daha yaygın adı "liar's dice" olan ve zarla oynanan bir grup oyunu.

bilenler, karayip korsanları serisinin ikinci filminden bu oyunu hatırlayacaklardır.

standart kurallar şöyledir:
adam başı 5 adet 6'lık zarla oynanmaktadır. oyuncuların sırası soldan sağa doğru dönmektedir.

turun başında herkes elindeki 5 zarı diğerlerine göstermeden kapalı bir şekilde atar. oyunu başlatacak kişi, kendi elindeki zarlara bakarak masanın tamamındaki zarların kaç tanesinin hangi sayı geldiği hakkında tahminde bulunur ve zarlarını göstermeden bunu söyler. sıra bir sonraki oyuncuya geçer. sıradaki oyuncunun iki seçeneği vardır; ya bir önceki oyuncunun tahminine "yalancı" diyerek itiraz eder ya da kendisi de bir tahminde bulunur.

tahminde bulunacaksa bunu bir kural doğrultusunda yapmalıdır; bir önceki tahmini yükseltmek zorundadır. yani ya bir önceki tahmindeki zar adedini sabit tutup zar çeşidini yükseltecek, ya da zar çeşidini sabit tutup adedini yükseltecektir. pas deme hakkı yoktur.

eğer yalancı diyerek itiraz ederse, kendisi de dahil masadaki herkes elini açar ve masadaki zarların tamamına bakılır. bir önceki oyuncunun tahmin ettiği kadar ya da daha fazla sayıda söylediği çeşit zar gelmiş ise, ona yalancı diyerek itiraz eden oyuncu yalancı olmuş olur ve elinden bir tane zarı kalıcı olarak çıkartır. tüm zarlar açıldığında itiraz eden taraf haklı ise ve bir önceki oyuncunun tahmini yanlış çıkmış ise, tahminde bulunan oyuncu elinden kalıcı olarak bir zar çıkartır. tur biter.

bir sonraki tür, bir önceki tur haklı olan oyuncunun tahminde bulunması ile başlar.

çıkarta çıkarta elinde hiç zarı kalmayan, oyundan çıkar ve kaybeder, en son elinde zar kalan kişi kimse, oyunu o kazanır.

şimdi örnek bir senaryo ile oyunun kurallarını somutlaştıralım;

4 kişiyiz ve kişi başı 5'er zarimiz var. isimlerimiz a,b,c,d olsun. oyun başladı ve zarlar kapalı şekilde atıldı.

a kişisi, elindeki zarlara bakar.
1 tane 2
3 tane 4
1 tane 5
gelmiştir.

a kişisi "masada toplamda 20 tane zar olsa, bende zaten 3 tane 4 var, diğerlerinde de en az birer tane 4 olsa, en az 6 tane dört vardır, hadi işimiz garanti olsun, onun da bir eksiğini söyleyeyim." diye düşünür.

"5 tane 4" der.

b kişisinin ise elinde
2 tane 1
3 tane 6
vardır.

b'nin sırası geldiğinde, o da tahminde bulunur. ya zar adedini sabit tutup çeşidi yükseltecek ya da çeşidi sabit tutup adedi yükselteceği için en az;

5 tane 5
5 tane 6
ya da
6 tane 1
6 tane 2
6 tane 3
6 tane 4
6 tane 5
6 tane 6

diyebilir. isterse 6 tane üzerinde, 7 tane, 8 tane diye tahminde de bulunabilir ama sayı arttıkça risk de artar.

b kişisi elindeki 3 tane 6 gelen zara güvenerek "6 tane 6" tahmininde bulunur.

c kişisi bu tahmini "7 tane 6" diyerek arttırır.

d kişisi ise "masada toplam 20 adet zar varsa, bu iddiaya göre, her üç tanesinden biri 6 olmalı, bu çok düşük bir ihtimal." diyerek itiraz eder ve c kişisine "yalancı" der.

eller açıldığında masadan toplamda 6 tane 6 çıkar. bu demektir ki, 7 tane 6 yoktur. böylelikle c kaybeder, elindeki zarlardan birini çıkartır ve zarları artık 4 tanedir.

itiraz eden oyuncu haklı olduğu için, bu turda ilk tahmini o yapar. haliyle bir sonraki tur d kişisinin yapacağı tahminle başlar.

böylece masada tek bir kişi dışında kimsede zar kalmayana kadar oyun devam eder.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fool's poker" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim