kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

burada, bir roketin arkasında bıraktığı izi takip eden bir yıldırım görüyorsunuz. ama bu, bir tesadüf değil! bu bir yıldırım araştırma roketi. roketin arkasında ince ama dayanıklı bir tel var. bu teli roket yardımıyla fırtına bulutlarına göndererek, yıldırımları istenen yere yönlendirebiliyoruz ve bu sırada ölçümler yaparak, onların nasıl çalıştıklarını daha iyi anlayabiliyoruz.

bu arada yıldırımların böyle yönlendirilebileceğini gören herkesin aklına, bu korkutucu ve güçlü doğa olaylarına hükmederek enerji üretebileceğimiz fikri gelecektir. maalesef, olmaz. evet, yıldırımlar müthiş güçlü doğa olayları ama bu enerji aktarımı o kadar kısa bir sürede oluyor ki, yıldırımdaki kullanılabilir güç miktarı çok düşük oluyor: ortalama bir yıldırımda 250 kwh civarında elektrik bulunuyor.

türkiye'de 2 çocuklu 4 kişilik bir evde ise (2022 elektrik faturası krizi öncesinde) ayda ortalama 253 kwh elektrik tüketiliyordu. yani 1 yıldırım, sadece 1 evi 1 aylığına besleyebilirdi (tüm enerjisini eksiksiz olarak depolayabilseydik). bunu anlamlı bir miktara ulaştırmak mümkün gözükmüyor.

ama yine de yıldırımlar, bize daha birçok şeyi öğretme potansiyelleri bakımından harika bir araştırma konusu! :)
devamını gör...
(bkz: alimden notlar)
(bkz: serbest çağrışım)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilimden bilgiler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim