benimdir. bariz bilinenleri olmasa bile diğerlerini ayırt edemiyorum. bu yaşta hala ayırt edememek utanc vericidir.
devamını gör...
kafası olmayan insan..
devamını gör...
genellikle sözcüklerin gerçek anlamlarından sıyrılarak yeni bir anlam kazandığı kalıplaşmış kelime topluluklarını ifade eden deyim ile uzun bir süreç sonucu elde edilen tecrübe ve gözlemlere dayanarak söylenen, çoğunlukla öğüt veren kelime topluluklarını ifade eden atasözlerini ayırt edemeyen kişidir. kendilerini yargılamak yerine küçük ve anlamlı örnekler vererek doğrusunu göstermenin daha uygun bir davranış olduğunu düşünüyorum. mesela, yaka silkmek deyimi, bir durumdan usanmak anlamı taşıyan bir deyimdir. mevcutta olan bir durumu anlatır, öğüt vermez. ayağını yorganına göre uzat atasözü ise, kişinin giderini gelirine göre ayarlaması gerektiğine dair bir atasözü örneğidir. kişinin yapması uygun olan bir davranışı ifade eder, yani öğüt verir.
buradan hareketle, duyduğu kelime topluluğunun öğüt verme amacı güdüp gütmemesine bakarak artık kolayca deyim ve atasözü farkını kavrayabilecek kişi konumuna gelirler.
devamını gör...
açıklamaları yapılmış ikisinin farkının ben de kısa notlar eklemek istiyorum.

deyim; genel olarak devrik ya da tamamlanmamış cümlelerdir. ama buna karşı tamamlanmış cümle halinde olanları vardır. bunları anlayabilmek için ise bakmamız gereken anlamı, eğer anlam mecaz ise genel olarak bunlar deyimdir.

atasözleri; cümle halindedirler. deneyim sonucu ortaya çıktıkları için yapı olarak gerçek anlamlıdırlar ama bakıldığında az da olsa mecaz anlamlı olanları vardır.

ikisinin farkını anlamak bazen zor olabiliyor. burda yapılacak olan da yanılgıya düşmemek için araştırmak olacaktır.
devamını gör...
biraz önce üstteki tanımlardan birinden öğrendim tşk
devamını gör...
hocam konu basit... kulağa hoş geliyorsa öğüt, deyim türevi... ders verici nitelikteyse ataların ilginç sözleri
devamını gör...
deyim; sonunda, - mak - mek olup ek alan ve fiilleştirilebilen yapılardır. atasözü ise; hiçbir kelimesi değiştirilmeden aynen söylenen söz öbekleri hatta cümlelerdir. yoksa* anlatım bozukluğu olur.

atasözünde, neredeyse koca bir hikaye vardır. ancak deyim öyle değildir. her ortama ve duruma göre şekil alıp, zaman değişikliğine uğrar ve kullanılır. dolayısıyla karıştırılabilir. ufak nüansları göz önünde bulundurarak halledebilecek insandır.
devamını gör...
atalarımızın dediği gibi, sapla samanı karıştırmaktır.
devamını gör...
"düğün olur iki kişiye kaygısı düşer deli komşuya" deyimini benimsemiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"deyim ile atasözünü karıştıran insan" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim