tinin fenomenolojisi, mantık felsefesi, hukuk felsefesi, din felsefesi kitapları olan alman idealist filozoftur.
hegel'e göre birey özgür olmalı, öznelliğini idrak etmeli. öznellik verilidir.
tin duyusal kesinlik ile başlar, algıya yükselir. algı duyuyu içerir. algı duyudan bilgi edinir, yenisi eskisinden çıkar, eskisi yenide devam eder, algıda renk ve şekil var ama sayı yoktur, şeyin kavramını edinen algı bilinç aşamasına yükselir. bilinç geçmişten kopmaz, geçmişten gelerek yeniden oluşur, nesne kavramı-duyu-algı bilinçte vardır. bilinç kendine bakabilir, doğaya ait kavramları taşır, tarihi mirası kullanır ve öz bilinç olur; ahlakın ve estetiğin, doğru ile yanlışın idrakı eklenince akıl seviyesine çıkılır. öz bilinçte nesnellikle zıt öznellik yaratılır. öz bilinçte kavram yok, bilgi var, yargı yok, farkındalık vardır. akılda kavram var, yargı var, doğru-yanlış muhakemesi var, ahlak var, estetik var. akil henüz teoriktir. özne kendisini teorik olarak kurar, akıl pratikleşmek ister. tin kavramı aklı pratikleştirir. tin insandaki tanrısallıktır. nesne karşısında teorik özgürlük akılla, pratik özgürlük tin ile gerçekleşir. tin ile özne din, kültür, sanat, insanlık tarihi ile pratik olarak kendini gerçekleştirir. tin mutlak birliğe gider. insanlık tarihinden yola çıkarak kendisini inşa eden ve ona varis olan kimse insandır. teorik ve pratik bilgi ile sentez yapılır ve mutlak bilgi ile insan olunur, bütün varlığa tanrısal bakışla bakar, kendi çağının bireyi olur, kendisini başkasıyla ilişkilendirerek görür, varlıktaki her şeyle akraba olur, kendisini varlığın öznesi olarak kavrar, mantığa taşınır. tinin fenomenolojisi bizi varlıktan mutlak bigiye taşır, tüm varlığın öznesi olarak kendimizi kavrarız, bilincimiz varlığa denk gelir, cosmosun ögesi oluruz, tanrısal bakışa sahip birey varlığı bilmeye başlar ve varlığa bütüncül bakarak kavram elde eder, insanlığın temsilcisi olur. kendini diğeri dolayısıyla kuran kimse varlığın öznesi olur, mutlak bilgiye ulaşır; diğeri olur, diğerinden farklı olur ve onu aşar. öznellik ve nesnellik hem düalisttir hem de beraberdir, kendisi icin olan başkaları içindir de. birey kendi sınırlarına kapanmaz. var olmak kendini başkasıyla paylaşmaktır. teorik özne pratik özneyle birleşip mutlaklığa ulaşır, değişen değiştirmeye başlar. tanrısal olanı kendinde gerçekleştiren özgür olur; artık varlık, hiçlik ve niteliklerle ilgilenebilir.
devamını gör...
" akılda kavram var, yargı var, doğru-yanlış muhakemesi var, ahlak var, estetik var."

buradan yola çıkarak, doğru yanlış muhakemesi yapmayanlara, 'akılsız' demenin doğru olduğunu düşündüğüm durum.
devamını gör...
(bkz: kadın hakları) konusunda döneminin tabiri caizse günümüzün yobazları gibi düşünmüş ve şimdilerde torunlarının utançta yanaklarını kızartacak birkaç bakla atmıştır ortaya...
hegel dedemizin dediğine göre, erkekler ile kadınlar arası fark hayvanla bitki arası farka benzermiş. kadın yönetimdeyse, devlet tehlikedeymiş. bu düşüncelerini, kadınların genel isteğe değil, rastlantısal eğilim ve görüşlere göre davranarak karar vermesine bağlar. demeye çalıştığı, kadın hayal eder, yaşar, tecrübe eder ve bu şekilde öğrenir. ama erkek devlet yönetimdeyse tehlike yoktur. sebebi erkeğin var oldupu konuma gelmek için eğitildiği bilgileri fener misali, yolunu aydınlatmak için kullanabilmesiymiş. yani erkek düşünür, tartar, biçer ve kendisine ait olmayan tecrübeleri de karşılaştırır, düşünce yoluyla sonuç çıkarırmış.
yani anladığım kadarıyla, kadının mantığı yok, varsa da kullanamıyor, demek istemiş. hegel, hegel...
devamını gör...
alman filozof'tur.bilincin ve dışsal nesnenin bir birlik olduğunu düşünmekteydi. ve bu etmenlerin hiçbirisi bağımsız olarak varolmamaktaydılar. onun için, akıl ve doğa bölünmez bir bütünün iki soyutlamasından başka bir şey değildi. böylece, dünyada her yanda var olan mutlak bir fikrin açınımı ve tezahür'ü olmaktaydı.
devamını gör...
“...felsefenin soluk rengi solgun zemine vurduğu zaman, hayatın tezahürü ihtiyarlık günlerini tamamlıyor demektir. felsefenin soluk rengi ile o gençleştirilemez, sadece bilinebilir.
minerva’nın baykuşu yalnız alacakaranlıkta uçar.”
-hegel, hukuk felsefesi
kendi nickime de konu olan minerva’nın baykuşu metaforunun sahibi. bir olaya dair salt gerçeğin, hakikatin, ancak o olay sona erdikten sonra görülebileceğini anlatır. hegel yaşamın nihai amacının insanlık yok olmadan biraz öncesinde anlaşılacağını da söyler.
devamını gör...
'zekasını beğendiğin birisinin görüntüsünü merak etme. zekasını kullanmayan birinin ise görüntüsünden etkilenme.' demiş, yerinde bir tespit yaparak gönülleri fethetmiş bir filozoftur kendileri..

'sonsuzluğu düşünürken kendimizi yokluğu düşünürken bulduğumuzu, yokluğu düşünürken de sonunda sonsuzluğu düşünür hale geldiğimizi' söyleyende yine bu amcamızdır.

stuttgart'ta dünyaya gelmiş, tübingen'de ilahiyat okumuş, bern ve frankfurt'ta felsefe öğretmenliğine başlamış, 1805 yılında jena üniversitesinde profesör olmuştur.

kendisini taktir eden francis herbert bradley*, jean paul sartre* ve karl marx* gibi düşünürler ve belden alta vurmak dahilinde kendisini eleştiren soren aabye kierkegaard*, arthur schopenhauer*, friedrich wilhelm nietzsche*, martin heidegger* ve friedrich schelling* gibi farklı düşünürler üzerinde geniş bir etki oluşturarak yaşadığı çağın bilim ve felsefesini büyük ölçüde etkilemiştir.

başlangıçta friedrich schelling'in öznel idealizm* felsefesine inanmış olsa da, sonradan kendine diyalektik mantık felsefe sistemini kurup onun savunmasını yapmaya başlamıştır.

phänomenologie des geistes isimli kitabında oluşturduğu diyalektik mantık sistemini anlatmıştır. immanuel kant'ın felsefesine inanmakla birlikte onun fikirlerini yetersiz bulmuş, kant'ın aksine insanların her şeyi öğrenebileceklerini savunmuştur. kant belirsizliği yenme gayreti içerisinde belirsiz kalmıştır fakat hegel daha nettir 'yazılmamış düşünce düşünülmemiş sayılır' demiştir.

hegel’e aklın azmanı denseymiş daha doğru olurmuş. ruhtan bu kadar söz edip de bu kadar kesin bir şekilde aklın soğukluğunu temsil etmek her filozofun harcı değildir. hegel'in felsefesi ağır ve sağlam bir hukuki felsefedir. işin özünde hegel felsefenin hukukçusudur..
devamını gör...
bir sağcı olarak dini,prusya devletini ve mevcut düzeni savunmuştur.
devamını gör...
felsefesiyle ilgili ortamlarda satılacak kelimelerin tez-antitez-sentez ve diyalektik olduğu filozof.
devamını gör...
doğayı anlamlandırmaya çabalarken çizdiği şablondan faydalandığım filozof. üzerime hiçbir “izm”in yapışmasını istemesem ve bundan kor ateşi tutmaktan kaçınır gibi kaçsam da “hegelci” olarak yaftalanmakta -en azından şu an için- bir beis görmüyorum.
devamını gör...
diyalektiği ortaya koyan filozoftur. (tez - antitez - sentez)

celal şengör kendisi hakkında pek hoş şeyler söylememiştir.
devamını gör...
sürekli başkalarının oturduğu masaya oturmayın
muhtemelen kalktıktan sonra konuşulan siz olursunuz, diyen abi.
devamını gör...
çevirilere her daim mesafeli olan şahsımın felsefe alanındaki okumalarda özellikle özgün dilinde olana yönelmesinin temel sebebidir; başka hiç bir dilde hegel gerçekliğinin doğrudan aktarılabildiğini görmedim.
devamını gör...
sonu olan varlıklara karşı çok müşkülpesent bir tutumda olan insanlar asla hakikate ulaşamazlar ve soyut kavramlarla o kadar fazla oyalanırlar ki sonunda ışıkları sönüp gider. demiş. madde demiş daha ağır. manayı kovalarken karanlığında kaybolursun da demiş. hegelin felsefesi hiç tarzım değil. kendini tamamlama ihtiyacı duyuyor. like me z kuşağı gibi. bir onay arıyor. bazen alıntılıyorum. yobazlar ve sağcılar bir ışık bulur diye. bazen.
devamını gör...
dialektik anlayışı aşağıdaki gibi olan filozof;

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
imzasının uzunluğunu merak ettiğim filozof.
parafı bile bizim imzamız kadardır diye düşünüyorum.
devamını gör...
hegel

1770-1831 yılları arasında yaşamış alman filozof.

mantıkçı bir tutum sergilemiş, ölüm hem ortadan kaldırmadır, hem yeniden doğuşu sağlayan koşuldur demiştir.

sonraki kuşak filozofları derinden etkilemiş, 61 yaşında ölmüştür.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

zekasını beğendiğin birisinin görüntüsünü merak etme. zekasını kullanmayan birinin ise görüntüsünden etkilenme.
devamını gör...
aga sabah sabah ne hegeli ya
devamını gör...
bir çırpıda anlaşılabilecek bir fikozof değildir.

ilk okuduğumda lanet olsun dostum modundaydım. açıkçası hoca ne anlattı ise ezberleyip geçmiştim.

bir dönem sonra tarih felsefesindeki görüşleri beni çok etkiledi, lakin varlık alanındaki görüşlerine saydırmaya devam ettim.
ara ara açıp okuduğumda beni etkiliyor ve hayran kalıyorum. bu adam döneminde sürekli suçlanan ve anlaşılmayan biri. zeki insanların sürekli yalnız kaldığı bir dünyada hegel'i her kesim tarafından dışlanması gayet normal.

bugünlerde felsefe tarihinde tekrar onu okuduğumda birkez daha hayran kaldım. bu sefer sanat ve siyaset felsefesine. ve bu adam ateizmle suçlamasına rağmen bu iki felsefe dalının merkezinde tanrı yer alıyor. filozoflara ya da biraz farklı düşünen insanı toplum dışına itmek için ateistlik suçlaması uydurulduğunu düşünüyorum. hem sağcı, hem solcu, hem teist, hem de ateist olamaz bir insan. şu an okuduğum kaynak bir ateist gözüyle yazılmış fakat oradaki nüanslar çok açık.


sanırım bazı şeyleri mecbur kalmadan not kaygısı olmadan ilgilenmek ondan alacağımız hazzı etkiliyor.
devamını gör...
arkadaşlar, alman dilini çok çok iyi bilmiyorsanız bilhassa “hegel” hakkında atıp tutmamanızı öneririm.
vikipedi’den, onedio’dan hegel’e ait olduğu iddia edilen veya gerçekten ona ait olan üç beş tane cümleyi buraya aktarıp “aforizma” diye paylaşmak “hegel’in düşünceleri” hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenlerin önünü kesecektir. bu yazıyı ileride detaylandıracağım.
devamını gör...
1770-1831 yılları arasında yaşamış alman filozof.

mantıkçı bir tutum sergilemiş, 
ölüm hem ortadan kaldırmadır, hem yeniden doğuşu sağlayan koşuldur
demiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


başa gelen olup biter ve bu hüküm karşısında insan kendini taş gibi katılaştırır ve hep böyle kalmak ister.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"georg wilhelm friedrich hegel" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim