enflasyon getirir.
devamını gör...
o bile bizim elimize geçmiyor anasını satim.
devamını gör...
neden para basmıyoz? biz de dolar basaq koyaq şu ameriganın alüminyumuna!şeklinde cahil pelesengi olmuş ve ne manaya geldiği toplumun büyük kesmi tarafından idrak edilemeyen faaliyet.
devamını gör...
tüm ülkelerin yaptığı şeydir.
devamını gör...
karşılıksız sevgiden daha kötü olamaz!
devamını gör...
ekonominin anasını beller,bir zamanlar almanya bunu yaptı sonra halk ısınmak için mark yaktı çünkü odundan daha ucuza geliyordu.
devamını gör...
önemli olan yine arz-talep'tir dedirten meta.

dolar ise sorun yoktur, zira alıcısı çoktur. ama para biriminin alıcısı yoksa, üretildiği ülke dışında kullanılmıyorsa sıkıntı vardır. enflasyonu tetikletendir.
devamını gör...
diye bir şey yoktur. daha doğrusu böyle bir şey vardır ama bu lafın herhangi bir geçerliliği yoktur. zira, günümüzde basılan hiçbir paranın karşılığı yoktur. paranın değerini ilgili parayı basan merkez bankası yönetiminin geleceğe dair söylemleri belirler. zaten merkez bankası yönetimininin bağımsız olma gereksinimi de buna dayandırılmaktadır.

edit: zati bu para basma şeysi de düşündüğünüz gibi istediğiniz zaman yapabileceğiniz bir şey değil. para iki şekilde basılabiliyor: ilki, bankanın kredi vermesi ancak bu krediyi verirken cebinde yeterli parası olmaması sebebiyle merkez bankasından faiz ile borç alması vasıtasıyla. ikincisi de merkez bankasının fed'in yaptığı gibi piyasadan alım yapmasıyla. yani öyle düşündüğünüz gibi bir para basma muhabbeti yok. ha ama şu var, eğer devlet bankası kredi açıyorsa evet, bu durumda devlet para basıyor denebilir.
devamını gör...
hangisinin karşılığı varmış biri söylesin, masala gerek yok, karşılığı itibardır, itibar dediğinde... yav neyse hep aynı şeyleri hep kendi kendimize konuşur olduk, böyle bi kutunun içindeki karıncalar gibiyiz bi o duvara vuruyoruz bi öbürüne, yazik bize, çok zaman kaybediyoruz...
devamını gör...
paranın tanımı ekonomi de "değişim aracı" dır. yani doğal olarak basılan her paraya denk bir ürün vardır. buna teknoloji yada emtia de. hatta şunu örnek vereyim metin 2 oynayan bilir. yang hilesi çıktığı vakit ederi 10k 20k olan itemler hileden sonra 100m'lere 200m'lere çıktı. işte bu fiyat farkını hile ile basılmış karşılığı olmayan yanglar oluşturuyor.
devamını gör...
1913 fed'in kuruluşu ardından 2. dünya savaşı sonunda 1944 tarihinde imzalanan bretton woods anlaşması ile doların ortak rezerv para birimi haline getirilmesi ile 1 ons altın 35 dolara sabitlenmişken birçok ülkenin verdiği altına karşılık aldığı dolar üzerinden yaklaşık 20 bin ton altına ulaşan fed'in fazladan para basmasının ilk fransa farkına varması ile altınlarını geri almış ve devamı da gelerek fed'in rezervinde ki altınlar 8 bin tona kadar düşmüştür. ardından 1971 yılında richard nixon döneminde altına endeksli olarak basılan doların karşılıksız basılmaya başlanması ile fed elinde geriye kalan altınları sağlamlaştırdı. fakat bu sistem hiperenflasyona gidebileceği için dönemin suudi arabistan yönetimi başta olmak üzere diğer körfez ülkelerinin de dahil olduğu aramco anlaşması çerçevesinde anlaşarak bugün de işleyen doları ayakta tutan petrodolar sistemini kurdular. ama artık bu sistemin sonuna gelindiği için doları ve ona göre diğer para birimlerinin geldiği durumu düşününüz. 1968 yılında henüz karşılıksız para sistemine geçilmeden önce belirli bir altın standartına karşılık basılan paraya araştırıp bulduğum o yıla ait milliyet gazetesindeki yazılı kaynaktan türkiye üzerinden örnek vereceğim. o gün bir öğretmen ortalama olarak maaşı ile 28 adet cumhuriyet altını alabiliyorken bugün herkes kendi gelirlerine göre hesaplasın...1971 yılında karşılıksız para sistemine geçtikten sonra 1980 yılının başlarında altın ve gümüş gibi fiziki sınırlı varlıklar piyasalarında yaşanan ani fırlama sonrası insanların gerçek enflasyonu görmemesi için altın ve gümüş fiyatlarını baskılayan türev piyasaları oluşturuldu. sistemin büyük patlak verdiği 2008'deki borsalarda ki çöküşler şirket iflasları geri ödenemeyen özellikle mortgage kredileri ile fed'in kuruluşundan bu yana bastığı sistemde dolaşan para miktarı 800-900 milyar$ aralığındayken son 12 yılda özellikle pandemi ilanı, ekonomik kapanmalar ve 2020 yılının mart ayında borsalarda ki ilk çöküş dalgası ile birlikte bu miktar 8 trilyon doları aştı ve daha da aşacak. buna bağlı olarak birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bastığı paranın yıllık üretimin çok üstüne çıkması borsalarda büyük bir balonlaşmaya ve enflasyona sebep oldu.
devamını gör...
sonucu enflasyondur, ve hiçbir ülke amerikadan izinsiz para basamaz, ametika da ingiltereden izinsiz basamaz
şartsız koşulsuz tek para basabilen ülke ingilteredir.
devamını gör...
yine yeni yeniden basılıyor. hatalarımızdan ders çıkarma diye bir şeyi asla bilmiyoruz. 2018 yazında basılan paraların ceremesini şimdi çekiyoruz. bununki daha hızlı etki eder.
devamını gör...
paranın pul olması demektir,ekonominin anasını bellemektir.
devamını gör...
balığın ta en baştan kokmasıdır. ölü doğan bir ekonomik modelin iktisad bilimiyle mevcut açıklamalarına rağmen baştan çökmüş bir sistemin zamana yayılması halidir.
anlayana ...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"karşılıksız basılan para" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim