tarih bilgisi iyi olan ve tarihe tarafsız bakan kişilerin diyebileceği bir cümle. neden mi? çünkü karamanoğulları, osmanoğullarının aksine türkçe'yi resmi dil yapmışlardı. osmanlı, her ne kadar başlangıçta türk devleti ise zamanla çeşitli sebeplerden dolayı türklüğünden uzaklaşıp yozlaşmıştır, yozlaşınca da yıkılmıştır. alternatif tarihte eğer karamanoğulları galip gelseydi şu an üç kıtada daha fazla toprağımız vardı ve üç kıta türkçe konuşuyordu. osmanlı'nın karamanoğullarına zulmüne karşılık karamanoğullarının intikamını başbuğ atatürk almıştır. (bkz: karamanoğlu ibrahim bey öcün alındı)
devamını gör...
keşke temel karamanoğlu galip gelseydi ona da razıyım.
devamını gör...
üstteki yazar gibi okudum ben de başlığı, yalnız adamın soyadı öyle değildi galiba.
devamını gör...
ben de karamollaoğlu diye okudum başlığı.kalbim küt küt attı.
devamını gör...
tarihe; keşke, ya şöyle olsaydı diye bakmamak gerektiğini öğrenememiş; tarihi olaylara intikam, heyt be heyt yaşasın türklük vs diye bakmamak gerektiğini öğrenememiş bir arkadaşımızın açtığı başlık.

bir an için bu arkadaş gibi what if tarihçiliği yapalım. karamanoğlu ile osmanoğlu beğlerini yer değiştirelim. karamanlılar bursa/edirne merkezli, osmanlılar konya merkezli bir beğlik olsunlar. sizce konya merkezli osmanlı beğliği dört bir tarafı diğer türk beğleri ile çevriliyken türkçeyi resmi dil yapar mıydı yapmaz mıydı? etrafındaki türk beğliklerine boyun eğdirmek ya da onları kendi tarafına çekmek için türklüğü kullanır mıydı kullanmaz mıydı?

peki bursa merkezli karaman beğliği; anadoludaki iç karışıklıklardan uzakta gavura karşı gaza ve cihad peşinde iken sizce türklüğü mü ön planda tutardı gaza ve cihadı mı? türklüğü ön plana çıkartsa; anadoluda bin tane beğ var hepsi selçukilerin mirasçısı olduğunu, en büyük türk beği olduğunu iddia ediyor. sen anadoludan kop gel, düz git ankarayı geç sağdan bursaya yerleşmişin. karşında zayıf ancak zengin bizans gavuru varken ne diye türklük derdine/davasına düşesin ki? düştüğün anda s.kerler kamil hepinizi s.kerler. gaza ve cihaddayım hacım ben dönünce mutlaka görüşelim kıps yap mis gibi ekonomi kas işte. diğer türk devletleri türklük kasıp birbirini yerken sen önce zenginleş sonra balkandan asker devşir, devlet yapını oturt en son da sen bunları kasarken birbirini yiyen türk beğliklerini yut. al sana tertemiz elden teslim cihan imparatorluğu.

oysa konya merkezli ottomanlar öyle mi? germiyanı bi yandan, eretnası bi yandan, hamitoğlusu bi yandan sıkışmışın türklerin içinde. daha alttan memluk tehdidi var ki; onlar dönemin süper gücü. bursa merkezli karamanlılar gibi balkanlardan 3+1 (sırplar, vassalın bizansın askerleri yabancı oyuncu da devşiremiyon. mecbur etrafındaki diğer türk beğliklerinden kendine bağlı aşiret, asker kasacan. mecburen en büyük türk benim diyecen vergi alacan.

arkadaşlar çok çocukça duruyor tarihi olayları değerlendirme perspektifiniz. gerek yok. karamanlılar türkçe'yi anadil yaptı çok yüceydi, osmanlı daha kozmopolit bir imparatorluğa dönüştü diye tu kaka mı yani? osmanlı'nın karamanlı beyliğine yaptığı zulüm ise; karaman beyi damad aleaddin bey'in topraklarını işgal ettiği eretnalar, hamitoğulları, germiyanlara yaptığı ne? karamanlılar türk de germiyanlar, eretnalar, hamidolar değil mi?

lan bu damad aleaddin bu hamido ve germiyanları nasıl darladıysa; herifler osmanlı şehzadesine kız verek de osmanlı bizi bu saykodan korusun diye çeyiz olarak başkent veriyolar lan aşsldkas ilkokulda öğrendik ya hani osmanlılar hamidoğulları'ndan paraynan toprak satın aldı, germiyanlarda kızını yıldırım ile evlendirince çeyiz olarak toprak verdi diye. ki o toprakların içinde başkentleri var alşksasş bu sayko aleaddinin zulmünden kurtulmak için işte onlar kanka.

bir de tarihe tarafsız bakabilenler diye başlamış entry. te allaaam. al ben de tarafsız bakıyom. bu hikayede yanan germiyanlar olmuştur lakdlasd germiyan beği süleyman şah'ın intikamını alan osmanlı ecdadımız çok yaşasın!

what if tarihçiliğini, çeşitli ideolojilerin at gözlüğünü takıp tarihi değerlendirmeyi bırakın kamkiler. manyak olursunuz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"keşke karamanoğulları galip gelseydi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim