islamdan evvel domuz eti yasağı yahudilerde de görülür. onlardan evvel ise eski mısır uygarlığında tanrı isis ve osiris’e tapıldığı dönemde görülür. bu dönemde yaşayan mısırlılara göre tanrı osiris’in düşmanı karanlıklar ve geceler tanrısı vardır. bu tanrıyı domuz tanrısı olarak da anmakta, bu nedenle domuz eti yememektedirler . ama bu kötü geceler tanrısına belli günlerde, gece vakti olmak kaydıyla domuz kurban etmekte (gazabından sakınmak için), sadece o geceler domuz eti yemektedirler. domuz eti yasağının bilinen en eski kayanağı mısırlılardır. yasağın mısırlılardan zaman içinde museviliğe, oradan da islama geçtiği öne sürülmektedir.
devamını gör...
sütü azdır. yünu yok. taşıma özelliği yok. eti kurutulamaz. o yüzden, ulan bu ne işe yaramaz bir tip denilerek lanet olsun senin gibi hayvana isyanına maruz kalmıştır.
devamını gör...
domuzun afedersin her b*ku yemesinden dolayı eti çok yağlıdır. ayrıca bu yağda zehirli maddeler mevcuttur. eşini kıskanmayan tek hayvan domuzdur insan da yemezse eşini kıskanmaz geyiklerine girmeden işin özü budur.
devamını gör...
sümer mitolojisinde domuzun tanrı katili olmasıdır.

pis bir hayvan diyenler kendi pislikleri içinde yaşadığı için haram diyor. e tavuk da kendi pisliği içinde yaşıyor o niye haram değil?
devamını gör...
bira ve şarabın kökeninden eski değildir.
devamını gör...
domuz eti neden yasak bilemiyorum ilgilenmiyorum yasak denmiş iman etmişiz uymuşuz. zaten bana yenecek bir et gibi gelmiyor yemem yemedim.

domuz hayvanına düşman değilim o da allah in yarattığı bir canlı. ormana çok faydası vardır doğaya. tabi çiftçiye zararı da çoktur ama yapacak bir şey yok bu denge gözetilmeli.

domuz eti bakteri mikrop yuvasıdır vs bilemiyorum. ilerde bakteri temizlendi yenecek mi yani .

domuz her şeyi yiyen bir hayvan ama her şeyi. leş bile yer sebze meyve her şeyi. zannımca insanlar artan yemekleri hayvanlara ya da ihtiyaç sahiplerine vermiyordu. domuzlarina bakıyordu.
sosyal dayanışma olmuyordu böyle . çünkü allah affetsin domuz dışında yasak olabilecek ilk hayvanda tavuk aslında. tavukta her şeyi yer. fare bok kertenkele leş et valla . her köy tavuğu da çok sağlıklı değildir aslında.
bakıyorum evde artan yemek ekmek ne olursa millet kediye köpeğe kuşa vermesi gerekirken tavuklara götürüyor. ee kediler köpekler aç kaldı.

düşün bir de ülkemizde domuz serbest olsaydı ne olurdu. komşuyu bırak kediye köpeğe kuşa yiyecek kalmazdı. bu da bir neden olabilir .

edit. hristiyanlıkta domuz eti yasağı vardı hristiyanlığı yeniden yorumlayıp incili ilk yazan aziz pavlus ki kendisi için yahudi ajandi roma ajaniydi da derler kaynaklar. anadolu'ya geldiğinde anadolu halkı aç et yok. halkın yediği şey domuz. hristiyanlığı yayamam diye domuzun haram olmasını çıkardı incilden der kaynaklar ben onların yalancısıyım he.
yasakta olmayabilir sorun o değil zaten.
devamını gör...
hristiyanlıkta olmayan yasaktır.

isa, halkı yanına çağırıp onlara, “dinleyin ve şunu belleyin” dedi. “ağızdan giren şey insanı kirletmez. insanı kirleten ağızdan çıkandır.” (matta 15:10)
devamını gör...
domuz etinde zehir vardır falan filan... müslümanlardan başka tüm dünya yer. bu nedenle gavurların(!) ömrü kısadır. çoğu kırk demeden ölür. ölmeyenler sürünür. sürünenlerin dna'sı falan değişir. kafalarından kollar falan çıkmaya başlar.
insanlarda beyin denilen bir organ vardı değil mi?
hızlı üreyen bir hayvandır. et verimi en yüksek hayvanlardan biridir. ne bulursa yer. bir dişi her seferinde 10-12 yavru doğurur ve yılda 2 -2.4 kez doğum yapar. yavrular çok kısa zamanda büyüyüp 6 aylıkken çiftleşecek duruma gelir.
her yıl 1 milyar domuz eti için kesilmektedir. ayrıca kılları, derisi, kemikleri, yağları sanayide kullanılır.
müslümanlar 5 bin yıllık pagan inançları izleyip domuz eti yemeyerek çocuklarının zeka gelişimini engellemektedirler. ayrıca bu kadar değerli bir besin maddesinden hurafeler yüzünden vazgeçmek özellikle yoksulların malnutrisyonunun temel nedenidir.
yasaklanmasının nedeni kybele'nin sevgilisi (kybele kabe'deki putlardan hübel'le aynıdır) attis'i bir yaban domuzunun parçalayıp yemesi üzerine domuz etini yemenin tanrının etini yemek olduğu için tabu ilan edilmiştir. bu efsane aynen tevrat'a geçmiş, tevrat da kuran'ın ana kaynağı olduğu için kuran'ı yazanlar bunu da kitaba almışlardır.
devamını gör...
yok eşini kıskanmazmış yok pislikte yaşarmış falan filan. n'olur biraz akıl. bi bıkmadınız çocukluğunuzdan itibaren kulağınıza çalınan hurafeleri hiç düşünmeden olduğu gibi kabul etmekten. ne alakası var, ne alakası var.
#2005482 ek olarak sosyolojik kaynakları olduğunu düşünüyorum. neden bu kadar kolay büyüyen çoğalan hayvanı biz evcilleştirip beslemedik kullanmadık'tan kaynaklı gıcıklık durumu var bence. bir de domuz yerleşik hayattakilerce yetiştirmeye uygun bir hayvan. bir keçi, bir at değil sonuçta. göçebe toplumda ne işi var. dolayısıyla hem alışkanlık yok, hem sempati yok.
devamını gör...
çünkü peygamber koyun tüccariydi .
devamını gör...
billuru olmadığı için beni ilgilendirmeyen konu...
devamını gör...
domuz her şeyi yiyen bir varlıktır. kendi dışkısını bile yer. remzi bir hayvan olmamasının yanı sıra kendi yediklerini de tam sindiremez. bu domuzun hücrelerinde birikir. bu zararlı maddelerin hücrelerden temizlenmesi uzun sürer. siz bu zararlı maddeler temizlenmeyen bu hayvanı keser ve yerseniz sizi hasta eder. kısaca 3 dinde de haram olan bu hayvan elbette ki bizim sıhatimizi korumak için yasaktır.
devamını gör...
bir tavuk, kümeste ölen diğer tavuğu canlı canlı yer. daha önce ölmüşse leşini de yer. kendi dışkısını yer. toprağı yer, böceği yer, insan bile yer.

domuzun yasak olmasının sebebi diyeti değildir. öyle olsa tavuk da yasak olurdu.

şahsi görüşüm bu yasağın kökeni tevrat'ın kopyalanmasından. sümer ve babillerde domuz kutsal sayıldığı için yenmemiş. antik mısır'da sadece din adamları yiyebilmiş. sonraları tabana yayılmış. tevrat da mısırlılar çok yiyor diye yasak demiş olabilir. neticede bu iki toplum hayatı tamamiyle zıt yaşıyorlar.

tevrat'ta deve de yasak ama arapların sahip olmayı geçtim görünce tanıyabileceği başka bir hayvan olmadığı için onu es geçmişler.

çok eskiden şunu derlerdi; peygamber efendimiz (s.a.v) küçük baş hayvan ticareti yaptığından ve en büyük rakibi domuz tüccarları olduğundan kendine küçük bir kıyak geçmiş. bence bu daha olası ancak ispatlanamaz.
devamını gör...
#2596385 bir de eşini kıskanmadığı için yenmemesi lazım değil mi?
tavuk da bulduğunu yer, hindi fare buldu mu canlı canlı gömer. hele balık. denizde uçan kaçan her şeyi lüpletir yavrular. sizden akan kanı de emerler.
hamsi de eşini kıskanmaz. zaten eşi kimdir onu bile bilmez.
ama onlar serbest.
zaten müslümanlar dışında tüm domuz eti yiyen tüm dünya hastalıktan kırılıyor. bazısının gözü de arkasından çıkıyor.
yahu böyle saçma şeyler yazmadan önce biraz düşünün, biraz okuyun. domuzun bu tür bünyesel zaafiyetleri olsa nesli çoktan kurumuş olması gerekirdi. ama maaşallah domuz gibiler. islam alemi hariç tüm dünya her gün tonlarcasını gömüyor. git domuz eti yiyen biriyle güreş tut, seni büküp köşeye koyuyor mu?
pagan tabusu gereği yasaktır.
devamını gör...
hayvanın sindirim sistemi sıkıntılı.
bir çok etcil veya leşcil 8-12-16 saatte sindirirken domuzunki 4 saat.

ne varsa kanına etine karışıyor.
ha dersen ki ben aç bırakmam bahçede meyve sebzeyle beslerim koyun gibi... ye gitsin.
devamını gör...
domuz eti yasağı ilk defa sümer mitolojilerinde samilerde ortaya çıkmış. bu noktadan da günümüze kadar gelmiştir. kısaca anadolu tanrıçakybele’nin sevgilisi temmuz ( isim olarak attis veya adon’da deniyor başka kaynaklarda ) yaban domuzu tarafından öldürülmesi sonucu lanetli sayılması ile yasaklanmış ve bu sümerlerden izler taşıyan dinler olan yahudilik ve müslümanlıkta da kutsal kitaplara yasak/haram vb. olarak girmiştir.
yok hastalık varmış, yok hücrelerine girermiş, yok eşini kıskanmaz mış gibi ampır ampır söylemlere itibar etmeyiniz. danalar imam nikahı mı kıyıyor? birlikte pembe panjurlu damlarında medeni nikah kıydıktan sonra aile hayatı mı sürüyor? . ben domuz eti tüketiyorum. özellikle jamón ibéricoyu tavsiye ederim. ispanyaya filan giderseniz deneyin.
devamını gör...
domuz eti yasağının kökeni taaa antik mısır'a kadar uzanır. mısır'da domuz, sıcakların da etkisiyle yenmeyen bir hayvan olup pis olarak kabul edilirdi. öyle ki domuz çobanlarına kız verilmez, birine yanlışlıkla bile olsa domuz değdi mi onu yıkamak için nil nehri'ne atarlardı. bu yasak ilkin yahudiliğe ardından müslümanlığa geçmiştir. hristiyanlıkta ise domuzun serbest olmasının sebebi isa'nın ölümünden sonra tarsuslu aziz pavlus, iseviliği anadolu'da yaşayan helenistik kültüre sahip pagan anadolulara yaydığı sırada yahudiliğin domuz etini yasaklayan kosher kurallarından, erkeklerin sünnet olmasını şart koşmasından ve oruç vb. gibi diğer katı kuralların paganlar tarafından tepkiyle karşılanmasından sonra böylesi klasik yahudi kurallarının yürürlükten kaldırılmasıdır. işte o gün bugündür hristiyanlıkta domuz eti serbesttir. islam öncesi pagan araplarda da aynı eski mısır'da ve musevilerde olduğu gibi ve çöl şartları gereği domuz, pis ve lanetli bir hayvan olarak kabul edilirdi. mesela ünlü islam düşmanları putperest araplardan amr bin hişam(ebu cehil) ve abdüluzza bin abdülmuttalib(ebu leheb) de domuz eti yemezlerdi. zaten islam, eski arap geleneklerinin yahudi monoteizmiyle harmanlanarak güncellenmiş halidir.
musevilerin ve müslümanların palavralarına inat domuz eti sağlığa zararlı değildir ve yiyende de kıskançlık duygusunu köreltmez. bu da domuz yiyen eşini kıskanmaz adlı binyılların yahudi-semitik yalanıdır. domuz yağı sağlığa çok yararlıdır mesela. gel de antisemitik olma şimdi. sami ırkı kadar aşağılık ve yalancı bir kavim yoktur yeryüzünde.
domuz eti yasağının kökeninde sümer mitolojisindeki pagan tanrılarından birisi olan tammuz'un bir domuz tarafından öldürülmesinden kaynaklanır. eskilerin masalları yani.
ilgili linkler:
1) abdullahabdurrahman.wordpre...
2) dinvemitoloji.com/2018/05/s...
3) bilgiyayinevi.com.tr/domuz-....
4) technopat.net/sosyal/blog/d...
5) rituelklazm.wordpress.com/2...
devamını gör...
domuz gevis getiren hayvan degildir. dolayisiyla yediklerini henuz sindirmeden kanina karisir. ve hayati tehlikeye neden olacak nitelikte de hastaliklara sebep olabilir.

akabinde eti proteinden dusuk ve yaglidir. duzenli tuketimi keza yuksek kolestrol, hiper tansiyon, obezite gibi bircok rahatsizliga kapi araliyor olabilir. bu yonuyle de sagliga zararlidir.

tavuk konusuna gelirsek; diski ve turevinde pisliklerle beslenen tavuk islam dinine gore hemen kesilip tuketilemez. cogu alim bu durumun haram oldugunu dile getirir.
islam’a gore kesilecek tavugun, en azindan bir iki gun onceden ayri bir bolumde temiz beslenmesi gerekiyor. yani helal olarak bildirilmis hayvanin da “temiz” olmasina onem veriliyor.
devamını gör...
not ; çok inançlı bir satanist olarak (genelde zındık olarak tanınırım)

1- o hayvanın kokusuna hiç tahammül edemiyorum, yurt dışındayken marketlere giremez,
et reyonlarına hiç yaklaşamazdım, fena kokuyor, fena.............
2-sizin için üzgünüm ama arabistan ve çöl koşullarında o hayvan asla yaşayamaz
koyun bile çok zor, oralarada keçi ve deveden başka bir şey görmedim, yaşamıyor....
3-bir şeyi eğer yahudiler yasaklamışsa, onun dini olmaktan daha çok, maddi
sebeplerden olacağına da inanırım, belki kendilerinin çöllerde deve kervanları vardı vs vs
domuz bunların işlerini bozmuş olabilir, olmayabilirde.... ama domuzun suriyeden aşağıda yaşama
şansının olduğunu hiç zannetmiyorum. sanıyorum domuz en az masraflı hayvan zira ne bulsa yiyor.
4-dinlerden anlamam, dini yorumunu da bilemem, belki evvel yahudiler yasak etmişti sonra da
müslümanlar yasak etti, diğerleri ne etti onuda bilmem.
5-şunu da söyleyeyim, ne tavuğa fraklı papyonlu uşaklar yemek servisi yapıyor (kendi mokunu bile yiyen bir hayvandır) ne de büyük baş hayvanlar, imam nikahı kıyıyor, eğer çiftlik sahibi özellikle ayırmıyorsa
bir boğayı salıyor sürünün arasına, ebesini bebesini tak tak tak.......
devamını gör...
domuzun mezopotamya gibi sıcak coğrafyalarda yetiştirilmesi külfetli ve masraflı olduğundan halkın bu besine ulaşması yasaklanmıştır. az sayıda üretilenleri sadece efendiler yiyebilsin diye kölelere yasaklanmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"domuz eti yasağının kökeni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim