sağlık-tıp / felsefe-düşünce
8 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

gerçek hayat hikayelerinden oluşan ve muhtemelen bugüne kadar duymadığınız psikiyatrik nörolojik vakaları konu edinen bir oliver sacks romanı.

somut zamanda ''kayıp'' olan bir insanın varlığını oturtabileceği, kendini var kılabileceği bir yer var mıdır?
varlığının farkında bile olmadan kullandığımız duyularımızın küçük bir kısmını kaybettiğimizde neler olabilir?

-muayenemizin bittiğini düşünerek ayağa kalktı, karısına doğru yöneldi ve onu başından tutup kaldırmaya çalıştı. karısını yine şapka sanıyor ve onu kafasına takmaya çalışıyordu. karısı ise bu duruma alışmış görünüyordu.
devamını gör...
kafasına karısını takmaya çalışan adam, konuşan şapka. nasıl bir örüntü kurmuş diye şaşırıyor insan. kendini terlik zanneden falan da olabiliyor mesela, bu örüntüler çok farklı.
devamını gör...
bir oliver sacks kitabıdır.

kitaba okumaya çok zaman ayıran ve yeni şeyler öğrendikçe büyük keyif alan bir insan olarak oliver sacks minnettar olduğum yazarlardan biridir. ondan, daha doğrusu onun kitaplarından o kadar çok şey öğrendim ki şu an olduğum insan olmamda büyük bir katkısı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

türkiye’de de örneğini gördüğümüz ama türkiye’de her şeye yapıldığı gibi sulandırılan psikiyatrların hastaları ile ilgili kitaplar yazması durumunun kusursuz bir örneğidir. gülseren budayıcıoğlunun salya sümük hikayelerinden oldukça farklıdır.

farklı psikolojik rahatsızlıklardan mustarip olan insanların tedavi süreci ve hastalıkların teşhisi ile ilgili nefis bölümlerden oluşan kitabın benim de en çok ilgimi çeken bölümü karısını şapka sanan adamın hikayesi idi.

insan zihninin ne tür yanılsamalara beden olabileceği muhteşem bir üslup ve mizah duygusuyla anlatan yazarın awakenings isimli kitabı filme çekilmiş ve uyanışlar ismiyle de türkçeye çevrilmiştir.

kitabın orijinal adı ile de bir başlık açılmış ve güzel de bir tanım yazılmıştır:

(bkz: the man who mistook his wife for a hat)
devamını gör...
tıbbi terimlerin çokluğu ve çok fazla yazara atıf yapması hasebiyle ( bahsedilen yazarların bakış açılarına vakıf olmak okumayı kolaylaştıracağı için) okuması biraz zor ama keyifli bir kitap.
dört bölümden oluşan bu kitap aşırılıklar, eksiklikler ve sadeliğe vurgu çerçevesinde birbirinden farklı nörolojik- psikolojik rahatsızlıkların hikayesini(yazarın kendi hastalarını) anlatıyor, biraz korkutucu oluyor bazen bunları okumak biraz da çevrendeki insanlara daha duyarlı olmanı sağlıyor, bir de birazcık haline şükretme hali hasıl oluyor.

özellikle kayıp denizci, ikizler ve otistik artist okunması gereken hikayeler.
devamını gör...
ilgi çekici nöroloji hastaları hakkında yazılmış mesleki bir kitap . tıbbi terminolojisi olmayan okumakta zorluk çekecektir. ben bir hevesle almıştım yalnız beklentimi karşılamadı. edebi bir kitap değil kesinlikle, sadece meraklılarının okuyacağı tarzda bir kitap .
devamını gör...
kitabın adına bakarak denemek istedim. beklentim çok başkaydı ancak gerçek hikâyelerle karşılaşmak çok ilgi çekiciydi. beyindeki minicik şeyler ne hasarlara yol açıyor, bunu görebilmek çok ilginç. içinde terimlerin fazlaca bulunması ve aslında kendi alanına yazılmış olmasına rağmen, uç noktaları bilmeyenleri de çekebilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"karısını şapka sanan adam" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim