1.
uykusuzluk hastalığı.
devamını gör...
2.
bunun filmi de vardır. norveç olanı iyidir ama al paçino falan da olsa amerikan versiyonu kötüdür.
devamını gör...
3.
genellikle uyku hastalığı olarak bilinen afrika tripanosomiyazisi sahraaltı afrika bölgesinde bulunan çeçe sinekleri tarafından bulaştırılan parazit kaynaklı bir enfeksiyondur. hastalık, ileri safhalarda merkezi sinir sistemine saldırarak ağır nörolojik hasara neden olduğu gibi tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir.
devamını gör...
4.
uyku hastalığı.
devamını gör...
5.
uyku uyuyamama hali.
devamını gör...
6.
bir faithless şarkısı. bir zamanlara damgasını vurmuş insanları deliler gibi saatlerce dans ettirmiştir.
devamını gör...
7.
beşiktaş'ta bir pub. çarşının işlek noktalarından birinde olduğu için bazen çok kalabalık olsa da oturmaktan keyif aldığım bir yer ve shotları cidden güzel.
devamını gör...
8.
5 gündür başlamış hiç bjr şekilde gitmeyen allah'ın bir belası. allah belasını versin başka bir şey diyemem.
uykusuzluktan geberseniz uyuyamama halidir.
uykusuzluktan geberseniz uyuyamama halidir.
devamını gör...
9.
yukarıdaki bilgilere ek ; insomnia birkaç gece sürerse geçici, 1 hafta ile 3 hafta arasında sürerse kısa süreli, 3 haftadan fazla sürerse kronik insomnia olur.
devamını gör...
10.
(bkz: validol) kullanması muhtemel kişinin rahatsızlığıdır. allah yardımcısı olsun. zira kafayı yememişse tebriği hak ediyor.
devamını gör...
11.
üniversite döneminde sadece ödev yapıp okula gittiğim tuvalet ve yemek gibi ihtiyaçlarıma bile uzun süre vakit ayıramadığım genelde üç günde bir uyuyabilmemden kaynaklı hala kurtulamadığım rahatsızlık. normal saatlerde asla uyuyup uyanamıyorum. uykum gelse bile uykuya dalarken inanılmaz stress oluyorum. dün gece de mesela uzun süre sonra 12 gibi uyuyabildim ve gece 3te inanılmaz uykusuz olduğum halde uyandım ve tekrar uyuyamadım. 8 saat deliksiz uyuyabilmem için 3 gün uykusuz kalmam gerekiyor. uyumak çoğu insan için güzel bir eylemken benim için işkence. yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar olmasa pek sorun olmaz ama yeni uyandığımda bile uykusuzum. allah'tan psikolojimi etkilemiyor dicem de belki etkiliyor farkında değilim. ben de 12 de uyuyup 7-8 de kalkıp günü enerjik geçirebilen biri olduğumda burayı güncellerim.
devamını gör...
12.
5 yıl evvel yaşadım bu boku major depresyonla birlikte. 20 gun kadar surdu. gunde bir, bir bucuk saatlik uykuyla yasamaya calismak insanliktan cikarmisti. pis bir acısı var, o dehşeti ve kafayı yemenin kiyilarinda dolasmayi yasayacagina sucluluk icinde kıvran daha iyi.
devamını gör...
13.
yurtta eski oda arkadaşımın rahatsızlığı günde 2-3 saat uyku ile atom karınca modunda gezerdi ama çok baş ağrısı çekerdi çok imrenirdim kendisine o da övünürdü insomnia ile zamanla kan değerleriyle ilgili bir problemi çıktı ve haftalar içerisinde 17 kilo verdi.
devamını gör...
14.
devamını gör...
15.
insanın başına gelene kadar anlayamayacağı bir olaydır. başıma gelene kadar hiç uyku problemi yaşamamıştım. her yerde her an uyuyabilen biriydim. kabus gibi 2 ay geçirmiştim. 3 günde bir 3 saat ancak uyuyabiliyordum. işin kötüsü gün boyu enerjiniz sıfır oluyor odanızdan dahi dışarı çıkmak istemiyorsunuz. hala nadir de olsa yaşıyorum. kimsenin yaşamaması dileğiyle.
devamını gör...
16.
uykusuzluk hastalığı.. aynı zamanda junho isimli bir şarkıcının çok güzel şarkısı.
devamını gör...
17.
bir henry miller kitabı. (bkz: uykusuzluk)
devamını gör...
18.
insomnia, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştıran veya çok erken uyanmanıza ve tekrar uykuya dönememenize neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur. ben de yıllarca bu sorundan mustariptim. gece ne kadar uyumak isterseniz uyuyamıyorsunuz, sabah yine uykunuzu almadan uyanıyorsunuz. gerçekten çok can sıkıcı bir sorun.
insomnia ile boğuştuğunuzda uyandığınızda hala yorgun hissedebilirsiniz. insomnia (uykusuzluk) sadece enerji seviyenizi ve ruh halinizi değil, aynı zamanda sağlığınızı, iş performansınızı ve yaşam kalitenizi de bozabilir.
herkesin ihtiyaç duyduğu uyku süresi farklıdır, ancak çoğu yetişkinin gecede yedi ila sekiz saat arası uykuya ihtiyacı vardır.
bir noktada, birçok yetişkin, günler veya haftalarca süren kısa süreli (akut) uykusuzluk yaşar. bu genellikle stresin veya travmatik bir olayın sonucudur. ancak bazı insanlar bir ay veya daha uzun süren uzun süreli (kronik) uykusuzluk yaşarlar. uykusuzluk birincil sorun olabilir veya diğer tıbbi durumlar veya ilaçlarla ilişkili olabilir.
semptomlar
insomnia aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:
* geceleri uykuya dalmada güçlük
* gece uyanmak
* çok erken kalkmak
* bir gece uykusundan sonra iyi dinlenmiş hissetmemek
* gündüz yorgunluğu veya kendini uykulu hissetme
* sinirlilik, depresyon veya anksiyete
* dikkat bozukluğu, görevlere odaklanma veya hatırlamada güçlük çekme
* artan hatalar veya kazalar
* uyku konusunda devam eden endişeler
ne zaman bir doktora görünmelisiniz?
uykusuzluk gün içinde çalışmanızı zorlaştırıyorsa, uyku probleminizin nedenini ve nasıl tedavi edilebileceğini belirlemek için doktorunuza danışın. doktorunuz uyku bozukluğunuz olabileceğini düşünürse, özel testler için bir uyku merkezine sevk edilebilirsiniz.
nedenleri
uykusuzluk birincil sorun olabilir veya başka durumlarla ilişkili olabilir.
kronik uykusuzluk genellikle stresin, yaşam olaylarının veya uykuyu bozan alışkanlıkların bir sonucudur. altta yatan nedeni tedavi etmek uykusuzluğu çözebilir, ancak bazen yıllarca sürebilir.
kronik uykusuzluğun yaygın nedenleri şunlardır:
stres. iş, okul, sağlık, mali durum veya aile ile ilgili endişeler geceleri zihninizi aktif tutabilir ve uyumayı zorlaştırabilir. sevilen birinin ölümü veya hastalığı, boşanma veya işini kaybetme gibi stresli yaşam olayları veya travmalar da uykusuzluğa neden olabilir.
seyahat veya çalışma programı. sirkadiyen ritimleriniz, uyku-uyanma döngünüz, metabolizmanız ve vücut ısınız gibi şeylere rehberlik eden bir iç saat görevi görür. vücudunuzun sirkadiyen ritimlerini bozmak uykusuzluğa neden olabilir. bunun nedenleri arasında, birden fazla zaman diliminde seyahat etmekten kaynaklanan jet-lag, geç veya erken vardiyalarda çalışmak veya sık sık vardiya değiştirmek sayılabilir.
kötü uyku alışkanlıkları. kötü uyku alışkanlıkları arasında düzensiz bir uyku programı, şekerlemeler, yatmadan önce uyarıcı aktiviteler, rahatsız edici bir uyku ortamı ve yatağınızı iş için kullanmak, yemek yemek veya tv izlemek sayılabilir. yatmadan hemen önce bilgisayarlar, tv'ler, oyunlar, akıllı telefonlar veya diğer ekranlar uyku döngünüzü etkileyebilir.
akşam çok geç yemek yemek. yatmadan önce hafif bir atıştırmalık yemek sorun değildir, ancak çok fazla yemek, uzanırken fiziksel olarak rahatsız hissetmenize neden olabilir.
kronik uykusuzluk, tıbbi durumlarla veya belirli ilaçların kullanımıyla da ilişkilendirilebilir. tıbbi durumu tedavi etmek uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir, ancak uykusuzluk tıbbi durum düzeldikten sonra da devam edebilir.
uykusuzluğun diğer yaygın nedenleri şunları içerir:
ruh sağlığı bozuklukları. travma sonrası stres bozukluğu gibi anksiyete bozuklukları uykunuzu bozabilir. çok erken uyanmak bir depresyon belirtisi olabilir. uykusuzluk genellikle diğer ruh sağlığı bozukluklarında da ortaya çıkar.
ilaçlar. bazı antidepresanlar ve astım veya tansiyon ilaçları gibi birçok reçeteli ilaç uykuyu etkileyebilir. bazı ağrı kesici ilaçlar, alerji ve soğuk algınlığı ilaçları ve kilo verme ürünleri gibi reçetesiz satılan birçok ilaç, kafein ve uykuyu bozabilecek diğer uyarıcılar içerir.
tıbbi durumlar. uykusuzlukla bağlantılı durumların örnekleri arasında kronik ağrı, kanser, diyabet, kalp hastalığı, astım, gastroözofageal reflü hastalığı (gerd), aşırı aktif tiroid, parkinson hastalığı ve alzheimer hastalığı yer alır.
uyku ile ilgili bozukluklar. uyku apnesi gece boyunca periyodik olarak nefes almayı durdurarak uykunuzu kesintiye uğratır. huzursuz bacak sendromu, bacaklarınızda hoş olmayan hislere ve bacaklarınızı hareket ettirmek için neredeyse dayanılmaz bir arzuya neden olarak uykuya dalmanızı engelleyebilir.
kafein, nikotin ve alkol. kahve, çay, kola ve diğer kafeinli içecekler uyarıcıdır. bunları öğleden sonra veya akşamları içmek geceleri uykuya dalmanıza engel olabilir. tütün ürünlerindeki nikotin, uykuyu engelleyebilecek başka bir uyarıcıdır. alkol uykuya dalmanıza yardımcı olabilir, ancak daha derin uyku aşamalarını önler ve genellikle gece yarısı uyanmanıza neden olur.
insomnia ve yaşlanma
insomnia yaşla birlikte daha yaygın hale gelir. yaşlandıkça şunları yaşayabilirsiniz:
uyku düzenindeki değişiklikler. uyku genellikle yaşlandıkça daha az dinlendirici hale gelir, bu nedenle çevrenizdeki gürültü veya diğer değişikliklerin sizi uyandırma olasılığı daha yüksektir. yaşla birlikte akşam erken saatlerde yorulur ve sabah erken kalkarsınız. ancak yaşlı insanlar genellikle gençlerle aynı miktarda uykuya ihtiyaç duyar.
aktivitedeki değişiklikler. fiziksel veya sosyal olarak daha az aktif olabilirsiniz. aktivite eksikliği, iyi bir gece uykusuna engel olabilir. ayrıca, ne kadar az aktif olursanız, gece uykunuzu etkileyebilecek günlük şekerleme yapma olasılığınız o kadar yüksek olabilir.
sağlıkta değişiklikler. artrit veya sırt problemlerinin yanı sıra depresyon veya anksiyete gibi durumlardan kaynaklanan kronik ağrı, uykuyu etkileyebilir. prostat veya mesane sorunları gibi gece idrara çıkma ihtiyacını artıran sorunlar uykuyu bozabilir. uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu yaşla birlikte daha yaygın hale gelir.
daha fazla ilaç. yaşlı insanlar tipik olarak gençlere göre daha fazla reçeteli ilaç kullanır ve bu da ilaçlarla ilişkili insomnia olasılığını artırır.
çocuklarda ve gençlerde uykusuzluk
uyku sorunları çocuklar ve gençler için de endişe verici olabilir. bununla birlikte, bazı çocuklar ve gençler uykuya dalmakta güçlük çekerler veya normal bir yatma vaktine direnirler çünkü iç saatleri daha gecikir. daha geç yatmak ve sabah geç uyumak isterler.
risk faktörleri
neredeyse herkes ara sıra uykusuz bir gece geçirir. ancak aşağıdaki durumlarda uykusuzluk riskiniz daha fazladır:
bir kadınsınızdır. adet döngüsü sırasında ve menopozda hormonal değişiklikler rol oynayabilir. menopoz sırasında gece terlemeleri ve sıcak basmaları genellikle uykuyu bozar. uykusuzluk hamilelikte de yaygındır.
60 yaşın üzerindesinizdir. uyku düzenindeki ve sağlığınızdaki değişiklikler nedeniyle, uykusuzluk yaşla birlikte artar.
zihinsel veya fiziksel sağlığınızı etkileyen birçok sorun uykunuzu bozabilir.
çok stres altındasınızdır. stresli zamanlar ve olaylar geçici uykusuzluğa neden olabilir. ve büyük veya uzun süreli stres kronik uykusuzluğa neden olabilir.
düzenli bir programınız yoktur. örneğin, işte veya seyahatte vardiya değiştirmek uyku-uyanma döngünüzü bozabilir.
komplikasyonlar
uyku, sağlığınız için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite kadar önemlidir. uyku kaybı nedeniniz ne olursa olsun, uykusuzluk sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkileyebilir. insomnia çeken insanlar, iyi uyuyanlara kıyasla daha düşük bir yaşam kalitesi bildiriyorlar.
uykusuzluk komplikasyonları şunları içerebilir:
* işte veya okulda daha düşük performans
* sürüş sırasında tepki süresinin yavaşlaması ve daha yüksek kaza riski
* depresyon, anksiyete bozukluğu veya madde bağımlılığı gibi zihinsel sağlık bozuklukları
* yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli hastalıkların veya durumların artan riski ve şiddeti
önleme
iyi uyku alışkanlıkları insomnianın önlenmesine ve sağlıklı uykunun desteklenmesine yardımcı olabilir:
* hafta sonları da dahil olmak üzere uyku saatinizi ve uyanma saatinizi günden güne tutarlı tutun.
* aktif kalın - düzenli aktivite, iyi bir gece uykusunun desteklenmesine yardımcı olur.
* uykusuzluğa katkıda bulunup bulunmadıklarını görmek için ilaçlarınızı kontrol edin.
* şekerleme yapmaktan kaçının veya sınırlandırın.
* kafein ve alkolden kaçının veya sınırlayın ve nikotin kullanmayın.
* yatmadan önce ağır yemek ve içeceklerden kaçının.
* yatak odanızı uyumak için rahat hale getirin ve sadece seks veya uyku için kullanın.
* sıcak bir banyo yapmak, kitap okumak veya hafif müzik dinlemek gibi rahatlatıcı bir uyku vakti ritüeli oluşturun.
kaynak
devamını gör...
19.
bir kez başladı mı hayatınız boyunca dönem dönem yoklar. saatin 7 olup hala uyuyamama olma sebebim. alıştım o. çocuğuna artık eskiden öfkeden demir isirirdim kendimi yumruklardim hele de sabah kalktıp s.. olup gitmeniz gereken bir işiniz varsa.
yine aynı durum. meh, uykunuz geliyor ama geberene kadar beklemek zorundasınız. bu arada gerçekten insomnia varsa youtube dan dinlendiğiniz hiç bir müziğin konuşmanın en ufak bir etkisi olmaz. öfkeniz gün içinde tehlikeli boyutlara ulaşır bu yüzden insanlardan uzak durmaya çalışın.
yine aynı durum. meh, uykunuz geliyor ama geberene kadar beklemek zorundasınız. bu arada gerçekten insomnia varsa youtube dan dinlendiğiniz hiç bir müziğin konuşmanın en ufak bir etkisi olmaz. öfkeniz gün içinde tehlikeli boyutlara ulaşır bu yüzden insanlardan uzak durmaya çalışın.
devamını gör...
20.
bir uyku sorunu. uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarını barındırır. bu soruna yakalananlar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınır.
devamını gör...