ilginç olay.


kurum, konya’da eski stadyum alanına inşa edilen millet bahçesi ve millet camisi inşaat alanında incelemelerin ardından gazetecilere açıklama yaptı. bakan, açıklamasında sulama projesi yatırımlarını daha hızlı yapmak adına tarım bakanlığı’yla birlikte çalıştıklarını, bu kapsamda 2-3 milyar tutarında projelerin hazırlandığını aktardı. türkiye’de yapılması gereken tüm sulama projelerine ilişkin tarım bakanlığı’nın bir proje yürüttüğünü aktaran bakan, ardından geleceğe yönelik açıklamalarını aktardı:

“biliyoruz ki iklim değişikliği tüm dünyayı etkiliyor. ülkemizi de etkiliyor, etkilemeye devam edecek. biz iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirerek, kendi kendine yeten bir ülke olmak zorundayız. tarım alanında, turizm, sanayi, savunma sanayi alanında amacımız, hedefimiz bu. 2030'larda 2050'lerde artık su savaşları çıkacak.”

kaynak:

www.webtekno.com/cevre-ve-s...
devamını gör...
bu yüzden çimentoya su veremeyeceklerinden korkuyorlarsa demek ki beton iktidarı olarak.
devamını gör...
haklıdır, böyle bir savaş yakındır.
devamını gör...
kolay patlayan su balonları almamızı gerektiren durumdur. umarım iyi nişancısınızdır.
devamını gör...

türkiye ise kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bugün su stresi çeken bir ülke olarak kabul edilir. projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır. geçtiğimiz 50 yılda 3 van gölü büyüklüğünde 1,3 milyon hektar sulak alan kaybı yaşandı. bugün tatlı su kaynaklarımızın %74’ü tarımda, %15’i evsel kullanımda ve %11’i de sanayide kullanılır. su kaynaklarımız iklim şartları ve yanlış tarım nedeniyle hızla tükenmekte ve kıtlığa doğru ilerlemektedir.diğer bir deyişle, su kıtlığı sadece yağışların az olmasına bağlı değildir. genellikle karmaşık sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlerle ilişkilendirilmelidir. yanlış kullanım sürdürülebilir bir tarım yapılabilmesini de engelleyecek önemli bir unsurdur. su kıtlığına karşı uzun vadede akademik çevrelerde bilinen yada kamuoyu ile paylaşılan herhangi bir plan yada projesi olmayan ülkemizin, kıtlık adına aradığı çözüm de birçok paydaşın katılımı ve farklı ölçekte harekete geçmeye bağlı olduğu düşünülürse önümüzdeki yıllarda ülkemizde su kıtlığı yaşamamız kaçınılmaz bir faktör olacaktır. (kaynak :wwf türkiye)


dünya kaynakları enstitüsü (world resources ınstitute – wrı) tarafından yapılan ve türünün ilk örneği olan bir analiz, su konusuna yeni bir ışık tutuyor. wrı, farklı iklim modelleri ve sosyoekonomik senaryoların birlikte kullanıldığı bir yöntem yardımıyla; 2020, 2030 ve 2040 yılları çerçevesinde, 167 ülke arasında gelecekte yaşanacak su sıkıntısını – yüzey suları için olan rekabet ve bu kaynakların tükenmesini gösteren bir ölçü – değerlendirip bir sıralama yaptı. buna göre, 2030 yılında 33 ülkenin son derece yüksek oranda kıtlık seviyesinde su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını ortaya kondu. türkiye’de bu ülkeler arasında ve 27. sırada yer alıyor.


şimdi şakalar komiklikler yapmaya devam edebilirsiniz. 2030 yılına daha çok var nasılsa…
devamını gör...
işim su ile olduğundan ötürü, doğru ve yerinde bulduğum bir açıklama olmuş. türkiye hali hazırda su ile sıkıntısı olan bir ülkedir zaten. tek fark toplumun bu sıkıntının farkında olmamasıdır.
dünya çapında bir su gerginliği görecek nesilde bulunuyor oluşum bir miktar hüzünlendiriyor beni.
devamını gör...
(bkz: armagedon) ile ilgili de açıklamalarını beklediğim bakan söylemi.

uzmanlarin onlarca yıldır dile getirdigini tekrarlamistir. komplo teorisyenligi kursunda ilk işlenen konudur.
devamını gör...
madem bu savaş çıkacak ordunun izzet-i itibarını neden düzenli olarak yerlebir ettiniz diye sormazlar mı adama?
devamını gör...
birisi su savaşlarının zaten olduğunu söylese bu zat ı muhtereme güzel olacak. hiç mi merak etmedi pkk nın yükselişi tam da gap projesinin yapımına denk geldi diye. suriye ve ırak ın pkk yı desteklemesinin asıl sebebinin türkiye yi askeri ve ekonomik yönden zayıflatmak olduğunu anlatsa birileri. etiyopya ve mısır ın hedasi barajı yüzünden savaşmak üzere olduğunu... emeeen kim uğraşacak sallayın hacılar...
devamını gör...
böyle bir savaş çıkarsa yine müteahhitlerin ve sermayenin yanında dururlar, halkın değil.
devamını gör...
birgün evet bir gün anlayacaklar demirin çimentonun oksijen üretmediğini renk körlüğü yaşıyoruz sanacaklar yeşillikler yerine sadece gri beton yığınları aralarında kaldıkca.
devamını gör...
gerçekse çok komik,şakaysa hiç komik değil.
devamını gör...
doğrudur, bu zaten bir gerçek ve daha şiddetli yaşayacağız. ben buradan bakanımıza sesleneyim, biliyorum duymayacak bile ama başka türlü kendilerine ulaşamam.

türkiye, orta kuşak ülkesi olduğundan çölleşecek, peki biz ormanlarını koruyabiliyor muyuz?

betondan doğan ısınmayı en aza indirgeyebiliyor muyuz?

en basitinden evlerdeki sifonlar gereğinden fazla temiz su harcıyor. önüne geçelim, projeler üretelim. temiz suyumuzu koruyalım.

bir inşaat mühendisi olarak söylüyorum ki dünya genelinde de bizde de havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirleten sektörlerinde başında inşaat gelir. bu konuya el atıyor muyuz?

hava filtreleri kullanıyor muyuz? fabrika atıklarını nehirlere boşaltmıyoruz değil mi?

en önemlisi doğamızı koruyor muyuz? mesela kuş göç yoluna hızlı tren hattı yapmıyoruz veya bir doğal alanın iklimini değiştirecek projeler yapmıyoruz di mi? karşı çıkıyoruz. çünkü bakanız biz. bizim el atmamız lazım.

di mi?
devamını gör...
su tabancamı hazırladım bekliyorum.
devamını gör...
ciddi anlamda yaşanacak sıkıntılı bir durumdur.

ne yapmalı peki. acilen dünya ile barışmayı öğrenmeli. betonsuz yaşayabiliriz ama susuz asla. öyle su tasarrufu yapın musluğu kapatın falan değil çözümü de. yeşil alanların sayısını hızla arttırıp, kirliliği acilen azaltmalıyız. havayı kirletmekten vazgeçmeliyiz, fabrika atıklarımızı sulara bırakmamalıyız. çevre dostu fabrikalar, üretim tesisleri yapmanın bir yolunu bulmalıyız. üstelik bunu yalnız türkiye olarak değil tüm dünya olarak uygulamaya almalıyız. yoksa ben duş süremi azaltmışım arabamı yıkamamışım. bunlarla olmaz. denize su tabancasıyla su sıkmak kadar etkisi olur yalnızca.
devamını gör...
olası su savaşlarında bunlarla birlikte yine ketenpereye getirilip susuzluktan gebereceğimizi tahmin etmeyen yoktur herhalde.
devamını gör...
bugün musluklardan akan suyun bir gün artık gelmeyeceğini düşünün, elinizde bir dolu şişe suya artık sahip olamayacağınızı düşünün. en yakın su kaynağı ile aranızda 5 kilometrelik bir mesafe olduğunu varsayın. çamurlu da olsa o su için her gün adım atmak zorundasınız. sonra da kaplara doldurup ev ve bahçenize taşıyorsunuz.

yukarıda satırda yazılanlar afrika'nın bazı yerlerinde bugün bile yaşanan bir distopya. o çile dolu yollar, ellerinde kapları, başlarında taşıdıkları testileri ile çocuklar tarafından aşındırılıyor. bu uğurda da yaşam ve eğitimlerinden oluyorlar. bu sefil ve ıstırap dolu tablo, elbette bizim için bir afrika anakarası kadar uzak. ancak küresel ısınma kaynaklı kuraklık meselesi gittikçe yaklaşıyor. bu kabus umarım gerçekleşmez, eğer gerçekleşirse 10 yıl içinde su fakiri bir coğrafyaya sahip olacağız. o yüzden suyun gerçek değeri, su kaybedilmeden anlaşılmalı.
devamını gör...
su savaşı zaten var, çin ve hindistan arasında. ki bu sadece iki ülkeyi de ilgilendirmiyor.
devamını gör...
tamı tamına 78645 senelik geyiği tekrarlamış bakan. tebrik ediyorum.
devamını gör...
su hayattır, hayatı israf etmeyin, bir damla bile israf edilmemelidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bakan murat kurum'un su savaşları çıkacak söylemi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim