1.
alaman barok müzik bestecisi.
devamını gör...
2.
benim için özel olan besteci. ruhumu onun müzikleriyle marine ettim. yazdığı eserler ve hayatı ilham vericidir.
devamını gör...
tam anlamıyla fugue sanatının kitabını yazmıştır. kontrpuan ustasıdır. en fazla beste sayısına sahip müzisyenlerdendir. klavye üzerine yoğunlaşmıştır.

madem bunu okuyorsun, saat de geç, haydi biraz kafanı dinleyecek bach müziği
devamını gör...
müziğin babası olarak kabul edilen besteci.
çocukları da onun gibi büyük birer bestekardılar.
devamını gör...
gençlik yıllarında kendisini en çok (bkz: georg böhm) etkilemiştir.
devamını gör...
alman barok dönemi bestecisidir. kendisinin ölümüyle müzikte barok dönem bitmiş, klasik dönem başlamıştır. bazı en bilinen eserleri:
brandenburg konçertoları
toccata and fugue
minuet and badinerie
air on g string
devamını gör...
brandenburg konçertosu ile sizi 1700’lü yıllara seyahate çıkaran, ave maria ile ruhunuzu okşayan, air on the g string ile anılarınızı canlandıran ve goldberg variations ile uykusuzların limanı olan kendimi bildim bileli dinlemekten bıkmadığım şahane adamdır.

her alman gibi sıkı bir kahve sever olan bach, kahve aşkını schweigt stille, plaudert nicht adlı tatlı parçasıyla dile getirmiştir. bu parça coffee cantata olarak da bilinmekte olup, sakin bir pazar günü enfes bir espresso ve şahane bir cheesecake ile tercih edilebilir. *

bazı besteleri 1970’lerde voyager uzay araçları ile uzayın derinliklerine gönderilen altın plaktaki parçalar arasında bulunup, dünya sınırlarını aşmıştır.*
devamını gör...
johann sebastian bach (1685-1750)

en önemli barok bestekârdır ve belki de tüm zamanların en önemli bestecisidir. onun dinî vokal müziği –kantatlar ve ilahi besteleri– orkestralı konçertoları ve ustalıklı org eserleri, ulvi armoniler ve birleştirilmiş melodilerle doludur ve onun müzikal hassasiyeti, dehadan ödün vermez.

yirminci yüzyılın caz ve pop bestecileri de dahil, kendinden sonra gelen neredeyse tüm bestecileri etkilemiştir.

bach, thuringia denen bir bölgenin eisenach kasabasında, 21 mart 1685 tarihinde doğdu. genç bir adam olarak, arnstadt, lübeck, mülhausen ve weimar’daki lüteriyen kiliselerde çeşitli randevular ve misafirlikler arasında gidip geldi.

bach’ın kariyerinde değişmeyen şey, insanların onun müziğini vasat, karmaşık ve tatminkârlıktan uzak bulmalarıydı.

weimar’da saray orgcusu olduğu sıralar (1708-1717), orkestra şefliğine yükseldi. 1717’de cothen’deki lüteriyen prensi leopold’un sarayına taşındı.

1720’de bach’ın ilk eşi öldü ve bugün alıştırmalarında çoğu piyanist tarafından çalışılan pek çok etüt kitabını ithaf ettiği anna magdalena isimli bir saray şarkıcısı ile evlendi. cothen’de geçirdiği zamanda, efsanevi brandenburg konçertoları ve matta azabı oratoryoları gibi ünlü kantatlarının bir kısmını üretti. 1722’de, muazzam eseri mass in b minor tamamlandıktan sadece bir yıl sonra, 1750’ye kadar yaşadığı leipzig şehri ve dört kilise için müzik direktörü oldu.
devamını gör...
barok dönemi bestecisidir. müzisyen bir aileden gelmiştir. 20 tane çocuk yapmıştır ve çocuklarının da bir kısmı müzisyen olmuştur.
devamını gör...
klasik müzik üstadıdır. ben yeterince güzel övemeyeceğim için büyüklüğünü şöyle bir alıntı ile beliticem:

bach, çağın gereklerine takılıp kalmıyor, hoşa gitme endişesi taşımıyordu. bach’ı klasik müzik tarihinin en büyük bestecileri arasına yerleştiren, kontrpuan tekniğine yatkınlığı, klavyeli çalgılardaki kıvrak doğaçlama yeteneği, italyan ve fransız müziğine duyduğu ilgi ile dini ayinlere içten bağlılığı gibi faktörler olmuştur. çocukluğundan itibaren eserlerle, müzisyenlerle ve enstrümanlarla yakın ilişki içinde olan bach, bu durumu iyi değerlendirmiş ve müzik yazma kabiliyetini geliştirmiştir. müzikal yapısının temeline köklü alman müzik geleneğini yerleştirmiş, diğer avrupa ülkelerinin müzik geleneğinden de uzak kalmamıştır. bach için 1713-1714 yılları dönüm noktası olmuştur. weimar saray orkestrası‘nın italyan müziğinin geniş repertuarıyla tanıştığı bu dönemden itibaren bach’ın eserlerinde dramatik açılışlar, berrak melodik yapılar, enerjik ve ritmik sadelik gibi italyan müziğine has özellikler görülmeye başlanmıştır. bach, kendinden önce yaşayan bestecileri özümseyip, öğrendiklerini geleceğe aktarabilmiş nadir kişilerdendir. çok sesli müziğin bugün ulaştığı noktada bach’ın büyük payı vardır.
1977’de fırlatılan voyager uzay araçlarıyla, dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması niyetiyle uzaya yollanan altın plakta yer alan parçalar arasında, bach’ın “brandenburg konçertosu” da bulunmaktadır.

devamını gör...
olur abi övelim.

t: çağrı yapan başlıktır.
devamını gör...
sevdiğimiz, saydığımız bir büyüğümüzdür.
devamını gör...
nasıl ki kainatı yaratan, yeri ve göğü sevki idare eden tek bir ilah var, müziğin de tek bir tanrısı vardır. o da johann sebastian bach'tır. müziğin peygamberleri, evliyaları vardır ama hiç biri bach'a denk değildir. orkestra şefi rengin gökmen'in dediği gibi, bach müziğin anayasasını yazan adamdır.
devamını gör...
was mir behagt, ist nur die muntre jagd (sevdiğim tek şey neşeli avdır)

bugün tam dinleme havası, başlığı açan arkadaşa minnetle.
devamını gör...
maalesef bir türlü pek de sevemediğim klasik müzik kompozitörüdür. ama akademik olarak müzikte yetkin kişiler tarafından ağırlıkla gelmiş geçmiş en iyi klasik müzik bestecisi olarak değerlendirilir. hatırladığım kadarıyla beethoven'ın da ilk üç favorisinden biriydi. ilki önce mozart idi ama sonra handel'a olan hayranlığı ağır bastı beethoven'ın. hatta "onun mezarına gidip önünde diz çökeceğim" falan bile demişti. inanılmaz methiyeler dizmişti handel için. bach'ın anlamı "dere" imiş ama beethoven bunun bir "understatement" olduğunu ima ederek, j.s. bach'ı "ozean" yani okyanusa benzetmişti. buna katılabilirim sanırım. çok engin materyaller üretmiş adam.

benim favorim ise beethoven. sonra handel gelir.

bach, tüm müziklerini tanrı için üretmiştir. öyle bir şeyler okumuştum. yani tanrı'yı memnun etmek için yapmış adam tüm bestelerini ve müziğin amacının bu olması gerektiğini söylemiş. ben bunu bilmezken de bach'ı pek tutmazdım. bunu öğrenince de "iyi ki tutmamışım" demiştim. haha. gerçi handel da krallar için müzik üretti. bu da pek hoş değil. * ama diğer yönden de kendisi krallara hiçbir zaman boyun eğmemiş ve karakterinde kimseye boyun eğmek yokmuş zaten. bir kralın arzını reddettiğinden bile bahsediliyor. adamım be! *

yalnız, mozart'ın ömrü daha uzun olsaydı neler olurdu acaba... yani klasik müzikte muhtemelen en iyi eserlerini verebilecek kadar yaşayamadı kendisi, maalesef.
devamını gör...
en kutl bestecilerden biri.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"johann sebastian bach" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim