1.
psikolojide, yardım istenen ortamın ne kadar kalabalık ise bu çağrıya cevap alma ihtimalinin o denli düştüğünü öne süren kavram.
devamını gör...
2.
örnek olarak, tenha bir yerde birisi düşerse direkt yardıma koşarsınız, kalabalık yerde nasıl olsa biri kaldırır diye yola devam edersiniz.
devamını gör...
3.
seyirci etkisi olarak bilinmektedir. acil durumlarda ya da yardım gereken durumlarda kişilerin nasıl olsa başkaları yardım eder/halleder düşüncesi ile seyirci kalması durumudur.
devamını gör...
4.
acil durumlarda topluluk seyirci durumuna geçer, bu gibi durumlarda eğer yardıma ihtiyaç duyuluyorsa bir kişiyi işaret edip yardım beklenmelidir, aksi taktirde kimse üzerinde sorumluluk görmez. eğer bir kişiyi işaret ederseniz, örneğin: sen, lütfen 112'yi ara, derseniz bu kişi hemen 112'yi arayacaktır. fakat eğer ''birisi 112'yi arasın'' derseniz herkes, ''zaten biri arar'' diye düşünüp aramayacaktır.
devamını gör...
5.
internette sürekli karşımıza çıkan yardım kampanyalarına kayıtsız kalmamızın sebeplerinden birisidir.
devamını gör...
6.
kısacası, topluluk içinde çaresiz olma durumu.
devamını gör...
7.
bystander etkisi ya da seyirci etkisi, (ingilizce adıyla bystander effect veya genovese syndrome olarak da bilinir) acil bir durumda etraftaki kişilerin başkalarının yardım edeceğini düşünerek olaya seyirci kalmasına denir. kitty genovese'in cinayeti bystander etkisine örnek olan olaylardandır. cinayeti gören 38 kişi başkalarının arayacağını düşünerek polisi aramamıştır.
devamını gör...