islam'da akıl önemlidir, akılsıza din, iman sorulmaz.
devamını gör...
kuran ayetleri süreki akletmeyi, derin düşünmeyi ve yalnızca kanıtların, gerçek bilginin peşinden gitmeyi emreder. hurafe inançları ve zannı yasaklar.

kuran, evrenin ve insanın yaratılışı üzerinde düşünmeyi, olaylardan ibret almayı ve aklı kullanarak doğruyu yanlıştan ayırmayı öğütler. sadece kanıtların ve doğrunun, iyiliğin peşinden gitmeyi ister.

bakara suresi, 219. ayet: "...işte böylece allah, size ayetlerini açıklıyor. umulur ki siz düşünürsünüz."
bakara suresi, 242. ayet: "işte akıllarınız ersin diye, allah size ayetlerini böylece açıklıyor."
âl-i imrân suresi, 191. ayet: "onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken allah'ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler..."
en'âm suresi, 50. ayet: "de ki: ''kör ile gören bir olur mu? hiç düşünmez misiniz?''
yunus suresi, 24. ayet: "...işte biz, düşünecek bir kavim için ayetleri böyle açıklıyoruz."
mülk suresi, 10. ayet: ve derler ki: “eğer biz dinleseydik, yahut düşünüp anlasaydık şu çılgın ateşin halkı arasında bulunmazdık!”

zümer suresi, 9. ayet: "...de ki: 'hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' şüphesiz, ancak akıl sahipleri öğüt alırlar."
fâtır suresi, 28. ayet: "...allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar."

bakara suresi, 170. ayet: "onlara, 'allah'ın indirdiğine uyun' denildiğinde, 'hayır, biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız' derler. peki ama, ataları bir şey anlamayan ve doğru yolu bulamayan kimseler olsalar da mı (onlara uyacaklar)?

ra'd suresi, 3. ayet: "yeryüzünü enine boyuna uzatan, onda sabit dağlar ve ırmaklar meydana getiren, orada her türlü bitkiden ikişer eş yaratan o'dur. geceyi de gündüzün üzerine o bürüyüp örtüyor. şüphesiz bütün bunlarda düşünen bir toplum için dersler ve ibretler vardır."

nahl suresi, 12. ayet: "o, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin hizmetinize verdi. yıldızlar da o’nun emri ile boyun eğmiştir. şüphesiz bunda aklını kullanan bir toplum için ibretler vardır."

rum suresi, 22. ayet: "göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da o’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır."

câsiye suresi, 5. ayet: "gecenin ve gündüzün peş peşe gelmesinde, allah’ın gökten rızık indirip onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltmesinde ve rüzgârları yönlendirmesinde aklını kullanan bir topluluk için nice deliller vardır."

enfâl suresi, 22. ayet: "şüphesiz, yeryüzünde yürüyen canlıların allah katında en kötüsü, (gerçeği) akletmeyen sağırlar ve dilsizlerdir."

yunus suresi, 100. ayet: "allah'ın izni olmadıkça, hiçbir kimse iman edemez. allah, azabı akıllarını (güzelce) kullanmayanların üzerine bırakır."

maide suresi, 58. ayet: "siz namaza çağırdığınız vakit onu alay ve eğlence konusu yaparlar. bu, onların akletmeyen bir topluluk olmasındandır."

a'râf suresi, 179. ayet: "andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. onların kalpleri vardır, onlarla anlamazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. işte onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da şaşkındırlar. işte onlar gafillerin ta kendileridir."

yusuf suresi, 111. ayet: "andolsun onların (geçmiş peygamberler ve ümmetlerinin) kıssalarında akıl sahipleri için büyük bir ibret vardır..."

hûd suresi, 24. ayet: "bu iki zümrenin (inananlarla inanmayanların) durumu, kör ve sağır ile gören ve işitenin durumu gibidir. bunların durumları hiç eşit olur mu? hâlâ düşünmeyecek misiniz?"

kuran'daki gerçek islam akıl dinidir:

www.kurandakidin.com/

emre1974tr.blogspot.com/
devamını gör...
çok mühim bir konu ayetleri dikkatle incelerseniz
bugün kendine müslüman diyen bazı insanların kuran'daki tarifine göre müşrik olduğunu hemen görebilirsiniz.

sonra bir ipin ucundan tutup şeyh şıh artık neyse ne söylerse tekrar edip günahsız pürüpak olacağınıza inanırsınız.
devamını gör...
akıl olacaksa din niye olsun ki? herhangi bi din için geçerli tabi dediğim. bana niyeyse ikisi çok ayrı şeyler gibi geliyor. dinler teslimiyet barındırır. kendini teslim eden insan da aklını kullanacaksa niye teslim olup görünmeyen bir şeyden medet umsun? yeterince aklını kullanamadığından mı yoksa ... bilemiyorum. akıllı başlı insan zaten iyi ve kötüyü, yapması ve yapmaması gereken şeyi bilir "akıl eder" kimseye kulluk etmesine gereği olmaz. hobi olarak gene kulluk etsin tabi herkesin inancı kendine ama akıl ve din ikisi zıt şeyler bence. kuranda bahsedilen aklın kullanılma biçimi allaha karşı olan bir şey. "oku" demiş zaten kimse fazladan ve söylenmeyenden başka bişi düşülmesini istemiyor. aklını kullan derken "bize bak oku ve inan" anlamında bahsediyolar. orada bile bir buyurma var ne kadar da yapay. yoksa kimse(ayet) gerçek anlamda aklını kullan demiyor. sen aklını mümkün olduğunca az kullan diye bilale anlatır gibi her şeyi senin yerine yazmışlar zaten. ne aklı basbayağı manipülasyoncunun el kitabı gibi. *
devamını gör...
bi tutam kadardır.
devamını gör...
ulan iyi güldüm.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"islam'da aklın önemi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim