sabir toplulukları, batı göktürk devletinin güç kaybetmesiyle birlikte bölgede hakimiyet kurarak hazar devletini kurdular. hazar devleti, hz osman'ın islam ordularının fetihlerini durdurarak islam orduları ile savaşan ilk türk devleti olmuş ve islamiyet’in kafkaslara ulaşmasının önünü kapatmıştır. hazarlar 657 yılında göktürk imparatorluğu'nun yıkılmasının ardından göktürk’lerin batısında kalan türk topluluklarını da kendi sınırlarına katarak, karadeniz’in kuzeyi ile hazar denizi arasında kalan bölgenin hakimi olmuşlardır.

hazar devleti, museviliğin karay mezhebini benimseyerek, museviliği benimseyen tek-ilk türk devleti olmuş ve diğer dinlere oldukça hoşgörülü davranmışlardır. bizans ve slavlar ile yapılan savaşta zayıflayan devlet derebeyliğe dönüşmüş, 1030 yılında peçenekler derebeyliklerini yıkınca hazar devleti tamamen yıkılmıştır.
devamını gör...
merhabalar sevgili yazarlar.

şimdi yazacağım şeylerin bazıları belki üstteki arkadaşlarım tarafından yazılmış olabilir lakin ben bu tanımımda özellikle benim gibi yükseköğretim kurumları sınavı'na girecek olan arkadaşlarıma yönelik, fazla detay içermeyen bilgiler paylaşmak istiyorum. bilgileri çeşitli kaynaklardan topladığım için kaynak olarak ''tarih notlarım'' yazacağım.

sabarların devamı olarak bilinen hazarlar, önceleri karadeniz’in kuzeyi ile kafkaslar arasında 1. göktürk devleti’ne bağlı olarak yaşamışlardır.

bu devletin yıkılmasıyla 630 yılında hazar kağanlığı’nı kurmuşlardır.

göktürkler ile aynı soydan gelmektedirler.

bizans, sasani ve araplarla ilişkiler kurmuşlar; bizans- sasani savaşlarında bizans devleti’ni destekleyerek sasani devleti’nin zayıflamasında ve yıkılmasında etkili olmuşlardır.

üçüncü halife hz. osman dönemi’nde araplarlarla savaşmışlar ve arapları yenilgiye uğratmışlardır. arapları yenilgiye uğratmalarrı sonucu islamiyet’in kafkasya bölgesinde yayılmasını engellemişlerdir.

işlek ticaret bölgelerinin merkezlerinde yer almaları hazarların ekonomik ve siyasi açıdan güçlenmesini sağlamıştır.

diğer dinlere mensup insanlar ile kurdukları ilişkiler sonucu ülkelerinde hristiyanlık, museveilik ve islamiyet dinleri yayılan hazarlar; musevilik dinini benimseyen ilk türk devleti olma özelliine sahiptirler.

dinlere karşı oldukça hoşgörülüdürler hatta halkın farklı dinlere bağlı insanları arasındaki davalara iki müslüman, iki musevi, iki hristiyan ve bir şamanist’ten oluşan yedi kişilik hakimler kurulu bakmıştır.

oldukça güçlü orduya sahip olduklarından dolayı 7. ve 9. yüzyıllar arasında bulundukları bölgede huzuru, barışı ve güvenliği sağladıkları için bu dönem ‘’hazar barış çağı’’ olarak adlandırılmıştır.

rusların devlet teşkilatlanmalarında ve ordu teşkilatlanmalarında etkili olmuşlardır.

10. yüzyılda peçenek akınlarıyla zayıflamışlar ve rus knezliği tarafından yıkılmışlardır.

edit: ayrıca hazarlar, ordularında paralı asker bulunduran ilk türk devletidir.


edit: sayın is düşüm'ün uyarısı üzerine "diğer dinlerle kurdukları ilişkiler" ifadesi değiştirildi.
devamını gör...
zamanında bizans'ı iyi koruyup kollayıp arap-islam ordularının doğu avrupa'ya ilerlemesini engellemiştir. museviliği kabul eden tek türk devletidir. doğu avrupa tarihinin önemli devletlerinden birisidir. (bkz: hazarlar) (bkz: hazar imparatorluğu)
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel hazar devleti'nin bayrağı
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hazar devleti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim