jackass dave england:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
halvetica diye okudum. kültürsüz müyüm yoksa ruhum mu bozulmuş bilemedim. üzgünüm sözlük, çok üzgünüm
devamını gör...
oldukça popüler olan sans-serif bir yazıtipidir. özellikle reklam metinlerinde, mesajın açık ve etkili şekilde verilebilmesini sağlayan temiz bir font olması ile pek çok tasarımcının güvenli alanını oluşturur. ayrıca 2007 yılında yapılmış, tipografi ve grafik tasarım hakkındaki bir belgesel filmin adıdır. görsel kültür ve tasarımla ilgilenen herkesin izlemesi gerektiğini düşünürüm.

(ayrıca yazı fontu diye bir şey yoktur.)
devamını gör...
helva ismiyle türkçeleştirildiğini gördü bu gözler.
sene 1914 sokullu mehmet paşa, orhan gazi, osman gazi....
devamını gör...
isveçce: isviçreli.

aynı zamanda 1957 yılında isviçre'de tasarlanan yazı fontu.
devamını gör...
neue olan hali benim doküman ve rapor hazırlarken kullandığım fonttur.

büyük başlıklar 22, alt başlıklar 16 ve yazılar 12 punto…
devamını gör...
olabilecek en düz en sakin hatta en popüler yazı fontudur. girdiği metinleri güzel yapar.
devamını gör...
1957 yılında isviçreli tipografi tasarımcıları max miedinger ve eduard hoffmann tarafından tasarlanmış fontun adıdır. adını latince "helvetia" kelimesinden alır ki anlamı "isviçre"dir. "helvetica" kelimesi ise "isviçreli" anlamına gelir. helvetica için belirlenen ilk isim aslında o dönem miedinger-hoffmann ikilisinin şirketinin adını da içeren "neue haas grotesk"tir. akzidenz grotesk'e benzetilir ki zaten helvetica'nın çıkış amaçlarından biri akzidenz grotesk ile rekabet etmektir. ibm'nin yazıcı diye tabir ettiğimiz "printer" cihazlarını geliştirmesinden sonra bu konuda da özel rekabete giren apple ve microsoft, helvetica'nın kullanım hakları için bir süre savaş vermişlerdir. helvetica'nın kullanım haklarını apple kazanmış, microsoft da apple'den geri kalmamak için 1982'de helvetica'ya çok benzeyen arial'i windows işletim sistemine eklemiştir. "helvetica neue" isminde sonradan üretilmiş harika* bir versiyonu daha vardır. küçük l (lüleburgaz'ın ilk harfi) ve büyük ı'yı (ısparta'nın ilk harfi) yanyana okumak, eğer bilmediğiniz bir dilde birşeyler okumaya çalışıyorsanız özel zahmet gerektirir. çünkü örneğin "ıllustator" yazarken ilk üç harf birbirinin aynı tek sütundan oluşmaktadır ve bu da harflerin ayırt edilebilmesini zorlaştırmaktadır. bunun dışında helvetica ile ilgili en güncel tartışma konusu, gary hustwit yapımı "helvetica" belgesinde de görülebileceği üzere tasarımcıların fontu harfler arasındaki boşluğun (tracking) geniş ya da dar tutulması gerektiği konusundaki fikir ayrılığıdır. şahsen güçlü, ciddi, kurumsal bir iş yapıyorsam helvetica bold veya helvetica black'i dar boşluklarla kullanırken; daha gayrı ciddi, gayri resmi, öğrenci projesi gibi işlerde helvetica regular veya helvetica roman'ı daha geniş aralıklarla kullandığım olmuştur*. yani o tartışmaya taraf değilim. helvetica'nın bugün satış hakları linotype'de bulunmaktadır ve "light, roman, bold, black" kalınlık seçenekleri ile italik (oblique), köşeleri yuvarlatılmış (rounded), sıkıştırılmış (narrow, condensed), "textbook" ve "fractions" varyasyonlarıyla her biri satın alınabilmektedir.

edit büdüt: yazım hatası
devamını gör...
confederatio helvetica ch bir nevide isviçredir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"helvetica" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim