temelde allah'ın evreni aşkın bir yaratıcı olduğuna inanan islam dininin içerisindeki tanrı hem evreni aşkın, hem de ona içkindir diyen mezhep ve inançlardır.

bunların en ünlüleri birbirleri ile pek ilintili olmasa da tasavvufi ekol ve mezhebi anlamda ise alevi inancıdır. bu ekollerin ana felsefesi ve inançları kainattaki tüm halk edilmiş varlıkların özünde yaratıcıdan bir parça olduğudur.

ancak, tanrı bu parçadan büyük ve onu aşkın bir varlıktır. ondan gelir, ona gideriz. o hem her zerremizde tüm yaratılmışların özünde olandır hem de evreni aşkındır.

vahdet-i vücud ve meşhur en'el- hakk sözü bu yaklaşımı en güzel özetleyen ifadelerdir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"islam dinindeki panenteist ekoller" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim