hasan paşa hanı, diyarbakır'da ulu camii'nin doğu girişinin karşısında, gazi caddesi'nin üzerinde yer alan tarihî han. hanın iki kitabesinden öğrenildiğine göre, diyarbakır'ın osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan sokollu mehmet paşa'nın oğlu vezirzade hasan paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılmıştır.

diyarbakır valilerinden vezirzade hasan paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında inşa etti­rilmiş olan bu han tarih boyunca diyarbakır'ı ziyaret eden seyyahların da hemen dikkatini çekmiş ve han hakkın­da seyyahlar önemli bilgiler vermişlerdir.

1612 yılında diyarbakır'ı ziyaret eden leh simeon, şehre geldiği zaman indiği hasan paşa hanı'nı şu şekilde tasvir etmiştir:

“...muazzam kârgir bir bina olan bu hanın 500 beygiri barındırabilecek yer altında iki ahırı, renga­renk demir parmaklıklarla çevrilmiş çok güzel ha­vuzu, üç kat üzerine birçok kârgir odaları vardı...”

yine daha sonraki tarihlerde diyarbakır'a gelen evliya çelebi, gugios inciciyan ve james silk buckingham hasan paşa han'ından önemle bahsetmişler­dir. bunlardan buckingam'ın 1815 yılı için verdiği bilgiler arasında hububat piyasasının burada toplan­dığı hakkındaki kaydı, 19. yüzyılda da bu hanın büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

hasan paşa hanı'nın 19. yüzyılın ilk yarısında da diyarbakır'ın en önemli hanlarından birisi olduğu görülmektedir. 3 ekim 1792 tarihinde diyarbakır va­lilerinden abdi paşa'nın kethüdası nuh beğ zimme­tinde olan 54.000 kuruşu ödemediğinden bütün mal­ları bu handa hıfz edilmiştir. 25 aralık 1802 tarih­li bir fermandan, diyarbakır'da eceliyle vefat eden di­yarbakır valisi zühtü ismail paşa'nın eşyalarının yine hasan paşa hanı'nda toplandığı anlaşılmaktadır. 5 ağustos 1843 tarihli bir arzda da muhtemelen 1833 yılında diyarbakır'da vuku bulan yangın esnasında fransız rahiplerinden birinin eşyalarının kurtarılarak burada saklandığı görülmektedir. bütün bu belge­ler, hasan paşa hanı'nın incelenen dönemdeki öne­mini ortaya koyduğu gibi diyarbakır'a dışarıdan gelip bu handa vefat eden tüccarların tereke kayıtları da hasan paşa hanı'nın önemli bir tüccar hanı olduğu­nu göstermektedir.

temmuz 1724 tarihli bir hüccetten şehit mehmed paşa evkafından olduğu tespit edilen hanın, 19. yüzyılda yan hasılatının rağibiyye medresesi'ne ait olduğu görülmektedir. diyarbakır ulemasın­dan küçük ahmed ve hacı mehmed ragıb efendi 1840 tarihli arzlarında, söz konusu hanın yan hası­latının rağibiyye medresesi'ne ait olduğunu ancak 1833 yılından beri askere kışla ittihaz edildiğini be­lirterek, 7 senelik icarın yarısı olan 3.000 kuruşun ödenmesini ve hanın askerden tahliyesini istemişler­dir. bununla birlikte 11 nisan 1842 ve 7 eylül 1842 tarihli vilayet masraf defterinden anlaşıldığı üzere, hasan paşa hanı'ndaki askerler buradan tahli­ye edilmemiş ve ikamet etmeye devam etmişlerdir. ancak söz konusu defterlerden 6 ay için 400 kuruş olmak üzere hanın icarının ödendiği anlaşılmaktadır.

hasan paşa hanı’nın en çok dikkat çeken yerlerinin başında batı cephesi gelmektedir. üzerinde kare bir çerçeve içerisine alınmış olan kufi yazılı batı kapısı dışarıya taşkınlık yapmamakta içeriye dönük bir eyvana benzemektedir. basık kemerli bir kapıdan geçildikten sonra beşik tonozlu bir kısma oradan da avluya çıkılmaktadır. avlunun ortasında altı sütunlu, bezemesiz bir şadırvan bulunmaktadır ve buradaki alt kat odaları sivri kemerlerle avluya açılmaktadır. buradaki revakların üzeri beşik tonozlarla örtülmüştür. altı beşik tonozlu dükkânların ikinci katından taşan iki süslü pencereyle dışarıya açılan orta kısım yapıyı tamamlamaktadır. iki renkli taş sıralarının yatay olarak cephelerde kullanılması yapıyı olduğundan da uzun göstermektedir. handa dikkat çeken diğer bir yanı da iki katın revaklarında yer alan sütunların birbiri üzerine oturmasına karşılık ikinci katta avluya doğru taşan taş konsolların yer almasıdır. hasan paşa hanı günümüzde çeşitli amaçlarla kullanıldığından özelliğini kısmen olsa yitirmiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hasan paşa hanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim