haberden;

bilim kurulu üyesi prof. dr. ilhan, edinilen bilgiler gereğince virüsün bu mutasyon geçirmiş formunun bulaşıcılığının daha fazla olduğu yönünde görüşler olduğunu söyledi.

ayrıca ilhan, covid-19'un bu mutasyona uğramış formunun açıklamalara göre aşılar yönünden herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağını ümit ettiklerini kaydetti.
haber linki
................................................................

prof. dr. uğur şahin ise mutasyona uğrayan virüse aşıların etkili olacağını söylüyor.
haber linki
devamını gör...
hep beraber bir beyin jimnastiği yapalım.
herkesin yıllardır kullandığı grip aşısını düşünelim.
bunun, sürekli değişen formları üretilmekte ve herkeste aynı sonucu vermemekte.
yüzlerce farklı formda grip virüsü var.
eğer kullandığınız aşı, karşılaştığınız virusle uyumluysa, etkili oluyor, fayda sağlıyor, aksi halde siz tekrar grip olmaktan kurtulamıyorsunuz.
duyarız çevremizde, 'aşı oldum ama yine de grip oldum.'
ışte bu virüsün çeşitliliğiyle alakalı bir sonuç.
covid-19'la ilgili hızlandırılmış biçimde yapılan aşı çalışmaları da, mevcut virüsün formu baz alınarak yapılan çalışmalar.
haa, belki bunun birbirine yakın birkaç formunda da etkin sonuç alınabilecek.
peki ya virüs çok farklı bir forma dönüştüyse ? o zaman üretilen aşı nasıl etkili olacak ?

ıs adeta falcılığa dönüşmüş durumda. bilim adamları bile ikiye bölünmüş, kimisi işe yarar derken, bir grup da bizim yazdığımız sebeplere bağlı olarak etkili olamayabileceğini söylüyor.
ınsanoğlu, adeta şansa bağlı bir yaşam mücadelesinin içinde, oradan oraya savrulmaya devam ediyor .
devamını gör...
bilim adamları virüsteki mutasyonun sadece bir bölümünde geliştiğini belirtiyorlar. bu bölüm ise virüsün diken gibi gördüğümüz çıkıntı kısımları.. peki ne işe yarıyor bu çıkıntılar? hücreye tutunmasi ve hücrenin içine nüfus etmesine. yani oldukça önemli bir bölümde mutasyon var.

peki korkmakimiyiz? yine bilim adamlarının çoğuna göre şuan için hayır.

çünkü aşılar bağışıklık sistemimizi birçok virüs saldırısına göre geliştiriyor hatta eğitiyor. sadece çıkıntılarda yer alan mutasyon yani virüs özelinde bir değişiklik/gelişme yerine sadece tutunmasını etkileyen bir bölüm olduğundan aşılanan bağışıklık sistemimiz bununla başa çıkabilecektir, yani aşılar görevini yapmaya devam edecektir. bu mutasyon nedeniyle bulaş hızının %70e kadar artacağı öngörülse de 1 yıllık aşı çalışmaları henüz şuan için boşa gitmiş değildir.

önümüzdeki süreçte mutasyon devam eder, virüs farklı özellikleriyle de gelişirse aşının etkinliği tekrar tartışılır olabilecektir.

unutmadan, virüsün hali hazırda yaklaşık 4000 çeşit varyasyonu bulunduğunu hatırlamak lazım. sadece şuanda ilan edilen virüs daha dominant/öne çıkan bir durumda olduğundan ve bulaş hızı konusunda alarm verdirdiginden özel bir ismi var ve araştırma konusudur. öldürücülüğü ve semptomlari daha hafif yada ağır geçirme konusunda ise henüz tam bir bilgi bulunmuyor. bu sebeple isminde (bkz: vuı-202012/01) vui= variant under investigation yani inceleme altındaki varyasyon ibaresi bulunuyor.
devamını gör...
virüs bile pandemide kendini geliştirdi biz hala yerimizde sayıyoruz.
devamını gör...
en çok korkulan şey aşısı konusu. umarım söyledikleri gibi etkili olmaya devam eder.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilim kurulu üyesinden mutasyona uğrayan virüs hakkında açıklamalar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim