emirdir. islamın ilk emridir. "oku yaradan rabbinin adıyla oku" burda erkekler okuyun gibi bir ibare geçiyor mu geçmiyor.
“de ki: hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”

zümer sûresi (39), 9

“allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”
mücâdele sûresi (58), 11

“allah’tan kulları içinde ancak ilim sahibi olanlar korkar.”

fâtır sûresi (35), 28

“yalnız şu iki kimseye gıbta edilir:

allah’ın kendisine ihsân ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse;

allah’ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimse.”

buhârî, ilim 15, zekât 5, ahkâm 3, i’tisâm 13, tevhîd 45; müslim, müsâfirîn 268. ayrıca bk. tirmizî, birr 24; ibni mâce, zühd 2


cahiillik islamda büyük günahlardandır ilim öğrenmek herekese farzdır. bu ülkeyi geliştirmek bilimi artırmak için herkese ihtiyacımız var yok öyle ilim bize farz kılınmadı deyip yan gelip yatmak.

“kadınlara cuma, cihad ve cenaze hariç erkeklere farz kılınan her şey farz kılınmıştır.” (abdürrezzak, 5/298) temel prensibini islam’ın okumaya verdiği önemi hatırlayarak okursak ve efendimizin hür bir kadını değil de özellikle cariye bir hanım için söylediği ve doğal olarak “ cariye bir kadının eğitimine bile bu önem veriliyorsa, eğitim hür kadınlar için tabii ki çok daha fazla önemlidir.” kuralını rahatlıkla çıkarabildiğimiz, “bir insanın cariyesi olur, ona güzel bir tahsil ve eğitim verir, sonra da onu azad ederse, allah onu iki katıyla mükâfatlandırır.” (buhari, cihad, 145) hadisini aktararak konumuza başlayalım.

bir gün medine’nin kadınları gelerek şöyle demişlerdi: “ey allah’ın resûlü, erkekler sizi dinleyip sizden istifade etme konusunda bizi geçtiler. bize de müstakil bir gün ayırsanız!” allah resûlü, bunun üzerine onlara bir gün verdi (buhari, ilim 36) hatta bazı rivayetlerde allah resûlü’nün “falanca hanımın evinde toplanın.” diyerek kadınlara mahsus vaazını belirli bir evde yaptığı da rivayet edilir (fethu’l bârî, 1/236) ayrıca efendimiz (sas) öğleden sonra huzuruna girilip soru sorulması için de izin veriyordu (mecmaü’z zevâid, 1/161)

allah resulünün hanımları arasında ilme düşkünlüğü ile bilinenlerin en önde geleni hazreti aişe annemizdir. o “bilmediği bir konuyu duyduğunda, onu iyice anlayıncaya kadar sormaya devam ederdi.” (buhari, ilim, 36) ebu musa el eşari anlatıyor: “allah resulü’nün arkadaşları olarak ne zaman bir hâdisi anlamada problem yaşasak, hemen âişe’ye sorardık. kendisi bize o konuda mutlaka bir bilgi sunardı.” (tirmizi, menakıb, 62) hatta bazı yanlış anlaşılan veya eksik rivayet edilen hadisleri, hazreti aişe validemiz tamamlamış ve bizi yanlış anlamalardan kurtarmıştır. (zerkeyî, el-icabe, s. 103 ) kendisine miras ve tıp ile ilgili konularda dahi müracaatta bulunulurdu. (taberani, el kebir, 23/182; müstedrek, 4/11 , müsned, 6/67) mekke’nin âlimi olan ata ibni rabah, âişe validemizin ilmine olan hayranlığını şöyle ifade eder: “o, insanların en fakihi, en âlimi, görüşü en güzel olanıdır.” (müstedrek, 4/14) ayetlerin iniş sebebini en iyi bilenlerden biri olan âişe validemiz, hazreti ömer ve hazreti osman zamanında fetvalar da veriyordu. hazreti ömer ve hazreti osman sünnetle alakalı bazı sorular için hazreti âişe validemize elçiler gönderiyorlardı. (tabakat, 2/32–33)

aynı şekilde peygamber efendimiz kendisiyle evlendikten sonra, şifa adeviye’den hafsa annemize hüsn-ü hattı ve süslemeyi de öğretmesini istemişti.
devamını gör...
üsteki arkadaş sağolsun uzun uzun yazmış ama kaçırdığı bir noktanın olduğu başlıktır.
ikra dilimize oku olarak çevrile de buradaki okumak yazı okumak, okul okumak gibi bir anlam ifade etmez. en yakın anlamı istiklal marşı okumak gibi bir okumaktır. yani bildiğin aklında olanı ezberinde olanı söylemek anlamında. ingilizce karşılığı recite kelimesidir. ayetin devamında ben okuma bilmem derken ki ifade de öğrenmediğim, bilmeğim şeyi söyleyemem ki anlamındadır.
devamını gör...
ben olaya her şeyin mübah olduğu gözüyle bakarım. ancak aksi emir varsa bu yasaktır. kuran'da kadının okumaması emri mi var da bu meseleyi büyütüyoruz , anlamıyorum.

dünyaya bilmek için geldik a dostlar.
devamını gör...
bir kadının okumasını kutsal kitaplar bile yasaklayamaz/engelleyemez ki hiçbir tanrı da bunu istemez. bunlar taa 1400 sene öncesinin günümüz şartlarına ayak uyduramamış düşünceleridir.
devamını gör...
hafifçe okumalıdır.
devamını gör...
hayata bir defa geldin öğreneceksin,keşfedeceksin,bilgilerle beynini şımartacak daha da çok hevesleneceksin.okuyalim,okutalım...
devamını gör...
her müslüman dini oçıdan olsun, bilim açısından olsun ilim ehli olması gerekir.
devamını gör...
anladığım kadarıyla islam okumaya karşı değil ama erkekle kadının aynı yerde eğitim almasına karşı.
ama bu da ayetle net olarak emredilmedi diye biliyorum.

peki bu durumda neden erkek tarikat ehli, üyesi her neyse insanlar kadın doktorlara muayene oluyor ?

soğan yetiştirmiyoruz ki çocuk yetiştiriyoruz. okutmayıp da ne yapalım? ne olduğu belirsiz bir adamın insafına mı bırakalım?
devamını gör...
isteyen okusun istemeyen okumasın. mevzuya bak ya.
devamını gör...
erkek ile tamamen aynıdır ve desteklenir:

www.kurandakidin.com/2011/1...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"islam'da kadının okuması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim