türk klasikleri / deneme-inceleme / edebiyat
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

ahmet hamdi tanpınar’ın deneme türündeki eseridir. yazar sırasıyla (bkz: ankara) (bkz: erzurum) (bkz: konya) (bkz: bursa)-kitabın içindekiler bölümünde bursa’da zaman olarak geçer- ve son olarak (bkz: istanbul)u anlatır.
en uzun anlatılan şehir istanbul, en kısa anlatılan şehir ankaradır.
kitabın önsözü şu cümlelerle başlar:

beş şehir’in asıl konusu hayatımızdan kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyak(özlem)’dir. ilk bakışta birebiriyle çatışır görünen bu iki duyguyu sevgi kelimesinde birleştirebiliriz.
devamını gör...
#538329 yazara cevaben; kitapta tarih sahnesinde baskent olan şehirlerden bir seçki yapılmış olabilir. istanbul ve bursa osmanlı'ya, ankara turkiye cumhuriyeti'ne, konya selcuklu'lara, erzurum ise saltuklular beyliğine başkentlik yapmıştır. neden iki osmanlı başkenti anlatılırken edirne anlatılmamış diye düşünülebilir. * bu kitapla ilgili yazılmış hoşuma giden bir yazıyı bırakıyorum.

ahmet hamdi tanpinar'ın her bir sehrinbir büyü gibi anlattığı beş şehir'ini okumak beni kıskançlıktan çıldırtır. çünkü hem kendi sıradan şehirleriyle gönül bağı kurmuş olanlar hem de kendi şehirlerini anlatmaya kalkacak sonraki yazarlar için, tanpinar'ın kalemindeki kudret tehlikedir. o toy toylanmis boy boylanmış her bir taşın bedelini en ahirindan ödemiş geleceğe kalmak için bazen hayatını pey olarak ortaya koymuş bu beş şehri türk dilini bir ignenin deliginden geçirerek yeniden işledi. mavi bir atlasin ortasında duran haki renkteki kanaviçenin üzerine beş gül desenini, zamanın epritmesinden kurtararak güzelliğin örneği haline geldi.

bu alıntı ali ayçil- ceviz sandıklar ve para kasaları kitabından alınmıştır.
tanım: ahmet hamdi tanpinar'ın beş anadolu şehri hakkında yazdığı kitap.
devamını gör...
ahmet hamdi tanpınar’in deneme kitabıdır. ankara, erzurum, konya,bursa ve istanbul olmak üzere sıralayarak beş şehri ele alır. yalnız çok fazla eski türkçe kelime var o yüzden bitirmem çok uzun sürdü.en beğendiğim bölümü istanbul oldu.
devamını gör...
hep bu kitap aklıma geldiğimde keşke üstad izmir'i de dahil etseydi ilçeler ile beraber kim bilir neler yazardı kendi penceresinden diye düşünürüm.bu beş şehrin belediye başkanlarının yerinde olsam hemşehrilerime bu kitabı dağıtırım herkes içinde yaşadığı şehrin geçmişini bilsin öğrensin diye ama belediye başkanları şehirleri korumaktan çok mahvetmekte mahir oldukları için öyle bir yürekliliğin hiç birinde olacağını sanmıyorum hatta akıllarına bile gelmiyordur belki de okumamışlardır beş şehir'i bursa ankara istanbul konya erzurum belediye başkanları erzurum hariç dört şehire gittim konya'ya bir defa diğerlerine defalarca hep düşünürüm ahmet hamdi üstad bu şehirlerin bu halini görse şimdi kim bilir neler yazar diye mesela bursa tophane'den konya alaattin'den istanbul çamlıca'dan ankara kalesi'nden baksa şöyle bir panaromaya neler hissederdi diye belki de yine bir kitap yazıp adını "yüzyılda ihanetin beş şehri" koyardı.
devamını gör...
#1250654
cevaben bursa hariç tanpınar tüm şehirlerde görev yapmıştır. bursa sevgisi biraz çocukluk yılları biraz hocası yahya kemal asıl osmanlı devleti mazisindendir. önsözünde bu durum kayıp olanlara duyulan özlem olarak tarif eder.)

ahmet hamdi tanpınar beş şehir eserini hocası yahya kemal’e ithaf eder. bu kitabı yazma gerekçesini şöyle tarif edecektir: “hayatımızda kaybolan şeylerin ardında duyulan üzüntü ile yeniye duyulan iştiyak”.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"beş şehir (kitap)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim