ankara'nın havuç heykeli bulunan ilçesi.
devamını gör...
ankara'nın sodası ile ünlü olan ve ankara büyükşehir belediyesi mevcut başkanı mansur yavaş'ın eskiden belediye başkanlığını yaptığı ilçesi.
devamını gör...
safranbolu gibi evleri olan, organik dev pazarı olan, yöresel kıyafeti ile gezen ablaların görülebileceği, kendine özel hamur işi lezzetleri olan, gezilesi görülesi kıymetli bir ankara ilçesi.
devamını gör...
gitmeyi görmeyi çok istediğim yerlerden biri. çocukluğum safranbolu da geçti. onun bir tık farklısı deniliyor. ayrıca sivrihisar ve kars en çok gitmek istediğim diğer yerler.
devamını gör...
beypazarı unesco dünya mirası geçici listesi'ne eklenen 5 kültür varlığından ankara'nın beypazarı ilçesi, tarihi çarşısı, konakları ve doğal güzellikleri ile ilgi görüyor.bunun dışında kurusu,havucu maden suyuyla türkiye'nin ekonomisine can veriyor.
devamını gör...
sade soda markasıdır. beypazarı sodası. babalar amcalar hep kızılay alma beypazarı al derler.
devamını gör...
çok güzel maden suyu vardır
devamını gör...
severek içtiğim tek maden suyu markası...
devamını gör...
havucu, güveci, 80 kat yufkalı baklavası, maden suyu ve ahşap evleriyle ünlü ankara ilçesi. mansur yavaş'ın memleketi ve henüz büyükşehre gelmeden önce iki dönem belediye başkanlığı yaptığı seçim bölgesi.


bölgedeki ayaş, nallıhan, güdül, göynük gibi birçok ilçede ortak olan ahşap evleri mansur başgan'ın dünyaya tanıtmasıyla safranbolu'dan sonra ahşap ev denince akla gelen yer halini alan bu kazanın halkı aslında epey tutucudur. mhp'den adayken çatır çatır oy verdikleri hemşerileri mansur chp'ye geçince seçimlerde hep onun rakibine* oy vermişlerdir mesela. başgan da bu sebeple olacak, hemşerilerine biraz mesafeli yaklaşır ve en önemli rakipleri (light bir ünye-fatsa kavgasına benzer bir kavga bile çıkmış zamanında, deplasmana gelen polatlıspor taraftarlarına bira satılmayınca çarşıda ve stadyumda "kulaksızlar" diye bağırmışlar; yani kurtuluş savaşı zamanında atatürk'e karşı isyan ettikleri için beypazarı eşrafından bazı kişilerin kulaklarının kesildiği gibi bir rivayeti hatırlatmışlar) polatlı'ya çok teveccüh gösterir.
devamını gör...
maden suyu ile ilgili duruşumuz;

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ankara'da insanların resmen tarihin içinde yaşadığı harika bir ilçedir kendisi. ömrümde iki senemi bu harika ilçede geçirdim. muhakkak ziyaret edin. ben sabahları yürüdüğüm her sokakta bir türk bayrağı gördüğüme sevinirdim. en güzel anılarımı biriktirdiğim yerlerden birisi olarak kalacak hep içimde.
devamını gör...
1/3 doğal meyve suyu +2/3 beypazarı tarifiyle -şekeri ve kalorisi az- kendi gazlı içeceğimi oluşturduğum doğal zengin mineralli su markası.
devamını gör...
aslında ilçe adıyken hakiki maden suyunun adına dönüşmüş yer ismi.
devamını gör...
isim rivayeti şöyledir:
-bölgenin zengin bir beyi vardır ve söz konusu bölge (gerçekten de) ankara-istanbul arasındaki yoldur ve ipekyolu da bu yüzden buradan geçmektedir. bey (toprak ağası), yol üzerinde çeşitli günler pazar kurdurarak kendi mamüllerini kervanlara vb. satılmasını sağlamıştır. zamanla beyin pazarı olarak olarak bölge nam salmıştır. sonrasında ise beypazarı olmuştur. zaten ankara-istanbul otobanı (1990'lar olması lazım) açılana kadar o yol aynı amaçla hizmet etmeye devam etmiş ve kimi zamanda bu amaçla kullanılmaya devam etmektedir.

-bölgenin diğer bir özelliğide kendisini turizme kazandıran mansur yavaş konusudur. mansur, çayırhan'da bulunan sonrasında temizlik sodası vb. izinler için kendisiyle görüşecek olan turgay ciner (habertürk, kasımpaşa vb. sahibi) ve ciner holding'in diğer yöneticileriyle bir çok defa bölge konaklarının restorasyonu için pazarlıklar yapmıştır. bölgeye gidenler bilir bir çok konağın girişinde ciner holding yazısı asılıdır, kiminde ise belirli miktar aktarılmıştır onlarda bu tabela olmaz. dolayısıyla yemek yerine bölge kalkınmasına aracılık etmiştir.

-havuç vb. yazılmış ancak yaprak sarması (ya da bölge deki adıyla dolma) denilen yemeği de ünlüdür. ayrıca bölge gericilik konusunda tarihsel birikimi vardır. bunun izleri olarak mansur yavaş'ın kavga etmek, uyuşturucu kullanmak vb. kötü alışkanlıklar yerine gençlerin vakit geçireceği gençlik merkezleri organize etmiştir. ki gerçekten bölgedeki gençler uzunca süre alkol, uyuşturucu, fiziksel şiddet batağındaydı. bu organizasyonlar sayesinde tiyatro, halkoyunları vb. dallarında bir çok genç küçük yaşta ve yavaş başkanlığındaki belediye destekleri/aracılığıyla avrupa'da gösteri-performans gösterebilmişlerdir. buna rağmen bazı aileler "kızlı erkekli el-ele tutuşup oyun oynuyorlarmış!!" şeklinde yapıları yüzünden yer yer çocuklarını çekmişlerdir.

-tarihsel gericilik meselesine gelecek olursakta: nutuk'a göre beypazarı-nallıhan-mudurnu bölgelerinde dinci-gerici isyanlar çıkmıştır (toplamda 3 adet). rivayet odur ki yozgat'tan sonra ceza alan tek bölgedir, bir süre ist-ank yolu üzerinde olmasına rağmen jandarma tarafından "durmaya yasak bölge" ilan edildiği ifade edilir. diğer bir rivayette atatürk bölgeyi ziyarete geldiğinde kendisinin halk tarafından taşlandığı iddia edilir.

-sodası, havucu vb.. yanında meşhur olan yiyecekleri :
simiti:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kurusu:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

çarşafa benzer baş örtüsü (ki ben başka yerde bu tarz bir tasarım-modelleme görmedim):
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

son olarak da fetö'nün zamanında (ve ankara'daki diğer ilçelere kıyasla) en organize olduğu ilçelerden biridir. mansur yavaş tarafından samanyolu okulu için istedikleri yerden ruhsatı alamamışlar ve ilçenin çıkışına okulu açmak zorunda kalmışlardır. bu yüzden zamanında mhp kalesi olan ilçe, 2.dönem mansur döneminde sol ve diğer parti seçmenlerinin desteğiyle kazanmıştır. (sol neden mhp'ye oy attı? mansur'un belediyecilik anlayışı sayesinde)

bazı üniversitelerin myo'ları bölgede faaldir, her ne kadar eskisi kadar bağım olmasa da başta kadınların tercih etmemesi yararınadır. (bkz: yobaz). ben erkek hâlimle şortla gezemezdim elbette şimdi görece düzelmiştir ancak abazaizm hâlâ yazık ki faaldir.

son olarak ticareti ve parayı severler, kayserililerle bu konuda rekabet edebilirler. yöresel lakapları: sansar'dır.

bir de fazıl güngör çiftliği (dava etmeyecekleri bilsem hangi dini grupla bağlarının olduğunu yazardım, fetö değil) ve beypi/beypiliç kesim tesisleri bu bölgededir.
devamını gör...
türkiye pazarında en kaliteli maden sularını üreten firma. ne zaman midem yansa alır bi' şişe içerim ve mide yanmasından geriye bir şey kalmaz.
devamını gör...
ayrıca gümüş ustaları ve dolayısıyla gümüşcülüğü de meşhur ilçedir. buradan ve komşusu nallıhan'dan götürülen ankara keçileri'nin tarihsel önemide vardır.
buyrun #1580617
devamını gör...
benim için bugüne kadar geçirdiğim en keyifli kahvaltıya ev sahipliği etmiş ankara ilçesi.
devamını gör...
beypazarı kurusu diye çay yanında kemirmelik atıştırmalığa sahip olan ankara ilçesidir.

bence maden suyu haddinden fazla abartıldı, inişdibi gibi bir maden suyu varken evlere beypazarını kim nasıl soktu anlamak namümkün.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ankara'dan da cennet bir köşe çıkabileceğini göstermiş şirin ilçecik. havucuyla, evleriyle ve kaplıcaları ile ünlüdür.
devamını gör...
filiz akın'ın doğum yeri.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"beypazarı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim