öne çıkanlar | diğer yorumlar

1969 yapımı memduh ün'ün yönettiği duygu sağıroğlu'nun senaryosunu yazdığı türk sinamasının az bilinen sert filmlerinden bir tanesidir.
başrollerde cüneyt arkın, fatma girik, firuzan * ve bilal inci oynamaktadır. filmin konusuna gelecek olursak:
ahmet (cüneyt arkın), komşusu hamza(behçet nacar) tarafından öldürülür. karısı ıraz (fatma girik) cinayeti ihbar etse de ispatlayamaz. ahmet’in geride bıraktığı oğlu alide (cüneyt arkın) hamza’yı öldürerek hapse girer. hapishaneden çıkan ali, bu kan davasını bitirmek ister ama nafile...
bu filmde türk sinemasında gelip geçmiş en sert, en istismarcı, en kestirilemeyen sahnelerden birisi vardır . ali'nin kanlısının(bilal inci), onun annesi rolündeki yaşlı, başörtülü ıraz'a (fatma girik), intikam olsun diye tecavüz ettiği an ve sonrasında ıraz'ın intiharı ile senaryonun yol değiştirip farklı yollara sapması ve çok değişik intikam yöntemleri ile az bilinen şahane türk filmleri klasmanına girmeyi sonuna kadar hakediyor.
ayşe'nin(firuzan)'ın en başta erkek gibi silah kullanıp biraz daha olan küçük abisinden daha çok intikam hırsı ile yanması ali ile tanıştıktan sonra ona aşık olması çok klişe gelsede bu filmde bu kadarcıkta olsundur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
senaryosu duygu sağıroğlu tarafından yazılmış ve memduh ün tarafından yönetilmiş 1969 yapımlı türk dram filmi;
başrolde fatma girik
cüneyt arkın ve bilal inci gibi usta isimler yer alıyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bir su kavgasının kan davasına dönüşümünü ve verilen büyük yeminleri konu ediniyor.

ıraz (fatma girik) ile evli olan ahmet (cüneyt arkın) bir su kavgasında vurulur ve oğlu biraz büyüyünce onun intikamını alır.

zaloğulları ve ali'nin arasındaki kavgaları, savaşı anlatan bir film olduğu söylenebilir.

cüneyt arkın filmde iki rolde oynar,
oğlunun büyümüş hâlini de kendisi canlandırır.
oğul ali hapisten çıkar ve onu öldürmeye büyük yemin etmişlerdir.
annesine zulüm ederler, ali ise düşmanlarının kızını alıp dağa kaçar.
ali öldürmekten yana değildir,
barış ister ama karşıdakiler öldürmek ister.

ali ve düşmanının kız kardeşi daha sonra birbirlerinden hoşlanır ve imam nikahı kıyarlar. bunu öğrenen abileri onu döverler.
bunun intikamını ali'nin annesine saldırarak almaya çalışan zaloğulları yaşlı kadının hayatını mahvederler.

zaten bu noktadan sonra filmin bitmesine çok az kalır, o yüzden daha fazla spoiler vermek istemiyorum.

film hakkında kişisel fikrim ise;

konu açısından farklı bir film olduğunu düşünmüyorum ama oyuncu kadrosunun çok güçlü olmasından dolayı film kendini izletiyor.

fatma girik'in sert duruşunu ve keskin oyunculuğunu, cüneyt arkın'ın gerçekçi oyunculuğunu oldukça iyi buldum.
bilal inci'nin oyunculuğu da iyiydi.

sonu beklediğim gibi bitti.


cüneyt arkın'ın annesi kendini öldürdüğünde koştuğu sahne çok duygusaldı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"büyük yemin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim