)
amerikan fotobiyoloji derneği (american society for photobiology) ödülü (1990)
abd ulusal sağlık enstitüsü (national ınstitutes of health) ödülü (1995)
tübitak bilim ödülü (1997)
abd fen ve sosyal bilimler akademisi (american academy of arts and sciences) ödülü (2004)
abd ulusal bilimler akademisi üyesi (2005)
tüba (türkiye bilimler akademisi) üyesi (2006)
vehbi koç ödülü (2007)
nobel kimya ödülü (2015).
devamını gör...
geldiği yeri unutmamış bilim insanı. sürekli eleştirilere maruz kalmıştır. ulan adam nobel ödülü aldı daha ne yapsın?
devamını gör...
bir çeşit bilim insanıdır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"aziz sancar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim