19. yy civarinda eliphas levi tarafinda resmedilmis tapinak sovalyelerinin simgesidir.
bir eli yukari bir eli asagi bakar, yukari bakan el sevgi ve merhameti temsil ederken, asagi bakan el yargiyi temsil eder. cizime baktigimizda, sag el beyaz merhamet ayina isaret eder, sol ise siyah yargi ayina isaret eder. bu yargi ve merhametin harmonisidir.
baphomet`in boynuzlari, zekayi ve akli temsil eder, cikan alevler ise evrendeki denge isigini temsil eder.
devamını gör...
katolik kilisesi'nin 14. yüzyılda afaroz ettiği tapınak şövalyeleri'nin taptığı iddaa edilen şeytani figürdür.
devamını gör...
(bkz: semazen)
devamını gör...
günümüz mesnevileriyle benzer öğretileri olduğunu düşündüğüm figür. sağ el merhameti değil tanrıdan alınan güzelliği iyiliği simgelerken sol el insanlara verilen kötülüğü ve acımasızlığı simgeler.

bir inanış göre tanrı iyi ve kötüden bağımsız, hiçbir yarattığına gazap uygulamayan bir olgu iken buradaki figür onun tarafsızlığından yararlanan şeytanı simgeler. şeytan taraflıdır ve dünyada tanrının adaleti ve iyiliği sadece insanla mümkündür.
devamını gör...
baphomet: 1098'den günümüze kadar farklı anlamlarla evrimleşmiş ancak şeytani figür olarak benimsediğimiz, keçi başlı, keçik ayaklı ve cinsiyeti belirsiz (hermafrodit olduğunu yazan kaynaklar da var) bir figürdür.

1098 dedim, baphomet hayatımıza 1098 yılında ı. haçlı seferi ile antakya kuşatması'nda giriyor. haçlı askerlerinden biri mektubunda ilk kez baphomet'ten bahsediyor. bunu birçok kaynak islam peygamberi olan muhammed'e atıf olarak ele almış. sefer sırasında müslümanların baphomet'e seslendiğini belirtmişler.

muhammed'e atıf olmasının sebebiyse muhammed'in arkasından gitmeyi putperestlik olarak ele almaları.

daha sonrasında ise 1307'de fransız kralı askerlerine olan yüklü miktarda borcundan kurtulmak için askerlerini tutuklatıyor ve onları sapkınlık, eşcinsellik ve puta tapma ile suçluyor. burada askerlerini müslümanlıkla suçluyor. müslümanlığı puta tapmak olarak görüyorlar.
tutuklanan askerler türlü işkencelere maruz kalıyor elbette. maruz kaldıkları işkencelerin sonucunda askerlerin bir kısmı itirafçı oluyor.
ancak hiçbir itirafta keçi başlı bir puta tapındıklarına dair bir kayıt yok.

aslında baphomet figürünün bir çeşit islamofobi ile ortaya çıktığını ve ağızdan ağıza yayılmalarla günümüzde bilenen şekli aldığını söyleyebiliriz. elbette bunun aslında bilinmez olduğunu yazan kaynaklar da var. ancak genel olarak baktığım kaynaklarda tapınakçılara karşı yapılan suçlamalarda baphomet figürünün bir çeşit put olduğu ve tapınak şövalyelerinin de bu putlara taptığını belirtmişler. yani aslında şövalyelerin ne baphomet'ten haberi var ne de taptıkları bir put. bu söylem ikinci kez 1818'de viyana'da yayınlanan bir makaleyle yeniden gündeme geliyor, makaleyi bulamadım elbette.

aslında şu gün bildiğimiz baphomet figürü ne tapınak şövalyelerinin taptıklarını tarif ettikleri, ne haçlı seferinde mektup yazan askerin muhammed'i kastettiği figür. çünkü 1854'te okültist eliphas levi bu figürü kendisi çiziyor. *

eski bir mısır tanrısı olan ve osiris’in ruhunu temsil eden banebdjedet‘in yanı sıra bir yunan tanrısı pan‘dan ilham aldı. şabbat keçisinin kollarındaki latince kelimeler coagula ve solve, bir araya gelmek ve parçalanmak anlamına geliyor.


baphomet'in aslında bir şeytan figürü olmadığını görüyoruz. üzerine düşünülmüş ve yıllar içerisinde epeyce evrime uğramış bir figür. tapınak şövalyölerine atılan bir iftira, islam peygamberine yapılan put yakıştırması ve son olarak da
tamamen alakasız bir şekilde mason tanrısı olduğundan bahsedildiği de var.

bence en mantıklı kaynak
levi'nin baphomet'i
bunu inanın algılayamadım
devamını gör...
ipnenun önde gidenidir .
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"baphomet" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim