dünyada sadece nil vadisi, fas ve şanlıurfa birecik'te bulunmaktadır. birecik' te kelaynaklar koruma çalışmaları kapsamında kafeslere alınmıştır. tabiata salınarak varlıklarını sürdürebilmeleri için 1977'de orman genel müdürlüğü tarafından kelaynak üretme istasyonu kurulmuştur.
devamını gör...
biz çocukken bu kuşların nesli tükeniyordu ve baya bir koruma altındaydılar. televizyonlarda falan pandalardan çok geçerdi bunların adı. okulda bilgi yarışmalarına hazırlanırken genel kültür bilgisi olarak ezberletirlerdi bu kuşların adını. ha yok oldular ha yok olacaklar diye diye geçmişti çocukluğumuz. baktım şimdi yok olmamışlar.

(bkz: çok şükür)
devamını gör...
nesli tükenen hayvanlar arasında ilk akla gelen birkaç hayvan biri. güneydoğu gezisine gittiğimde (sene 2004) birecik’te kendilerini görebilmek için epey çaba sarfetmiştik. 3-5 tane ya vardı ya yoktu. şimdi durum nedir, bilemiyorum.
devamını gör...
1955-1960'lı yıllarda suriye ve ırak'tan gelen çekirgeler sebebiyle inanılmaz bir ilaçlama yapılmış, ne börtü, ne böcük, ne kuş, ne memeli kalmıştır... ilaçlama o kadar etkili olmuştur ki; topraklarda ot bile bitmemiştir. bundan kelaynaklarda nasibini almıştır. uçakla sıkılan zehirler sonucunda 700'ü anında ölmüş, geri kalanı da vücutlarında barındıkları toksik madde sebebiyle, yavaş yavaş hakkın rahmetine kavuşmuştur. şu makalede sayıları ile ilgili içler acısı tabloya ulaşabilirsiniz. dergipark.org.tr/tr/downloa...
devamını gör...
nesli tükenmekte olan insanlar için de kullanılabilen kullanışlı bir tabir. yani panda desen olmaz, dağ gorili desen hiç olmaz, kutup ayısı desek muhtemelen dayak yeriz.

kelaynaklara gelirsek. nil vadisi, fas ve birecik'te kelaynak popülasyonu devam etmekte ve koruma altında var olma savaşı vermektedirler. ülkemizde son verilere göre 70 yetişkin, 13 yavru olmak üzere 83 adet kelaynak bulunmaktadır. dünyada toplam 500 kadar kelaynak olduğu tahmin edilmektedir. kaynak

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
(bkz: kel imana gel)(bkz: keller zengindir)
devamını gör...
bilimsel adı geronticus eremita olan bir kuştur.
ismini ise kel olmasından alır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
saçının sadece ön kısmını kafasına yapıştıran * insanlar için yapılan benzetmenin sahibi olan kuş.
(bkz: kelaynak kuşu gibi)
devamını gör...
gerçekten kel oldukları için kelaynak olarak adlandırılırlar. aynak ya da ibis olarak bilinen kuş ailesi oldukça geniştir. aynaklar uzun bacaklı, uzun gagalı sulak alanlarda yaşayan göçmen bir kuş türüdür. mısır panteonunda toth olarak bilinen tanrı ibis başlı bir insan figürü şeklinde tasvir edilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim