bir mgk bildirisinde geçen ifade. ne olduğunu merak ettiğimdir. buradan


mgk bildirisinde ekonomi vurgusu yapılarak, "türkiye'nin istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği tehditler değerlendirildi." ifadelerine yer verildi.
devamını gör...
teoride düşük faiz yüksek kur ile insanları ihracata yatırım yapmaya teşvik ederek buna bağımlı bir ekonomik düzen yaratma girişimidir.çok basit açıdan şöyle açıklanabilir;
düşük faiz insanları paralarını bankada tutmak yerine yatırıma ve piyasaya likidite sağlamaya yönlendirir. yani siz faizleri düşük tutarsanız teorik olarak insanlar parayı başka şekillerde çoğaltmak isterler. o da yatırımla mümkündür.
düşük para birimi, yüksek kur oranları da ihracata teşvik eder. şöyle ki siz 2birime ürettiğiniz bir mal veya hizmeti 4birime satıyorsanız %100 karlı satış yapıyorsunuzdur. ancak siz 2tl ye ürettiğiniz bir mal veya hizmeti 4 usdye sattığınız zaman karınız inanılmaz oranlara çıkabiliyor. ihracatçı burada güçlü görünebilir. ancak teorinin bizim ekonomide işlememesinin bir çok sebebi var.
türk insanının geneli kolaycı ve tezcanlı olmuştur. o yüzden zaten dönem dönem zeki dolandırıcılar gelir, tokatlar ve gider. faiz gibi kolay para kazanma aracı varken, risk almayı çok sevmeyen genel demografik yapıya sahip toplumumuz yatırım yapmayı sevmez. hayali memurluk olan milyonlarca genç var bu ülkede. bakın en büyük hayali sabit maaş alıp yaşamak. burada gençleri suçlamıyorum.herkes hayatta kalmanın peşinde haklı olarak. o yüzden faiz ülkemizde pek bi sevilir. türkiyedeki bankacılık sektörünün dünyada en iyilerinden biri olmasının bir sürü sebebi olmalı, değil mi?
ihracat'ı teşvik etmek her zaman iyidir, türkiye çok iyi bir ihracat ülkesi olabilir, hala potansiyel var ancaaaaaak.
ihracat yapan çoğu firmanın hammadde tedariği dolar veya euro ile. yani siz yüksek kurdan bu adamları teşvik ettiğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. siz yerli üreticiyi ihracata veya iç piyasaya çalışsın farketmez desteklemezseniz siz milyarlarca dolar ihracat yapsanız bile aslında yurtdışının fason üreticisi olmaktan öteye gidemezsiniz. yerli üretici mutsuz olursa, kendi fiyatını bile dolara endekslerse sizin ihracatınız artsa ne yazar? 2 ay önce yaptığım ihracatın parası bugün geldiği için gönderilen tarih ile gelen tarih arasındaki kur farkı nedeniyle kambiyo vergisi kesen bir devlet var arada.
iç ekonominiz sağlam olursa hiç bir dış güç size laf geçiremez. borç alan emir alır. yerli üreticiyi perişan ettikten sonra isterseniz herşeyinizi ihraç edin, avrupalıdan alıp avrupalıya geri verirsiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ihracat odaklı ekonomi politikası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim