deneme-inceleme / edebiyat
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

george orwell’ın 7 adet denemesinden oluşan kitap.

orwell’ın romanlarına genelde aşinayız. her karakteri müthiş şekilde işlemesi ve düşünce dünyasını çok gerçekçi yaratmasından etkilendiğim bir yazar. önce romanlarını okudum ve sonra bu kitapla birlikte wigan iskelesi yolu kitaplarında onun bu karakterleri nasıl yarattığını daha iyi anladım. anladım ki yazar başka bir karakteri değil, birebir kendini anlatıyordu. bu iki kitapta da duygularını ve düşüncelerini açıkça bahsettiğinden, gözümün önüne onu temsil eden roman karakterleri geldi. onu daha iyi anlayacağım son 2 kitabı kaldı: katalonya’ya selam ve neden yazıyorum kitapları. bu kitaplardan sonra orwell hakkında detaylı bir yazı yazacağım ki bilinmeyen yönleri de bilinsin.

şimdi kitaba gelirsem, tek tek bölüm olarak incelediğimde:

1- kitaplar ve sigaralar: bu bölüm , sigara içmeyenlerin sigara içenlere söylediği, sigaraya vereceğimiz parayla neler alabileceğimiz muhabbeti üzerine çıkmış. kitaplara harcanan paranın atıl görünmesi, ‘bizim gibi adamlar bir kitaba 12,5 şilin veremez’ muhabbeti üzerine orwell oturup kitaplarına verdiği parayı , yıllık sigara masrafıyla karşılaştırıyor. kendisi aynı zamanda sağlam bir tiryaki notunu da düşeyim.

2- kitapçı anıları: aspidistra kitabındaki kahramanın çıkış hikayesi bu anılardan oluşuyor. tabi burada bundan bahsetmiyor. daha çok kitapçıda çalıştığı günlerden izlenimlerini paylaşıyor. aspidistra kitabında da ana karakter kitaçıda çalışan biri olunca, karakterin nasıl doğduğuyla ilgili çok düşünmeye gerek kalmıyor.

3- bir kitap eleştirmeninin itirafları: kendisi de aynı zamanda eleştirmen olan orwell’ın , kitap eleştirmenlerinin çalışma koşullarına ışık tutması var bu bölümde.

4- yazının korunması: eleştirinin ve sansürün bir yazarı nasış körelttiğinden ve yazma şevkini nasıl öldürdüğünden bahsediyor. bu bölüm gerçekten güzel ve ilginç bir bölüm. tolstoy için ilginç bir benzetmesi var mesela: iktidar fahişesi. yani yazılarının iktidarın menfaatleri doğrultusunda şekillendiğinden bahsediyor. şöyle de bir alıntı paylaşayım bölümle ilgili:

gerçekten gayri-siyasi bir yazın yoktur,özellikle de bizimkisi gibi doğrudan siya türden korkuların, nefretlerin ve sadakatlerin tüm insanların bilincinin yüzeyine yakın olduğu bir çağda.


5- ülkem sağ mı sol mu?: 1.dünya savaşı öncesi ve o dönemdeki savaşa ve siyasete bakış açısını anlatıyor.

6- yoksullar nasıl ölür?: yazarın bir dönem fransa’da hastalanıp, zatürreden dolayı hastanede yattığı ve hastane gözlemlerini anlatıyor. hastanenin parasız bir hastane olduğunu ve o dönemki tedavi yöntemleri ve sağlığa bakış açıları eleştiriliyor.

7- bizim de böyleydi sevinçlerimiz: en etkileyici bölümü buydu sanırım. orwell’ın çocukluğuna gidiyoruz burada. 8 yaşındayken seçkin bir özel okuldan burs kazanan orwell’ın bu okuldaki anılarından oluşuyor. zengin-fakir ayrımı okulda da baş gösteriyor. ayrıca papazın kızı kitabında ilk kez tanrı görüşünü bildirmişti ve bu bölümde de bilinenin aksine ateist olduğunu öğreniyoruz. bu bölümden uzun uzun orwell’dan bahsederken anlatacağım.

belki de romanlarından önce denemelerini okumak ,okuduğumuz kitapları daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. orwell’ın dilini sevenler için güzel bir kitap. düşüncelerinin nasıl şekillendiğini ve eric blair’den orwell’a nasıl dönüştüğünü daha iyi anlıyoruz.
devamını gör...
george orwell'in altı farklı denemesinden oluşan bu kitap can yayınlarında begüm kovulmaz çevirisi ile çıkmış.

ilk deneme kitaba adını veren kitaplar ve sigaralar, bir grup işçinin orwell'in gazeteci bir dostuna bu kadar pahalı kitapları okuduğumuzu düşünmüyorsun heralde demesi üzerine yazılmış. orwell oturup hayatı boyunca aldığı kitapların ederini hesaplıyor ve sonra bunu diğer gündelik zevklerle karşılaştırarak aslında kitap okumanın pahalı bir uğraş olmadığını kanıtlıyor. bunu tam bir türk kafası ile "bi paket sigara parası ağğğbi yea" minvalinde yapması komiğime gitmedi değil.

ikinci deneme kitapçı anıları yine ilginç bulduğum bir yazı oldu. bir kitapçıda çalışırken yaptığı gözlemlerden yola çıkarak yazmış bu yazıyı. orwell'in ne kadar iyi bir gözlemci olduğunu tekrar kanıtlar nitelikte.

üçüncü deneme bir kitap eleştirmeninin itirafları yine aslında sayısal destek vererek bir kitap eleştirmeninin yalan söylemek zorunda bırakıldığını anlattığı bir yazı. yarattığı tipleme her ne kadar içimi sıksa da yazıda bahsedilenlerin gerçekliği inkar edilemez.

diğer üç deneme çeşitli konularda eleştiriler gibiydi. genel olarak kitabı beğendim. kısa da bir kitap, tek oturuşta yavaş okunup sindirilebilecek bir kitap. tavsiye ederim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kitaplar ve sigaralar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim