osmanlı büyüdükçe merkez ve taşrada kendine bağlı ve sadık idarecilere ihtiyaç duyuyordu. bu sebeple özellikle yıldırım beyazıt döneminde yetiştirilmeye başlanmıştır. iç oğlanları devlet yapısını anlamak, görev sorumluluk tehlikeler karşında uyanık olmaları sarayın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte oluncaya kadar yetiştiriliyorlardı. her odada bir sorumluk alanları vardı ve öğrenim görüyorlardı
örneğin;
doğancı odası; padişahın avcı kuşlarına bakmakla görevlendirilecek oğlanları eğitmek içindi. padişah ava gider vurduğu kuşları taşır av iyi geçerse bahşişini alırdı.
seferli odası; ise padişahın çamaşırlarının bulundurulması yıkanması gibi hizmetleri için eğitiliyorlardı.
kiler odası; yemek yiyecek ihtiyaçları için
hazine odası; sarayın iç harcamalarının gelir ve giderini tutmak için eğitiliyorlardı.
tabiki hizmetleri bitince uzman oldukları alanda görevlendiriliyorlardı.
has oda ise; direkt padişaha hizmet edilen odaydı. padişah iki paket ciğara dediği zaman, bunlar dışarı çıkıyor ve kiler odasıyla irtibata geçiyorlardı. padişah cuma namazı çıkışında bahşiş dağıtacağım deyince hazine odasıyla irtibata geçiyorlardı. her daim padişahın yanında olan oğlanlardı.
(bkz: celep)olarak adlandırılmışlardır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iç oğlanı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim