kin altın, tsugi ise birleştirmek, yamamak demektir. yaşanan her şey değerlidir felsefesinden yola çıkarak kırılmış seramikleri altın ve gümüş ile birleştirerek, yaşanmışlığın özgün ve biricik izlerini taşıyan eserler ortaya çıkarmayi hedefler.
kintsugi, kırılmanın aslında bir bozulma ve yokluğa gidiş değil, yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eden, umut dolu yaşam metaforları üreten bir sanattır.

çıkış noktası ise rivayete göre 15. yy. da japon komutan ashikaga yoshimasa’nın çok sevdiği çin yapımı çaydanlığın kırılması ile başlar. komutan çaydanlığın onarılmasını ister, ancak onarım sonrası çaydanlığın görünümünden hiç memnun olmaz. bunun üzerine, japon zanaatkarları göreve çağrılır. japon zanaatkarların çaydanlığın estetik bir şekilde onarılmasını sağlama çabaları, kintsugi tekniğinin geliştirilmesini sağlar. teknikle yapılan onarım sonunda ortaya çıkan eser, ashikaga yoshimasa’nın hayal kırıklığını memnuniyete dönüştürür.


500 yıllık bir geleneğe sahip olan bu teknik, kırılan objelere kaybettikleri fonksiyonlarını geri kazandırırlar.

o halde diyebiliriz ki belki bugün kırılmış, parçalanmış olabiliriz fakat yarın yeniden tomurcuklanabiliriz. kırıldığımız yerden daha gür çıkabiliriz. çünkü yaşam tekdüze değildir, o halde asıl değerli parçalarımız da bu noktalardadır.
hemingway'in de dediği gibi "dünya herkesi kırıyor ve sonra bazıları o kırık yerlerden daha güçlü çıkıyor.”
devamını gör...
kırılıp bütünlüğü bozulmuş bir nesnenin parçalarını altın veya gümüş suyu/tozu kullanarak birbirine yapıştırma işlemiyle gerçekleştirilen, içinde barındırdığı felsefesiyle günümüzün ihtiyacı olan ilhami verdiğini düşündüğüm, geleneksel bir japon el sanatıdır.

çömlek kırılmıştır, eskisi gibi değildir artık. değeri acımasızca öğüten tüketim toplumunun yaptığı gibi, onu bir kenara atmaz bu sanat. zamanın, tarihin bir parçası olarak görür ve onu onarmayı amaçlar. kırılan parçalarını altın suyuyla tekrar birleştirir. kusurlarını gizlemez. bilakis daha da görünür hale getirir ve bütün olmuş haliyle onun güzelliğini ve değerini daha da ortaya çıkarır.
tıpkı bize olan gibi. kırıldıkça, ruhumuzu dönüştürerek... yaş aldıkça, bizi biz yapan kusurlarımızı sevmeyi öğrenerek... ve kırıldığımız yerlerden, altın yansımasıyla ışıldayan o çömlek gibi, biz de kendini bulmuş bir ruhla ışıldarız.


encrypted-tbn0.gstatic.com/...
devamını gör...
the man in the high castle'ın bugün izlediğim 2. sezon 6. bölümün adıydı. dizide japonların felsefesi olduğunu, kırılan bir şeyi altınla birleştirdiklerini söylemişti karakter. güzel bir tesadüf oldu bu başlık.
devamını gör...
herkesin kusursuzu aradığı bir dünyada kusurlu olmanın değerini vurgulayan kintsugi ya da kintsukuroi, antik japon felsefesi'nde "altınla onarma" anlamına gelen müthiş bir kelime. kelime olmanın ötesinde, derin anlamlar içeren bir sanat dalı, bir felsefe. bu sanat dalının amacı bir nesnenin kırıklarını onarmak ve onları saklamak değil aksine kırıklarını mümkün olduğunca vurgulayarak onore etmek, bozulmuş veya kırılmış nesnelere olan bakış açımızı değiştirmek.
kintsugi aslında bir japon felsefesi olan wabi-sabi’ye dayanıyor. wabi-sabi, kusurlu olanı kabul etmek, kucaklamak, onların içindeki güzelliği görmek anlamına geliyor. bu felsefeye bir metafor olarak baktığımda toplumda eksik, kusurlu olarak görülen yanlarımızın aslında bizlerin bir parçası olduğunu ve parçamız olan bu kırıkların ise bizi daha değerli kıldığını fark ediyorum. diğer yandan, kusurlu olan nesneleri düşünmeden çöpe atma alışkanlığımızı ve yeni tüketimler yapmamızı dizginleyecek bir felsefe olduğunu düşünüyorum.
aşağıda görmüş olduğunuz fotoğrafta ise yakın zamanda kırılan kaşık altlığını, kırıklarının bir kusur değil aksine güzel ve değerli olduğunu vurgulayarak tekrar kullanılabilir hale getirdim. yoksunluğumuzla, kırılmışlığımızla ve hatalarımızla biziz.
ernest hemingway'in de dediği gibi: "dünya herkesi kırıyor ve sonra bazıları o kırık yerlerden daha güçlü çıkıyor."
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kırılan nesneyi eskisinden daha güzel ve değerli hale getirmek amacıyla çatlak ve kırıkların altın kullanılarak onarılması esasına dayanan japon sanatı. bu sanat kırılmanın aslında bir bozulma ve yokluğa gidiş değil, yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eden, umut dolu yaşam metaforları üreten bir sanattır da aynı zamanda.
devamını gör...
kintsukoroi yine bir japon güzelliği olan zen budizmi temelli wabi-sabi anlayışından doğan onarma sanatı.
kırılan,dökülen ama parçaları hala mevcut eşyanın -nitekim ruhun, duygunun- yeni bir amaç, işlev (hayat) kazandırmak için, altınla tamir edilmesiyle kusurlu, hasarlı olanında işlevsel olabileceğini anlatır.
kusurlu (parçalanmış) olanın, yeni bir işlevsellik kazanması için önce hasarı ve hasarlı olanın da güzel olduğunu kabullenmesi -inanması- gerekir.
devamını gör...
bir death cab for cutie albümü. grubun diğer albümleri kadar değer görmese ve sevilmese de you've haunted me all my life ve black sun gibi çok güzel şarkılar içerir.
devamını gör...
kırıldın ama artık daha değerlisin mesajı verir
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
japonlara özgü olan, vazo, çömlek vb. gibi kırılan eşyaların onarılması sonucu eski halinden daha özgün ve alengirli eserler ortaya çıkarma sanatıdır. tek başına yürütülen ve büyük bir maharet, sabır, özveri, titizlik gerektirir.
devamını gör...
en temel tanımıyla kırılan parçaları birleştirme birleştirirken eskisi gibi olmayacağını ancak kusurlarla güzel olunabileceği inancıyla yapılan kırılan parçaları altın veya değerli materyaller ile onarma sanatı. yani amaç kusurların mükemmelliğini gözler önüne sermektir. ayrıca geri dönüşüm ve bakış açısı bakımından da değerli bir sanattır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bu sanatı özel yapan ise kırılan eşyalarda ki kırıklar sadece ona özgüdür. aynı yerden aynı şekilde kırılmış bir şey bulamazsınız dolayısıyla o kırılan yerleri onardığınızda da o izler de eşsiz ve benzersizdir. bu yüzden temelde “wabi-sabi” yani “kusurları kucakla” anlamıyla bilinen japon felsefesi düşünülerek bu sanat icra edilmeye başlanmıştır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
insan da böyle değil midir? hatta doğa bile . her şey de bir kusur vardır ve bazen son dediğimiz şeyler yeni bir başlangıçtır. bu sebeple kintsugi tekniği bir hayat felsefesi olarak benimsenmesi gereken tekniklerdendir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
düşünsenize hangimiz mükemmeliz ya da mükemmel olmaz zorunda mıyız? tabi ki hayır, olamayız. ve bunu kabul ederek kırıklarımızı daha değerli şeylerle onarmak hem ruhumuza hem de görenlere daha iyi gelmez miydi? kintsugi tekniği’nde asıl olan kırıkları değerlendirmek değil var olan değeri ortaya koymaktır. doğru parçalarla doğru şekilde onarabilmektir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
insanı da yaşadıkları o güne getirir önemli olan kusurların mükemmelliğine sahip olabilmeyi kabullenmektir. dikkat ve özen gerektirir.
devamını gör...
çay çorba içilmez onlarla.
devamını gör...
kusurdaki güzelliği bulma

kırık çömleklerin kırılmış yerlerini toz haline getirilmiş veya toz altın, gümüş veya platin ile karıştırılmış reçine ile onarma sanatı olarak tanımlanır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kendime yapıyorum ben kintsugi
ne kadar yamulsam da biraz kendime bakıyorum süslüyorum dışımı iç kırıklığımı kapıyor arada.
artık çok kırık da kalmadı zaten o sebepten daha kolay kendimi altın suyuna bulamak.
devamını gör...
kırılan her şeyi onarıp, kusurlu haliyle sevme felsefesi.

"kırılan çömlek, vazo, tabak gibi objelerin çatlaklarını toz altınla onaran ve ona yeni bir kimlik kazandıran kintsugi tekniğiyle, objenin kusurları daha da bir göz önüne çıkarılıyor ve hayattaki değeri de farklı bir yöne evriliyor."
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kırılan nesneyi atmak yerine onarmak, dönüştürmek ve daha farklı bir aura kazandırıp yeniden kullanılabilir hale getirme işi.

mecazen ise kırıldığın yerden yeniden doğmak anlamı da vardır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kırılan nesneleri direkt çöpe atmak yerine çeşitli yöntemlerle onarıp yeniden kullanmak olarak kısaca tanımlayabileceğimiz japon sanatı.

insan ilişkileri veya duygularda da geçerli olabileceğini düşünmemek elde değil zirâ kalp kırıldığı halde insan yaşamaya devam ediyor, anısı olan eşya kırıldığında atmak istemeyiz.

onarıp yola devam etmek en iyisidir.
kırılan hiç kimse ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır ama dönüşüm geçirip yaşamına devam edebilirler.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim